Τι είναι ένα αρχείο PSD;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία PSD

Χρησιμοποιείται κυρίως στο Adobe Photoshop ως προεπιλεγμένη μορφή αποθήκευσης δεδομένων, ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .PSD ονομάζεται αρχείο εγγράφου Adobe Photoshop.

Αν και ορισμένα αρχεία PSD περιέχουν μόνο μία εικόνα και τίποτε άλλο, η κοινή χρήση για ένα αρχείο PSD περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την αποθήκευση ενός αρχείου εικόνας. Υποστηρίζουν πολλαπλές φωτογραφίες, αντικείμενα, φίλτρα, κείμενα και πολλά άλλα, καθώς και χρησιμοποιώντας στρώματα, διαδρομές και μορφές διανυσμάτων και διαφάνεια.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο PSD

Τα καλύτερα προγράμματα για το άνοιγμα και την επεξεργασία αρχείων PSD είναι τα Adobe Photoshop και Adobe Photoshop Elements, καθώς και το CorelDRAW και το εργαλείο PaintShop Pro του Corel.

Άλλα προγράμματα της Adobe μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αρχεία PSD, όπως το Adobe Illustrator, το Adobe Premiere Pro και το Adobe After Effects. Αυτά τα προγράμματα, ωστόσο, χρησιμοποιούνται κυρίως για επεξεργασία βίντεο ή ήχου και όχι ως επεξεργαστές γραφικών όπως το Photoshop.

Αν ψάχνετε για ένα δωρεάν πρόγραμμα για να ανοίξετε αρχεία PSD, σας συνιστώ GIMP. Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές και εντελώς δωρεάν εργαλείο επεξεργασίας / δημιουργίας φωτογραφιών που θα ανοίξει αρχεία PSD. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το GIMP για να επεξεργαστείτε αρχεία PSD, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα επειδή έχει προβλήματα που αναγνωρίζουν πολύπλοκα στρώματα και άλλες προηγμένες δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο Photoshop όταν δημιουργήθηκε το αρχείο.

Το Paint.NET (με το plugin PSD Paint.NET) είναι ένα άλλο δωρεάν πρόγραμμα όπως το GIMP που μπορεί να ανοίξει αρχεία PSD. Δείτε αυτή τη λίστα δωρεάν επεξεργαστών φωτογραφιών για κάποιες άλλες δωρεάν εφαρμογές που υποστηρίζουν το άνοιγμα των αρχείων PSD ή / και την αποθήκευση στη μορφή αρχείου PSD.

Αν θέλετε να ανοίξετε γρήγορα ένα αρχείο PSD χωρίς το Photoshop, συνιστώ ανεπιφύλακτα Photopea Photo Editor. Είναι ένας δωρεάν επεξεργαστής φωτογραφιών online που τρέχει στο πρόγραμμα περιήγησης που όχι μόνο σας επιτρέπει να βλέπετε όλα τα επίπεδα του PSD, αλλά και να κάνετε κάποια επεξεργασία φωτός ... αν και τίποτα όπως αυτό που προσφέρει το Photoshop. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Photopea για να αποθηκεύσετε αρχεία στον υπολογιστή σας στη μορφή PSD.

Το IrfanView, το PSD Viewer και το QuickTime Picture Viewer της Apple, μέρος του ελεύθερου προγράμματος QuickTime, θα ανοίξουν και αρχεία PSD, αλλά δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε το αρχείο PSD. Επίσης, δεν θα έχετε κανένα είδος υποστήριξης στρώματος - απλώς δρουν ως θεατές PSD.

Η προεπισκόπηση της Apple, που περιλαμβάνεται στο MacOS, θα πρέπει να είναι σε θέση να ανοίγει αρχεία PSD από προεπιλογή.

Σημείωση: Εάν το πρόγραμμα που ανοίγει αυτόματα τα αρχεία PSD στον υπολογιστή σας με Windows δεν είναι αυτό που θέλετε να τα ανοίξετε από προεπιλογή, η αλλαγή είναι πολύ εύκολη. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για βοήθεια.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο PSD

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PSD είναι πιθανώς να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν κανονικό αρχείο εικόνας, όπως ένα αρχείο JPG , PNG , BMP ή GIF , ίσως. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μεταφορτώσετε την εικόνα online (πολλοί ιστότοποι δεν δέχονται αρχεία PSD) ή να τα στείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μπορούν να ανοίξουν σε υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούν PSD-ανοιχτήρια.

Αν έχετε το Photoshop στον υπολογιστή σας, η μετατροπή ενός αρχείου PSD σε μια μορφή αρχείου εικόνας είναι εξαιρετικά εύκολη. απλώς χρησιμοποιήστε την επιλογή Αρχείο> Αποθήκευση ως ....

Αν δεν έχετε το Photoshop, ένας γρήγορος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PSD σε PNG, JPEG, SVG (φορέα), GIF ή WEBP είναι μέσω του αρχείου Photopea File> Export as .

Τα περισσότερα από τα παραπάνω προγράμματα που υποστηρίζουν την επεξεργασία ή την προβολή αρχείων PSD μπορούν να μετατρέψουν το PSD σε άλλη μορφή χρησιμοποιώντας μια παρόμοια διαδικασία με το Photohop και το Photopea.

Μια άλλη επιλογή για τη μετατροπή των αρχείων PSD είναι μέσω ενός από αυτά τα δωρεάν προγράμματα μετατροπής εικόνων .

Σημαντικό: Πρέπει να γνωρίζετε ότι η μετατροπή ενός αρχείου PSD σε ένα κανονικό αρχείο εικόνας θα ισοπεδωθεί ή θα συγχωνεύσει όλα τα επίπεδα σε ένα αρχείο ενός φύλλου για να γίνει η μετατροπή. Αυτό σημαίνει ότι αφού μετατρέψετε ένα αρχείο PSD, δεν υπάρχει τρόπος να το μετατρέψετε ξανά στο PSD για να χρησιμοποιήσετε ξανά τα επίπεδα. Μπορείτε να αποφύγετε αυτό διατηρώντας το αρχικό αρχείο .PSD μαζί με τις μετατρεπόμενες εκδόσεις του.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία PSD

Τα αρχεία PSD έχουν μέγιστο ύψος και πλάτος 30.000 pixel, καθώς και μέγιστο μέγεθος 2 GB.

Μία παρόμοια μορφή με το PSD είναι το PSB (αρχείο Adobe Photoshop Μεγάλο έγγραφο), το οποίο υποστηρίζει μεγαλύτερες εικόνες, μέχρι 300.000 pixels και μεγέθη αρχείων έως περίπου 4 exabytes (4 δισ. GB).

Η Adobe έχει κάποια προηγμένη ανάγνωση στη μορφή αρχείου PSD στο έγγραφο προδιαγραφής αρχείου Adobe Photoshop στον ιστότοπό της.

Χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια;

Δείτε την ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου PSD και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες επεκτάσεις αρχείων μοιάζουν με .PSD αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη μορφή εικόνας. Τα WPS , XSD και PPS είναι μερικά παραδείγματα. Ελέγξτε ξανά την επέκταση αρχείου για να βεβαιωθείτε ότι διαβάζει το αρχείο .PSD προτού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο με τα παραπάνω προγράμματα PSD.