Τι είναι το GPRS; - Υπηρεσία ραδιοσυχνοτήτων γενικού πακέτου

Η γενική υπηρεσία ραδιοσυχνοτήτων Packet (GPRS) είναι μια τυποποιημένη τεχνολογία που επεκτείνει τα φωνητικά δίκτυα GSM (παγκόσμιο σύστημα για κινητά) με υποστήριξη για χαρακτηριστικά δεδομένων. Τα δίκτυα που βασίζονται στο GPRS ονομάζονται συχνά δίκτυα 2.5G και σταδιακά καταργούνται προς όφελος νεότερων εγκαταστάσεων 3G / 4G.

Ιστορικό του GPRS

Το GPRS ήταν μια από τις πρώτες τεχνολογίες που επέτρεψαν σε ένα δίκτυο κυττάρων να συνδεθεί με δίκτυα Internet Protocol (IP) , επιτυγχάνοντας ευρεία υιοθέτηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (μερικές φορές καλείται "GSM-IP"). Η δυνατότητα περιήγησης στο Web από ένα τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή ("πάντα σε" δικτύωση δεδομένων), ενώ θεωρείται δεδομένη σε μεγάλο μέρος του κόσμου σήμερα, ήταν ακόμα μια καινοτομία. Ακόμα και σήμερα, το GPRS εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μέρη του κόσμου όπου ήταν πολύ δαπανηρή η αναβάθμιση της υποδομής κυψελοειδούς δικτύου σε νεότερες εναλλακτικές λύσεις.

Οι πάροχοι κινητού διαδικτύου προσέφεραν υπηρεσίες δεδομένων GPRS μαζί με πακέτα συνδρομών φωνής προτού γίνουν δημοφιλείς οι τεχνολογίες 3G και 4G . Οι πελάτες αρχικά πλήρωσαν για υπηρεσία GPRS ανάλογα με το εύρος ζώνης δικτύου που χρησιμοποίησαν για την αποστολή και τη λήψη δεδομένων μέχρις ότου οι πάροχοι αλλάξουν για να προσφέρουν πακέτα χρήσης κατ 'αποκοπή, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η τεχνολογία EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με βελτιωμένη έκδοση του GPRS. Το EDGE ονομάζεται μερικές φορές επίσης Ενισχυμένο GPRS ή απλά EGPRS.

Η τεχνολογία GPRS τυποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI). Οι εφαρμογές GPRS και EDGE διοικούνται υπό την επίβλεψη του προγράμματος συνεργασίας τρίτης γενιάς (3GPP).

Χαρακτηριστικά του GPRS

GPRS που χρησιμοποιεί μεταγωγή πακέτων για τη μετάδοση δεδομένων. Λειτουργεί σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα - οι ταχύτητες δεδομένων για λήψεις κυμαίνονται από 28 Kbps έως 171 Kbps, με ταχύτητες φόρτωσης ακόμη χαμηλότερες. (Αντίθετα, τα EDGE υποστήριξαν ποσοστά λήψης 384 Kbps όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, και στη συνέχεια ενισχύθηκαν έως περίπου 1 Mbps ).

Άλλες λειτουργίες που υποστηρίζονται από το GPRS περιλαμβάνουν:

Η ανάπτυξη του GPRS σε πελάτες απαιτεί την προσθήκη δύο συγκεκριμένων ειδών υλικού σε υπάρχοντα δίκτυα GSM:

Το πρωτόκολλο GTPS Tunneling Protocol (GTPS) υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων GPRS μέσω της υφιστάμενης υποδομής δικτύου GSM. Το κύριο πρωτόκολλο GTP τρέχει μέσω του User Datagram Protocol (UDP) .

Χρησιμοποιώντας GPRS

Για να χρησιμοποιήσετε το GPRS, ένα άτομο πρέπει να διαθέτει ένα κινητό τηλέφωνο και να είναι εγγεγραμμένο σε ένα σχέδιο δεδομένων όπου ο πάροχος το υποστηρίζει.