Τι είναι ο αριθμός έκδοσης και γιατί χρησιμοποιείται;

Ορισμός του αριθμού έκδοσης, πώς αυτές είναι δομημένες και γιατί είναι σημαντικές

Ένας αριθμός έκδοσης είναι ένας μοναδικός αριθμός ή σύνολο αριθμών που αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη έκδοση ενός προγράμματος λογισμικού, ενός αρχείου , ενός υλικολογισμικού , ενός προγράμματος οδήγησης συσκευής ή ακόμα και ενός υλικού .

Τυπικά, καθώς απελευθερώνονται ενημερώσεις και εντελώς νέες εκδόσεις ενός προγράμματος ή προγράμματος οδήγησης, ο αριθμός έκδοσης θα αυξηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι συνήθως μπορείτε να συγκρίνετε τον αριθμό έκδοσης του λογισμικού που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή σας με τον αριθμό έκδοσης που κυκλοφορεί για να δείτε αν έχετε ήδη εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη έκδοση.

Δομή αριθμών έκδοσης

Οι αριθμοί έκδοσης συνήθως διαιρούνται σε σύνολα αριθμών, χωρισμένα με δεκαδικά σημεία.

Συνήθως, μια αλλαγή στον αριστερό αριθμό υποδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στο λογισμικό ή στο πρόγραμμα οδήγησης. Οι αλλαγές στον πιο αριστερó αριθμó συνήθως υποδεικνύουν μια μικρή αλλαγή. Οι αλλαγές σε άλλους αριθμούς αντιπροσωπεύουν διάφορους βαθμούς αλλαγών.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα που αναφέρει τον εαυτό του ως έκδοση 3.2.34. Η επόμενη έκδοση του προγράμματος μπορεί να είναι η έκδοση 3.2.87, η οποία υποδηλώνει ότι αρκετές επαναλήψεις ελέγχθηκαν εσωτερικά και τώρα υπάρχει μια ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του προγράμματος.

Μία μελλοντική έκδοση 3.4.2 θα υποδηλώνει ότι περιλαμβάνονται πιο σημαντικές ενημερώσεις. Η έκδοση 4.0.2 ενδέχεται να είναι μια σημαντική νέα έκδοση.

Δεν υπάρχει επίσημος τρόπος έκδοσης λογισμικού έκδοσης , αλλά οι περισσότεροι προγραμματιστές ακολουθούν αυτούς τους γενικούς κανόνες.

Αριθμοί έκδοσης έναντι ονομάτων έκδοσης

Μερικές φορές η έκδοση λέξης χρησιμοποιείται γενικά για να αναφέρεται είτε σε όνομα έκδοσης είτε σε αριθμό έκδοσης, ανάλογα με το πλαίσιο.

Ορισμένα παραδείγματα ονομασιών εκδόσεων περιλαμβάνουν "7" όπως στα Windows 7 και "10" όπως στα Windows 10 .

Ο αριθμός έκδοσης της αρχικής έκδοσης των Windows 7 ήταν 6,1 και για τα Windows 10 ήταν 6,4 .

Ανατρέξτε στη λίστα των αριθμών έκδοσης των Windows για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αριθμούς πραγματικών εκδόσεων πίσω από τις εκδόσεις των Microsoft Windows.

Σημασία των αριθμών έκδοσης

Οι αριθμοί έκδοσης, όπως ανέφερα στην εισαγωγή στην κορυφή της σελίδας, είναι σαφείς ενδείξεις για το επίπεδο στο οποίο είναι ένα συγκεκριμένο "πράγμα", συνήθως το λογισμικό και άλλες σημαντικές περιοχές του λειτουργικού συστήματος.

Εδώ είναι μερικά κομμάτια που έχω γράψει ότι η συμφωνία ειδικά με την εύρεση του αριθμού έκδοσης που ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε:

Οι αριθμοί έκδοσης βοηθούν στην αποφυγή σύγχυσης σχετικά με το λογισμικό που ενημερώνεται ή όχι, ένα πολύτιμο πράγμα σε έναν κόσμο συνεχών απειλών για την ασφάλεια που ακολούθησε γρήγορα από τα patches για την επίλυση αυτών των τρωτών σημείων.