Διεύθυνση IP προς τα εμπρός και προς τα πίσω

Οι διευθύνσεις URL και οι διευθύνσεις IP είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Στη δικτύωση, η αναζήτηση διευθύνσεων IP αναφέρεται στη διαδικασία μετάφρασης μεταξύ διευθύνσεων IP και ονομάτων τομέα διαδικτύου. Η αναζήτηση διεύθυνσης IP προς τα εμπρός μετατρέπει ένα όνομα διαδικτύου σε μια διεύθυνση ΙΡ. Η αντίστροφη αναζήτηση διευθύνσεων IP μετατρέπει τον αριθμό IP στο όνομα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών υπολογιστών, αυτή η διαδικασία συμβαίνει πίσω από τις σκηνές.

Τι είναι μια διεύθυνση IP;

Μια διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet (διεύθυνση IP) είναι ένας μοναδικός αριθμός που έχει εκχωρηθεί σε υπολογιστικές συσκευές όπως υπολογιστές, smartphones και tablet. Μια διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για την αναγνώριση μιας μοναδικής συσκευής και διεύθυνσης. Οι διευθύνσεις IPv4 είναι αριθμοί 32 bit, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια αριθμούς. Η πιο πρόσφατη έκδοση του πρωτοκόλλου IP (IPv6) προσφέρει έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό μοναδικών διευθύνσεων.

Για παράδειγμα, μια διεύθυνση IPv4 μοιάζει με 151.101.65.121, ενώ μια διεύθυνση IPv6 μοιάζει με 2001: 4860: 4860 :: 8844.

Γιατί υπάρχει αναζήτηση διεύθυνσης IP

Μία διεύθυνση IP είναι μια μακρά σειρά από αριθμούς που είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος χρήστης του υπολογιστή και είναι ευαίσθητος σε τυπογραφικά λάθη. Αντ 'αυτού, οι χρήστες υπολογιστών εισάγουν διευθύνσεις URL για να μεταβούν σε ιστότοπους. Οι διευθύνσεις URL είναι ευκολότερο να θυμηθούν και είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν τυπογραφικά σφάλματα. Ωστόσο, οι διευθύνσεις URL πρέπει να μεταφράζονται στις αντίστοιχες μακρές αριθμητικές διευθύνσεις IP, οπότε ο υπολογιστής ξέρει πού να πάει.

Τυπικοί χρήστες πληκτρολογούν μια διεύθυνση URL σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή τους. Η διεύθυνση URL μεταφέρεται στον δρομολογητή ή στο μόντεμ, ο οποίος εκτελεί αναζήτηση με DNS (forward name server) χρησιμοποιώντας έναν πίνακα δρομολόγησης. Η προκύπτουσα διεύθυνση IP προσδιορίζει τον ιστότοπο που θέλει να δει ο χρήστης. Η διαδικασία είναι αόρατη στους χρήστες που βλέπουν μόνο τον ιστότοπο που αντιστοιχεί στη διεύθυνση URL που πληκτρολογούν στη γραμμή διευθύνσεων.

Οι περισσότεροι χρήστες σπανίως πρέπει να ενδιαφέρονται για αντίστροφη αναζήτηση IP. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου, συχνά για να μάθετε το όνομα τομέα μιας διεύθυνσης IP που προκαλεί κάποιο πρόβλημα.

Υπηρεσίες αναζήτησης

Ορισμένες υπηρεσίες διαδικτύου υποστηρίζουν τόσο την αναζήτηση προς τα εμπρός όσο και την αντίστροφη αναζήτηση IP για δημόσιες διευθύνσεις . Στο διαδίκτυο, αυτές οι υπηρεσίες βασίζονται στο σύστημα ονομάτων τομέα (Domain Name System) και είναι γνωστές ως αναζήτηση DNS και αντίστροφη αναζήτηση DNS.

Σε ένα σχολικό ή εταιρικό τοπικό δίκτυο , είναι δυνατές και ιδιωτικές αναζητήσεις διεύθυνσης IP. Αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν εσωτερικούς διακομιστές ονομάτων που εκτελούν λειτουργίες συγκρίσιμες με αυτές των διακομιστών DNS στο διαδίκτυο. Εκτός από το DNS, η Υπηρεσία Ονομάτων Διαδικτύου των Windows είναι μια άλλη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία υπηρεσιών αναζήτησης IP σε ιδιωτικά δίκτυα.

Άλλες μέθοδοι ονοματοδοσίας

Πριν από χρόνια, πριν από την εμφάνιση της δυναμικής διεύθυνσης IP, πολλά δίκτυα μικρών επιχειρήσεων δεν είχαν διακομιστές ονομάτων και διαχειριζόταν ιδιωτικές αναζητήσεις IP μέσω αρχείων κεντρικών υπολογιστών. Τα αρχεία Hosts περιείχαν απλές λίστες στατικών διευθύνσεων IP και τα σχετικά ονόματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτός ο μηχανισμός αναζήτησης IP εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένα δίκτυα υπολογιστών Unix. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά δίκτυα χωρίς δρομολογητή και με στατική διεύθυνση IP στη θέση του.

Το Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) διαχειρίζεται αυτόματα τις διευθύνσεις IP μέσα σε ένα δίκτυο. Τα δίκτυα που βασίζονται σε DHCP βασίζονται στον διακομιστή DHCP για τη διατήρηση αρχείων κεντρικών υπολογιστών. Σε πολλά σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, ο δρομολογητής είναι ο διακομιστής DHCP. Ένας εξυπηρετητής DHCP αναγνωρίζει ένα φάσμα διευθύνσεων IP, όχι μια ενιαία διεύθυνση IP. Ως αποτέλεσμα, η διεύθυνση IP μπορεί να διαφέρει την επόμενη φορά που ένας χρήστης εισάγει μια διεύθυνση URL. Η χρήση μιας σειράς διευθύνσεων IP επιτρέπει σε περισσότερα άτομα να βλέπουν ταυτόχρονα τον ιστότοπο.

Τα προγράμματα βοηθητικών προγραμμάτων που παρέχονται με το λειτουργικό σύστημα δικτύου ενός υπολογιστή επιτρέπουν αναζήτηση διευθύνσεων IP τόσο σε ιδιωτικά δίκτυα LAN όσο και στο διαδίκτυο. Στα Windows, για παράδειγμα, η εντολή nslookup υποστηρίζει αναζητήσεις μέσω διακομιστών ονομάτων και αρχείων κεντρικών υπολογιστών. Υπάρχουν επίσης δημόσιες τοποθεσίες nslookup στο διαδίκτυο, όπως Name.space, Kloth.net, Network-Tools.com και CentralOps.net.