Τι είναι ο μετατροπέας ομιλίας σε επίπεδο γραμμής;

Η αναβάθμιση των συστημάτων ήχου αυτοκινήτου ήταν μια αρκετά απλή διαδικασία για δεκαετίες, αλλά η πολυπλοκότητα περνάει από την οροφή όταν έχετε ενσωματωμένο σύστημα infotainment ή ένα μη τυποποιημένο ραδιόφωνο που απλώς δεν έχει σχήμα όπως οι περισσότερες μονάδες aftermarket.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι αν θέλετε να έχετε τον καλύτερο δυνατό ήχο από ένα σύστημα ήχου αυτοκινήτου, χρειάζεστε έναν εξωτερικό ενισχυτή και οι περισσότεροι εξωτερικοί ενισχυτές απλά δεν παίζουν καλά με στερεοφωνικά εργοστασιακά αυτοκίνητα.

Υπάρχουν δύο πραγματικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Κάποιος είναι να βρούμε έναν ενισχυτή που να έχει εισόδους επιπέδου γραμμής και ο άλλος να χρησιμοποιεί ένα ηχείο σε μετατροπέα επιπέδου γραμμής μαζί με τον ενισχυτή της επιλογής σας. Η πρώτη επιλογή μπορεί να είναι ευκολότερη, επειδή υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα, αλλά το δεύτερο είναι λιγότερο περιοριστικό.

Ποιος χρειάζεται ένα μετατροπέα επιπέδου γραμμής;

Οι μετατροπείς επιπέδου γραμμής είναι ως επί το πλείστον χρήσιμοι όποτε θέλετε να αναβαθμίσετε το εργοστασιακό ηχοσύστημα αυτοκινήτου σας χωρίς να αγγίξετε το ραδιόφωνο που συνοδεύει το αυτοκίνητο. Αυτό ισχύει συνήθως όταν αναβαθμίζετε ένα ηχοσύστημα αυτοκινήτου που είναι ενσωματωμένο σε ένα εργοστασιακό σύστημα ψυχαγωγίας, αλλά πραγματικά μπαίνει σε παιχνίδι όποτε έχετε ένα εργοστασιακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου που θέλετε να αφήσετε στη θέση του για οποιονδήποτε λόγο.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναβάθμιση σε premium ηχεία μπορεί να βοηθήσει πολύ, από την άποψη της ποιότητας του ήχου, αλλά υπάρχει ένα σκληρό όριο για το τι μπορείτε να πετύχετε χωρίς να προσθέσετε ενισχυτή στο μείγμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αναβαθμίζετε τα ηχεία και εγκαθιστάτε ταυτόχρονα έναν νέο ενισχυτή, καθώς αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε εξαρτήματα που λειτουργούν σωστά μαζί.

Πριν αγοράσετε κάτι, όμως, είναι σημαντικό να εξετάσετε πρώτα με τι δουλεύετε. Ενώ τα περισσότερα ηχητικά συστήματα αυτοκινήτων στο εργοστάσιο δεν διαθέτουν ενισχυτή, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Εάν είστε τυχεροί και το αυτοκίνητό σας προέρχεται από το εργοστάσιο με ενισχυτή, μπορείτε απλά να το αντικαταστήσετε με μια καλύτερη μονάδα χωρίς να χρειάζεστε μετατροπέα επιπέδου γραμμής.

Ακόμα κι αν το εργοστασιακό σας σύστημα δεν έρχεται με ενισχυτή, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα η μονάδα κεφαλής του εργοστασίου να έχει έξοδο προενισχυτή . Αυτό δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, αλλά αξίζει τον κόπο να εξοικονομήσετε χρόνο, προσπάθεια και χρήματα.

Εάν το ραδιόφωνο αυτοκινήτου στο εργοστάσιό σας δεν έφερε έξοδο προενισχυτή, τότε θα χρειαστείτε κάποιο τύπο ηχείου για μετατροπέα επιπέδου γραμμής.

