Αυτόματα συστήματα στάθμευσης

Ο παράλληλος χώρος στάθμευσης δεν ήταν ποτέ ευκολότερος

Υπάρχουν πολλά αυτόματα συστήματα στάθμευσης και έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μια σειρά από παρόμοια καθήκοντα. Ορισμένα αυτόματα συστήματα στάθμευσης παρέχουν παράλληλο πάρκινγκ χωρίς χέρια και άλλοι απλά παρέχουν κάποια χρήσιμη βοήθεια. Το τελευταίο συνήθως αναφέρεται ως "παράλληλη βοήθεια στάθμευσης" ή "βοήθεια στάθμευσης", ενώ το πρώτο είναι ένα πραγματικό αυτόματο παράλληλο σύστημα στάθμευσης. Ο παρόμοιος όρος "αυτοματοποιημένος χώρος στάθμευσης" αναφέρεται συνήθως σε δομές που χρησιμοποιούν ρομποτικό εξοπλισμό για την αποθήκευση οχημάτων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η ιστορία του αυτόματου χώρου στάθμευσης

Αυτόματη παράλληλη στάθμευση είναι διαθέσιμη μόνο για περίπου μια δεκαετία, αλλά η ιδέα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή. Ένα από τα πρώτα παράλληλα συστήματα στάθμευσης δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και λειτουργούσε με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις σύγχρονες λύσεις. Αυτή η πρόωρη τεχνολογία περιελάμβανε τέσσερις μονάδες τρακτέρ που συνδέονταν σε τροφοδοτούμενους γρύλους Όταν τα βύσματα χαμηλώθηκαν, το όχημα μπορούσε να ανυψωθεί από τους τροχούς. Μόλις υποστηριχθεί από τις μονάδες ελκυστήρων, μια δύναμη απογείωσης από το κιβώτιο ταχυτήτων θα επέτρεπε στις μονάδες έλξης να ολισθαίνουν το όχημα στη θέση του.

Αυτή η ιδέα ποτέ δεν απογειώθηκε, αλλά η ιδέα της παράλληλης στάθμευσης απέτυχε να επανέλθει στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Μέχρι εκείνη την εποχή, τα συστήματα ρομποτικής αυτοματισμού είχαν προχωρήσει μέχρι το σημείο όπου ήταν εφικτό να έχει κάποιος υπολογιστής τη βαριά ανύψωση σε σχετικά απλά καθήκοντα όπως παράλληλο παρκινγκ. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα πρώτα ηλεκτρονικά συστήματα στάθμευσης που ελέγχονται από υπολογιστή δοκιμάστηκαν με επιτυχία.

Η Toyota ήταν ο πρώτος ΚΑΕ που ενσωμάτωσε την τεχνολογία στο Prius του 2003, αλλά πολλές μάρκες και μοντέλα προσφέρουν τώρα κάποιο είδος ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης ή υποβοηθούμενης από υπολογιστή.

Πώς λειτουργεί αυτόματη παράλληλη στάθμευσης;

Τα αυτόματα παράλληλα συστήματα στάθμευσης χρησιμοποιούν μια ποικιλία αισθητήρων για τον προσδιορισμό του κατά προσέγγιση μεγέθους του χώρου μεταξύ δύο σταθμευμένων οχημάτων και στη συνέχεια ένας ενσωματωμένος υπολογιστής υπολογίζει τις απαραίτητες γωνίες και ταχύτητες διεύθυνσης για την ασφαλή πλοήγηση στο σημείο στάθμευσης. Σε πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα, ο υπολογιστής μπορεί να ελέγξει τα συστήματα μετάδοσης κίνησης με καλώδιο με ελάχιστη ή καθόλου είσοδο από τον οδηγό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου ο οδηγός μπορεί να χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο.

Τα πρώτα συστήματα αυτόματης παράλληλης στάθμευσης είχαν δυσκολία να δουλέψουν σε στενά σπίτια. Παρόλο που ένας ειδικευμένος οδηγός μπορεί να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε ένα σημείο, η ενεργοποίηση μερικών πρώιμων συστημάτων, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα είχε ως αποτέλεσμα προειδοποιήσεις ασφαλείας. Τα αρχικά συστήματα δυσκολεύονταν επίσης να αναγνωρίσουν την παρουσία μη μεταλλικών αντικειμένων όπως οι πεζοί και τα ζώα.

Τα αυτόματα συστήματα στάθμευσης έχουν βελτιωθεί από την πρώτη εμφάνιση της τεχνολογίας και μερικά από αυτά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την παρουσία λωρίδων λωρίδας και μη μεταλλικών αντικειμένων. Ορισμένα αυτόματα συστήματα στάθμευσης είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξουν τους παραδοσιακούς χώρους στάθμευσης παράλληλα με τον παράλληλο χώρο στάθμευσης. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, καθώς ένας συνδυασμός αισθητήρων επιτρέπει στον υπολογιστή να υπολογίζει τις κατάλληλες γωνίες και ταχύτητες διεύθυνσης για να σταθμεύουν κάθετα μεταξύ δύο άλλων οχημάτων.

Η διαθεσιμότητα του αυτόματου χώρου στάθμευσης

Το πρώτο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος προσφέρθηκε στο Toyota Prius 2003, αλλά δεν εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την εισαγωγή του Lexus του 2006. Από τότε, η Toyota πρόσθεσε επίσης τα μοντέλα Prius που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η Ford και η BMW έχουν επίσης εισαγάγει τα δικά τους αυτόματα συστήματα στάθμευσης, ενώ το Active Park Assist της Ford διατίθεται επίσης μέσω του επώνυμου Lincoln badge.

Εκτός από την πλήρως αυτόματη στάθμευση, μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εισαγάγει τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους οδηγούς να περιηγηθούν σε στενά σημεία. Το σύστημα Mercedes Parktronic είναι ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί αισθητήρες σόναρ για να καθορίσει εάν το όχημα θα χωρέσει σε κοντινούς χώρους. Παρόλο που δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης και της αυτομάτου γκαζιού, μπορεί να παράσχει χρήσιμες οδηγίες στον οδηγό.