Τι είναι το Applet του πίνακα ελέγχου;

Ορισμός ενός Applet πίνακα ελέγχου και παραδείγματα για τον τρόπο χρήσης τους

Τα επιμέρους στοιχεία του Πίνακα Ελέγχου των Windows ονομάζονται μικροεφαρμογές του πίνακα ελέγχου. Είναι συνήθως αναφέρονται ως απλά applets .

Κάθε μικροεφαρμογή του Πίνακα Ελέγχου μπορεί να θεωρηθεί ως μικροσκοπικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων για οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών περιοχών των Windows.

Αυτές οι μικροεφαρμογές συνδέονται μαζί σε ένα μέρος, τον Πίνακα Ελέγχου, για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές απ 'ό, τι με μια τυπική εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας.

Ποια είναι τα διαφορετικά applets του πίνακα ελέγχου;

Υπάρχουν πολλά applets του Πίνακα Ελέγχου στα Windows. Μερικά είναι μοναδικά σε μεμονωμένες εκδόσεις των Windows, κυρίως με το όνομα, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι σχεδόν το ίδιο στα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 , τα Windows Vista και τα Windows XP .

Για παράδειγμα, τα μικροεφαρμογές Προγράμματα και δυνατότητες και προεπιλεγμένα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση ή την απεγκατάσταση προγραμμάτων και λειτουργιών των Windows, χρησιμοποιήθηκαν για να καλούνται " Προσθαφαίρεση προγραμμάτων πριν από τα Windows Vista".

Από τα Windows Vista και μετά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Windows μέσω της μικροεφαρμογής του πίνακα ελέγχου του Windows Update .

Αυτό που είναι χρήσιμο για πολλούς ανθρώπους είναι η μικροεφαρμογή του πίνακα ελέγχου του συστήματος . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μικροεφαρμογή για να ελέγξετε την έκδοση των Windows που διαθέτετε καθώς και για να δείτε τις βασικές πληροφορίες του συστήματος, όπως την ποσότητα μνήμης RAM που έχει εγκαταστήσει ο υπολογιστής, το πλήρες όνομα του υπολογιστή, το εάν τα Windows είναι ενεργοποιημένα ή όχι και πολλά άλλα.

Δύο άλλες δημοφιλείς μικροεφαρμογές είναι το Device Manager και τα εργαλεία διαχείρισης .

Ανατρέξτε στην πλήρη λίστα των Applets του πίνακα ελέγχου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεμονωμένες μικροεφαρμογές που θα βρείτε σε κάθε έκδοση των Windows.

Πώς να ανοίξετε τα applets του πίνακα ελέγχου

Οι μικροεφαρμογές του πίνακα ελέγχου συνήθως ανοίγουν μέσω του παραθύρου του Πίνακα Ελέγχου. Απλά κάντε κλικ ή αγγίξτε τα, όπως θα ανοίξετε οτιδήποτε στον υπολογιστή. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου αν δεν είστε σίγουροι για το τι κάνετε.

Ωστόσο, οι περισσότερες μικροεφαρμογές είναι επίσης προσβάσιμες από το πλαίσιο διαλόγου Command Prompt και Run χρησιμοποιώντας ειδικές εντολές . Αν μπορείτε να απομνημονεύσετε την εντολή, είναι πολύ πιο γρήγορα να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση για να ανοίξετε τη μικροεφαρμογή απ 'ό, τι για να κάνετε κλικ στον Πίνακα Ελέγχου.

Ένα παράδειγμα μπορεί να διαπιστωθεί με την εφαρμογή " Προγράμματα και λειτουργίες" . Για να ανοίξετε αυτό το applet γρήγορα, ώστε να μπορείτε να απεγκαταστήσετε προγράμματα, πληκτρολογήστε control appwiz.cpl σε μια γραμμή εντολών ή στο παράθυρο διαλόγου Run.

Ένα άλλο που δεν είναι τόσο εύκολο να θυμάστε είναι το control / name Microsoft.DeviceManager , το οποίο πιθανότατα να μαντέψετε είναι μια εντολή που χρησιμοποιείται για να ανοίξει το Device Manager .

Δείτε τις εντολές της λίστας των στοιχείων του πίνακα ελέγχου στα Windows για μια λίστα με κάθε μικροεφαρμογή του πίνακα ελέγχου και τη σχετική εντολή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα applets του πίνακα ελέγχου

Υπάρχουν ορισμένες μικροεφαρμογές του Πίνακα Ελέγχου που μπορούν να ανοίξουν χωρίς τη χρήση ειδικής εντολής ή ακόμα και χωρίς το άνοιγμα του Πίνακα Ελέγχου. Το ένα είναι η εξατομίκευση (ή η εμφάνιση πριν από τα Windows Vista), η οποία μπορεί επίσης να ξεκινήσει κάνοντας δεξί κλικ ή πατώντας-κρατώντας την επιφάνεια εργασίας.

Ορισμένα προγράμματα άλλων κατασκευαστών εγκαθιστούν μικροεφαρμογές του πίνακα ελέγχου για να διευκολύνουν τον χρήστη να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες ρυθμίσεις εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να έχετε επιπλέον μικροεφαρμογές στον υπολογιστή σας, που δεν είναι από τη Microsoft.

Το πρόγραμμα IObit Uninstaller , το οποίο αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το ενσωματωμένο εργαλείο " Προγράμματα και δυνατότητες " των Windows, είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα απεγκατάστασης που είναι προσβάσιμο μέσω της μικροεφαρμογής του πίνακα ελέγχου.

Ορισμένες άλλες μικροεφαρμογές που ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί με προγράμματα και βοηθήματα εκτός της Microsoft περιλαμβάνουν Java, NVIDIA και Flash.

Τα κλειδιά μητρώου που βρίσκονται κάτω από το HKLM \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ χρησιμοποιούνται για την διατήρηση τιμών μητρώου που περιγράφουν την τοποθεσία των αρχείων CPL που χρησιμοποιεί το Control Panel ως μικροεφαρμογές καθώς και τη θέση μεταβλητών CLSID για μικροεφαρμογές που δεν έχουν συσχετισμένα αρχεία CPL.

Αυτά τα κλειδιά μητρώου είναι \ Explorer \ ControlPanel \ NameSpace \ και \ Control Panel \ Cpls \ - και πάλι, και τα δύο που βρίσκονται στην ομάδα μητρώου HKEY_LOCAL_MACHINE .