Τι είναι ένα αρχείο DAE;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DAE

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου DAE είναι ένα αρχείο Digital Asset Exchange. Όπως υποδηλώνει το όνομα, χρησιμοποιείται από διάφορα προγράμματα γραφικών για την ανταλλαγή ψηφιακών στοιχείων με την ίδια μορφή. Μπορεί να είναι εικόνες, υφές, τρισδιάστατα μοντέλα κ.λπ.

Τα αρχεία DAE βασίζονται στη μορφή XML COLLADA, η οποία είναι σύντομη για τη Συνεργατική Σχεδίαση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη μορφή COLLADA στον όμιλο Khronos.

Σημείωση: Παρόλο που οι επεκτάσεις αρχείων τους μοιάζουν παρόμοια, τα αρχεία DAE δεν έχουν καμία σχέση με τα αρχεία DAA , DAT ή DAO (Disk at Once CD / DVD Image).

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο DAE

Τα αρχεία DAE μπορούν να ανοίξουν ή να εισαχθούν σε Adobe Photoshop, SketchUp, Chief Architect, DAZ Studio, Cheetah3D, Cinema 4D, MODO και τα προγράμματα AutoCAD, 3ds Max και Maya της Autodesk. Άλλες εφαρμογές υποστηρίζουν πιθανώς και τη μορφή DAE, όπως το εργαλείο Blender ελεύθερης και ανοικτής πηγής.

Σημείωση: Η προσθήκη COLLADA για Maya και 3ds Max απαιτείται για αυτά τα προγράμματα και αυτή η πρόσθετη εφαρμογή COLLADA είναι απαραίτητη για να ανοίξετε αρχεία DAE στο Blender.

Ένα άλλο ανοιχτήρι DAE για Linux είναι το GLC_Player. οι χρήστες macOS μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Apple Preview για να ανοίξουν το αρχείο DAE. Ορισμένα αρχεία DAE μπορούν επίσης να ανοίξουν στο δωρεάν πρόγραμμα προβολής Studio του Esko.

Το Clara.io είναι ένας δωρεάν και εύκολος τρόπος να βλέπετε τα αρχεία DAE στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε λήψη λογισμικού.

Σημείωση: Μερικοί τύποι αρχείων μπορούν να προβληθούν με ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά αρχεία κειμένου . δείτε τα αγαπημένα μας σε αυτή τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου . Παρόλο που αυτό ισχύει και για ένα αρχείο DAE, επειδή είναι βασισμένο σε XML, δεν είναι η ιδανική λύση, αφού θα σας δείξει ακριβώς το κείμενο που συνθέτει το αρχείο. Ο καλύτερος τρόπος προβολής ενός αρχείου 3D DAE είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα προβολής, όπως ένα από τα παραπάνω προγράμματα.

Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο DAE, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία DAE, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να κάνετε αυτή την αλλαγή στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DAE

Ένας εύκολος στη χρήση μετατροπέας DAE είναι ο Online Converter 3D. Απλά μεταφορτώστε το αρχείο DAE στον ιστότοπο και επιλέξτε μεταξύ διαφορετικών μορφών για να το αποθηκεύσετε όπως, όπως OBJ, 3DS, STL, PLY, X και άλλα.

Το FBX Converter είναι ένα δωρεάν εργαλείο από την Autodesk για Windows και macOS που μετατρέπει τα αρχεία DAE σε FBX, με υποστήριξη για πολλαπλές εκδόσεις της μορφής FBX.

Τα αρχεία DAE μπορούν επίσης να μετατραπούν σε αρχεία GLB για χρήση στο Cesium. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το δικό του online εργαλείο COLLADA του Cesium στο gITF.

Μετά την εισαγωγή ενός αρχείου DAE στο SketchUp Pro, το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή του μοντέλου σε DWG , DXF και σε πολλές άλλες παρόμοιες μορφές.

Περισσότερες Βοήθεια με τα αρχεία DAE

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου DAE και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.