Τι κάνει μια απώλεια μορφής ήχου;

Μια ματιά στην απώλεια ήχου συμπίεση και πώς επηρεάζει την ψηφιακή μουσική

Τι κάνει μια απώλεια μορφής ήχου;

Η λέξη lossy χρησιμοποιείται στον ψηφιακό ήχο για να περιγράψει τον τύπο συμπίεσης που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων ήχου. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται σε μορφή απώλειας ήχου συμπιέζει δεδομένα ήχου με τρόπο που απορρίπτει κάποιες πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικοποιημένος ήχος δεν είναι πανομοιότυπος με το πρωτότυπο.

Για παράδειγμα, όταν δημιουργείτε μια σειρά αρχείων MP3 με την αντιγραφή ενός από τα μουσικά σας CD, κάποια από τα στοιχεία από την αρχική εγγραφή θα χαθούν - εξ ου και ο όρος lossy. Αυτός ο τύπος συμπίεσης δεν περιορίζεται μόνο στον ήχο. Τα αρχεία εικόνας στη μορφή JPEG για παράδειγμα είναι επίσης συμπιεσμένα με απώλειες.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η μέθοδος είναι το αντίθετο απέναντι στη μη απωθητική συμπίεση ήχου που χρησιμοποιείται για μορφές όπως FLAC , ALAC και άλλες. Ο ήχος σε αυτήν την περίπτωση είναι συμπιεσμένος με τρόπο που δεν απορρίπτει καθόλου δεδομένα. Συνεπώς, ο ήχος είναι πανομοιότυπος με την αρχική πηγή.

Πώς λειτουργεί η Απώλεια συμπίεσης;

Η απώλεια συμπίεσης καθιστά ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τις συχνότητες που το ανθρώπινο αυτί είναι απίθανο να ανιχνεύσει. Ο τεχνικός όρος για τη μελέτη της ηχητικής αντίληψης ονομάζεται ψυχοακουστική .

Όταν ένα τραγούδι, για παράδειγμα, μετατρέπεται σε μια μορφή ήχου lossy όπως το AAC, ο αλγόριθμος αναλύει όλες τις συχνότητες. Στη συνέχεια απορρίπτει εκείνους που το ανθρώπινο αυτί δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει. Για πολύ χαμηλές συχνότητες, αυτές συνήθως φιλτράρονται ή μετατρέπονται σε μονοφωνικά σήματα που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται επίσης είναι να απορρίψετε πολύ ήχους ήχους που ο ακροατής είναι απίθανο να παρατηρήσει, ειδικά σε ένα πιο δυνατό μέρος ενός τραγουδιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου ήχου ενώ θα περιορίσετε τον αντίκτυπο στην ποιότητα του ήχου.

Πώς η απώλεια συμπίεσης επηρεάζει την ποιότητα ήχου;

Το πρόβλημα με την απώλεια συμπίεσης είναι ότι μπορεί να εισάγει αντικείμενα. Αυτοί είναι ανεπιθύμητοι ήχοι που δεν είναι στην αρχική εγγραφή, αλλά είναι παραπροϊόντα συμπίεσης. Αυτό δυστυχώς υποβαθμίζει την ποιότητα του ήχου και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν χρησιμοποιούνται χαμηλά bitrates.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντικειμένων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα μιας εγγραφής. Οι στρεβλώσεις είναι μία από τις συνηθέστερες που πιθανότατα θα συναντήσετε. Αυτό μπορεί να κάνει τα τύμπανα, για παράδειγμα, ήχους αδύναμα χωρίς καμία πραγματική γροθιά. Η φωνή σε ένα τραγούδι μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Η φωνή του τραγουδιστή μπορεί να ακούγεται φυσικά και να μην έχει λεπτομέρειες.

Γιατί να συμπιέσετε τον ήχο καθόλου;

Όπως γνωρίζετε ήδη, οι περισσότερες ψηφιακές μορφές ήχου χρησιμοποιούν κάποιο είδος συμπίεσης για την αποθήκευση του ήχου με αποτελεσματικό τρόπο. Αλλά χωρίς αυτό, τα μεγέθη αρχείων θα ήταν πολύ μεγάλα.

Για παράδειγμα, ένα τυπικό τραγούδι 3 λεπτών που είναι αποθηκευμένο ως αρχείο MP3 μπορεί να έχει μέγεθος περίπου 4 έως 5 Mb. Η χρήση της μορφής WAV για την αποθήκευση του ίδιου τραγουδιού με ασυμπίεστο τρόπο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μέγεθος αρχείου περίπου 30 Mb - τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερο. Όπως μπορείτε να δείτε από αυτήν την (πολύ τραχιά) εκτίμηση, πολύ λιγότερα τραγούδια θα ταιριάζουν στο φορητό media player ή στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας, αν η μουσική δεν συμπιεστεί.