Η ιστορία του Napster

Μια σύντομη ματιά στο πώς η μάρκα Napster άλλαξε τα τελευταία χρόνια

Πριν από το Napster έγινε η ηλεκτρονική υπηρεσία μουσικής σήμερα, είχε ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο όταν πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90. Οι προγραμματιστές του αρχικού Napster (αδελφοί Shawn και John Fanning, μαζί με τον Sean Parker) ξεκίνησαν την υπηρεσία ως δίκτυο κοινής χρήσης αρχείων τύπου peer-to-peer ( P2P ). Η εφαρμογή λογισμικού ήταν εύκολη στη χρήση και σχεδιάστηκε ειδικά για την κοινή χρήση αρχείων ψηφιακής μουσικής (σε μορφή MP3 ) σε ένα δίκτυο συνδεδεμένο στο Web.

Η υπηρεσία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και έδωσε έναν εύκολο τρόπο για εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό ελεύθερων αρχείων ήχου (κυρίως μουσικής) τα οποία θα μπορούσαν επίσης να μοιραστούν με άλλα μέλη του Napster. Το Napster κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999 και γρήγορα αυξήθηκε σε δημοτικότητα καθώς οι χρήστες του Internet ανακάλυψαν τις τεράστιες δυνατότητες της υπηρεσίας. Το μόνο που απαιτείται για να ενταχθεί στο δίκτυο Napster ήταν να δημιουργήσει έναν δωρεάν λογαριασμό (μέσω ενός ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης). Στο ύψος της δημοτικότητας του Napster, περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες καταχωρήθηκαν στο δίκτυό του. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο δημοφιλές που πολλά κολέγια έπρεπε να εμποδίσουν τη χρήση του Napster λόγω της συμφόρησης του δικτύου που προκαλείται από τους μαθητές που παίρνουν μουσική χρησιμοποιώντας κοινή χρήση αρχείων από ομότιμους χρήστες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για πολλούς χρήστες ήταν το γεγονός ότι υπήρχε ένα τεράστιο ποσό μουσικής που θα μπορούσε να μεταφορτωθεί δωρεάν. Σχεδόν κάθε τύπος μουσικού είδους ήταν στη βρύση σε μορφή MP3 - που προέρχεται από πηγές ήχου όπως αναλογικές κασέτες, δίσκους βινυλίου και CD. Το Napster ήταν επίσης ένας χρήσιμος πόρος για τους ανθρώπους που ψάχνουν να κατεβάσουν σπάνια άλμπουμ, αρχεία καταγραφής και τα πιο πρόσφατα toppers.

Ωστόσο, η υπηρεσία κατανομής αρχείων Napster δεν κράτησε τόσο πολύ λόγω της έλλειψης ελέγχου στη μεταφορά υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα μέσω του δικτύου της. Οι παράνομες επιχειρήσεις του Napster βρίσκονταν σύντομα στο ραντάρ του RIAA (Ένωση Καταγραφικών Βιομηχανιών της Αμερικής) που υπέβαλε αγωγή εναντίον του για τη μη εξουσιοδοτημένη διανομή υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, η RIAA τελικά έλαβε εντολή από τα δικαστήρια που ανάγκασε τη Napster να κλείσει το δίκτυό της το 2001 για πάντα.

Napster Reborn

Λίγο μετά το γεγονός ότι η Napster αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία, η Roxio (εταιρεία ψηφιακών μέσων), ζήτησε να διαθέσει 5,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να αγοράσει τα δικαιώματα για το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας, το εμπορικό σήμα και τα εμπορικά σήματα της Napster. Αυτό εγκρίθηκε από το δικαστήριο πτώχευσης το 2002 και εποπτεύει την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του Napster. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Napster. Με τη νέα εξαγορά, ο Roxio χρησιμοποίησε το ισχυρό όνομα του Napster για να αναδείξει το δικό του κατάστημα μουσικής PressPlay και το ονόμασε Napster 2.0

Άλλες εξαγορές

Η μάρκα Napster έχει δει πολλές αλλαγές με την πάροδο των χρόνων, με πολλές εξαγορές να πραγματοποιούνται από το 2008. Η πρώτη ήταν η εξαγορά της Best Buy, αξίας 121 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, η αγωνιώδης υπηρεσία ψηφιακής μουσικής Napster είχε 700.000 συνδρομητές πελάτες. Το 2011, η υπηρεσία ραδιοφωνικής μετάδοσης , Rhapsody, υπέγραψε συμφωνία με την Best Buy για να αποκτήσει συνδρομητές Napster και «ορισμένα άλλα περιουσιακά στοιχεία». Οι οικονομικές λεπτομέρειες της εξαγοράς δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά η συμφωνία επέτρεψε στη Best Buy να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην Rhapsody . Παρόλο που το εικονικό όνομα Napster εξαφανίστηκε στις ΗΠΑ, η υπηρεσία ήταν ακόμα διαθέσιμη υπό το όνομα Napster στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Από την απόκτηση της Napster, η Rhapsody συνέχισε να αναπτύσσει το προϊόν και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της μάρκας στην Ευρώπη. Το 2013, ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει την υπηρεσία Napster σε 14 ακόμη χώρες στην Ευρώπη.