Κοινή χρήση αρχείων P2P: Τι είναι αυτό και είναι νόμιμο;

Πώς τα αρχεία μουσικής μοιράζονται στο Internet σε δίκτυο P2P;

Τι σημαίνει το P2P;

Ο όρος P2P (ή PtP) είναι σύντομος για Peer-to-Peer . Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μέθοδο ανταλλαγής αρχείων μεταξύ πολλών χρηστών μέσω του Διαδικτύου. Ίσως ένα από τα πιο κακόβουλα δίκτυα P2P που υπήρχαν ποτέ στο διαδίκτυο ήταν η αρχική υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Napster . Εκατομμύρια χρήστες ήταν σε θέση να κατεβάσουν (και να μοιραστούν) MP3s δωρεάν πριν διακοπεί η υπηρεσία λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με το P2P είναι ότι ένα αρχείο (όπως ένα MP3 ή ένα βίντεο κλιπ) δεν μεταφορτώνεται μόνο στον υπολογιστή σας. Τα δεδομένα που έχετε κατεβάσει μεταφορτώνονται επίσης σε όλους τους άλλους χρήστες που επιθυμούν το ίδιο αρχείο.

Πώς τα αρχεία μοιράζονται σε δίκτυο P2P;

Ο σχεδιασμός ενός δικτύου P2P αναφέρεται μερικές φορές ως ένα αποκεντρωμένο μοντέλο επικοινωνίας. Αυτό απλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρικός εξυπηρετητής για τη διανομή αρχείων. Όλοι οι υπολογιστές στο δίκτυο λειτουργούν τόσο ως διακομιστές όσο και ως πελάτες - εξ ου και ο όρος peer. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός αποκεντρωμένου δικτύου P2P είναι η διαθεσιμότητα αρχείων. Εάν ένας ομότιμος χρήστης αποσυνδεθεί από το δίκτυο, υπάρχουν άλλοι υπολογιστές που θα έχουν τα ίδια διαθέσιμα δεδομένα για κοινή χρήση.

Τα αρχεία δεν διανέμονται σε ένα κομμάτι είτε σε δίκτυο P2P. Είναι χωρισμένα σε μικρά κομμάτια που είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να μοιραστείτε αρχεία μεταξύ των συνομηλίκων. Τα αρχεία μπορεί να είναι αρκετά Gigabytes σε ορισμένες περιπτώσεις, οπότε η τυχαία διανομή μικρών κομματιών μεταξύ υπολογιστών στο δίκτυο βοηθά στην αποτελεσματική διανομή του.

Μόλις έχετε όλα τα κομμάτια, συνδυάζονται μαζί για να σχηματίσουν το αρχικό αρχείο.

Είναι το P2P το ίδιο με το BitTorrrent;

Εάν έχετε ακούσει για το BitTorrent, τότε ίσως να νομίζετε ότι αυτό σημαίνει το ίδιο πράγμα με το P2P. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά. Ενώ το P2P περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα αρχεία, το BitTorrent είναι στην πραγματικότητα ένα πρωτόκολλο (ένα σύνολο κανόνων δικτύωσης).

Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση σε κοινόχρηστα αρχεία μέσω P2P;

Για να έχετε πρόσβαση σε κοινόχρηστα αρχεία σε δίκτυο P2P, πρέπει να έχετε το σωστό λογισμικό. Αυτό συνήθως ονομάζεται λογισμικό BitTorrent και σας επιτρέπει να συνδεθείτε με άλλους χρήστες. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους ιστότοπους BitTorrent που πρέπει να επισκεφθείτε για να βρείτε αρχεία που σας ενδιαφέρουν.

Στην ψηφιακή μουσική, ο τύπος αρχείων ήχου που συνήθως μοιράζονται μέσω P2P περιλαμβάνει:

Είναι νόμιμο να χρησιμοποιείτε P2P για λήψη μουσικής;

Η κοινή χρήση αρχείων P2P από μόνη της δεν αποτελεί παράνομη δραστηριότητα. Όπως έχετε ανακαλύψει μέχρι τώρα σε αυτό το άρθρο, είναι απλά μια τεχνολογία που επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να μοιράζονται τα ίδια αρχεία.

Ωστόσο, το ερώτημα εάν είναι νόμιμο να κάνετε λήψη μουσικής (ή οτιδήποτε άλλο) έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι το τραγούδι που πρόκειται να κατεβάσετε (και τελικά να το μοιραστείτε) προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα;

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά αρχεία μουσικής που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα σε ιστότοπους BitTorrent. Ωστόσο, αν θέλετε να παραμείνετε στη δεξιά πλευρά του νόμου, υπάρχουν νομικά δίκτυα P2P για να κατεβάσετε μουσική από. Αυτά συχνά έχουν μουσική που είναι είτε δημόσια είτε καλύπτεται από την άδεια Creative Commons.