Τι σημαίνουν οι όροι Επίπεδο γραμμής και Επίπεδο ηχείου;

Σε πολύ βασικούς όρους, ένα σήμα στάθμης γραμμής είναι απλώς ένα ηχητικό σήμα που δεν έχει ενισχυθεί. Αυτός ο τύπος σήματος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση των ηχείων, οπότε πρέπει να περάσει μέσω ενός ενισχυτή πριν να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Μόλις το σήμα έχει περάσει από έναν ενισχυτή, γίνεται ένα σήμα στάθμης ηχείου που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση των ηχείων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα στερεοφωνικά εργοστασιακά αυτοκίνητα δεν διαθέτουν εξωτερικούς ενισχυτές και οι εργοστασιακές μονάδες δεν περιλαμβάνουν έξοδο προενισχυτή . Η πιο συνηθισμένη κατάσταση για ένα στερεοφωνικό σύστημα εργοστασιακών αυτοκινήτων περιλαμβάνει μια μονάδα κεφαλής με ενσωματωμένο ενισχυτή ισχύος και εξόδους στάθμης ηχείων. Αυτός είναι επίσης ο πιο συνηθισμένος σχεδιασμός για μονάδες επισκευής μετά την αγορά, αλλά πολλές από αυτές περιλαμβάνουν και εξόδους προενισχυτή.

Προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα τη διαφορά μεταξύ των επιπέδων ηχείων και των σημάτων γραμμής, είναι σημαντικό να θυμάστε το γεγονός ότι τα ραδιόφωνα αυτοκινήτων έρχονται με ενσωματωμένους ενισχυτές ισχύος. Εάν δεν το έκαναν, δεν θα ήταν σε θέση να οδηγήσουν τα ηχεία καθόλου, επειδή το μη ενισχυμένο ηχητικό σήμα είναι απλά πολύ αδύναμο.

Αυτό το μη ενισχυμένο, αναλογικό σήμα ήχου είναι γνωστό ως σήμα "επίπεδο γραμμής". Αφού περάσει από έναν ενισχυτή, είτε πρόκειται για εσωτερικό είτε για εξωτερικό ενισχυτή, γίνεται πιο ισχυρό σήμα γνωστό ως σήμα "στάθμης ηχείου".

Οι περισσότεροι ενισχυτές διαθέτουν μόνο εισόδους γραμμής, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με μονάδες κεφαλής που παρέχουν εξόδους γραμμής. Ωστόσο, ορισμένοι ενισχυτές έχουν εισόδους στάθμης ηχείων. Αν θέλετε να προσθέσετε ενισχυτή σε σύστημα ήχου αυτοκινήτου χωρίς να αντικαταστήσετε τη μονάδα κεφαλής και δεν έχετε ήδη αγοράσει τον ενισχυτή, τότε αυτή είναι η πιο εύκολη λύση.

Η εγκατάσταση ενός ενισχυτή που έχει εισόδους επιπέδου γραμμής είναι ένα απλό θέμα σύνδεσης των εξόδων των ηχείων των μονάδων κεφαλής στις εισόδους στάθμης ηχείων του ενισχυτή και, στη συνέχεια, η σύνδεση του ενισχυτή με τα ηχεία σας.

Χρήση μετατροπέα ομιλίας σε γραμμικό επίπεδο

Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ηχείο σε μετατροπέα επιπέδου γραμμής. Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές μειώνουν τη δύναμη των εξόδων των ηχείων σε ένα σημείο όπου είναι παρόμοιο με το επίπεδο ισχύος μιας πραγματικής εξόδου γραμμής. Αυτό σας επιτρέπει ουσιαστικά να συνδέσετε το σήμα στάθμης ηχείων.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με την πραγματική έξοδο προενισχυτή, και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ήχου, αλλά σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εργοστασιακή μονάδα κεφαλής με σχεδόν οποιοδήποτε ενισχυτή ισχύος.

Εάν θέλετε πολλή ευελιξία με τον ενισχυτή που αγοράζετε ή θέλετε να διατηρήσετε την επιλογή αναβάθμισης της μονάδας κεφαλής, χωρίς να αγοράσετε νέο ενισχυτή, τότε ένας μετατροπέας ομιλίας σε επίπεδο γραμμής είναι μια καλύτερη ιδέα από έναν ενισχυτή που έχει επίπεδο ηχείου εισόδους.