Τι είναι ένα αρχείο NEF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία NEF

Μια συντομογραφία για το Nikon Electronic Format και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε κάμερες Nikon, ένα αρχείο με επέκταση αρχείου NEF είναι ένα αρχείο Nikon Raw Image.

Όπως και άλλα αρχεία εικόνας RAW, τα αρχεία NEF διατηρούν τα πάντα που έχουν ληφθεί από την κάμερα προτού υποβληθεί οποιαδήποτε επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των μεταδεδομένων όπως η φωτογραφική μηχανή και το μοντέλο φακών.

Η μορφή αρχείου NEF βασίζεται στο TIFF .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο NEF

Οι χρήστες των Windows με τον σωστό κωδικοποιητή στον υπολογιστή τους μπορούν να εμφανίζουν αρχεία NEF χωρίς πρόσθετο λογισμικό. Εάν τα αρχεία NEF δεν ανοίγουν στα Windows, εγκαταστήστε το Microsoft Camera Codec Pack το οποίο επιτρέπει τη χρήση των αρχείων NEF, DNG , CR2 , CRW , PEF και άλλων RAW.

Τα αρχεία NEF μπορούν επίσης να ανοίξουν με το Able RAWer, το Adobe Photoshop, το IrfanView, το GIMP και πιθανώς μερικά άλλα δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών.

Σημείωση: Εάν είστε χρήστης του Photoshop αλλά δεν μπορείτε να ανοίξετε αρχεία NEF, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση του plugin Camera Raw που υποστηρίζει η έκδοση του Photoshop. Δείτε τη σελίδα Adobe Camera Raw και DNG Converter για Windows για τη σύνδεση. υπάρχει επίσης μια σελίδα μόνο για τους Macs εδώ.

Τα αρχεία NEF μπορούν επίσης να ανοίξουν με το λογισμικό CaptureNX2 ή ViewNX 2 της Nikon. Ο πρώτος είναι διαθέσιμος μόνο από την αγορά, αλλά ο τελευταίος μπορεί να ληφθεί και να εγκατασταθεί από οποιονδήποτε για να ανοίξει και να επεξεργαστεί αρχεία NEF.

Για να ανοίξετε ένα αρχείο NEF online, ώστε να μην χρειαστεί να κάνετε λήψη αυτών των προγραμμάτων, δοκιμάστε το Pics.io.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο NEF

Ένα αρχείο NEF μπορεί να μετατραπεί σε διάφορες μορφές χρησιμοποιώντας είτε έναν ελεύθερο μετατροπέα αρχείων είτε ανοίγοντας το αρχείο NEF σε ένα πρόγραμμα προβολής / επεξεργαστή εικόνων και αποθηκεύοντας το σε διαφορετική μορφή.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το Photoshop για να προβάλετε / επεξεργαστείτε ένα αρχείο NEF, μπορείτε να αποθηκεύσετε το ανοιχτό αρχείο στον υπολογιστή σας σε μορφές όπως JPG , RAW, PXR, PNG , TIF / TIFF , GIF , PSD κ.λπ.

Το IrfanView μετατρέπει το NEF σε παρόμοιες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των PCX , TGA , PXM, PPM, PGM, PBM , JP2 και DCX.

Ο μετατροπέας DNG της Adobe που αναφέρθηκε παραπάνω είναι ένας δωρεάν μετατροπέας RAW που υποστηρίζει μετατροπές RAW όπως το NEF στο DNG.

Ένας δωρεάν ηλεκτρονικός μετατροπέας NEF είναι επίσης μια επιλογή. Εκτός από το Pics.io είναι το Zamzar , το οποίο μετατρέπει NEF σε BMP , GIF, JPG, PCX, PDF , TGA και άλλες παρόμοιες μορφές. Το Online Converter RAW είναι ένας άλλος ηλεκτρονικός μετατροπέας REF που υποστηρίζει την αποθήκευση του αρχείου στον υπολογιστή σας ή στο Google Drive σε μορφή JPG, PNG ή WEBP. χρησιμεύει επίσης ως επεξεργαστής φωτός.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία NEF

Λόγω του πώς γράφονται οι εικόνες σε μια κάρτα μνήμης της Nikon, δεν γίνεται καμία επεξεργασία στο ίδιο το αρχείο NEF. Αντίθετα, οι αλλαγές που έγιναν σε ένα αρχείο NEF αλλάζουν ένα σύνολο οδηγιών, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αριθμός επεξεργασιών στο αρχείο NEF μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την εικόνα.

Η Nikon έχει κάποιες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη μορφή αρχείου στη σελίδα Nikon Electronic Format (NEF).

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Η επέκταση αρχείου NEF πιθανότατα σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αρχείο εικόνας της Nikon, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν διαβάζετε την επέκταση αρχείου για να βεβαιωθείτε ότι ασχολείστε με ένα αρχείο Nikon.

Ορισμένα αρχεία χρησιμοποιούν μια επέκταση που γράφεται πολύ όπως ".NEF", αλλά πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή. Εάν έχετε ένα από αυτά τα αρχεία, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι κανένα από τα αρχεία ανοίγματος NEF δεν θα λειτουργήσει για να ανοίξει ή να επεξεργαστεί το αρχείο.

Για παράδειγμα, ένα αρχείο NEX μπορεί να συγχέεται εύκολα με ένα αρχείο NEF, αλλά δεν σχετίζεται με μια μορφή εικόνας καθόλου, αλλά είναι ένα αρχείο επέκτασης πλοηγού που χρησιμοποιείται από τα προγράμματα περιήγησης ως πρόσθετο αρχείο.

Είναι παρόμοια περίπτωση με τα αρχεία NET, NES, NEU και NEXE. Αν έχετε οποιοδήποτε αρχείο εκτός από ένα αρχείο NEF, ερευνήστε την επέκταση αρχείου για να μάθετε τι υποστηρίζουν οι εφαρμογές ανοίγοντας το συγκεκριμένο αρχείο ή μετατρέποντάς το σε διαφορετική μορφή.

Αν έχετε στην πραγματικότητα ένα αρχείο NEF και έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με αυτό ή χρειάζεστε κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, ανατρέξτε στη σελίδα Get More Help για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου NEF και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.