Εισαγωγή σε δίκτυα LAN, WAN και άλλα δίκτυα περιοχών

Ποιά είναι η διαφορά?

Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των διαφόρων τύπων σχεδίων δικτύων υπολογιστών είναι από το πεδίο ή την κλίμακα τους. Για ιστορικούς λόγους, η βιομηχανία δικτύωσης αναφέρεται σχεδόν σε κάθε τύπο σχεδιασμού ως ένα είδος δικτύου περιοχής . Οι συνήθεις τύποι δικτύων περιοχής είναι:

Το LAN και το WAN είναι οι δύο βασικές και πιο γνωστές κατηγορίες δικτύων περιοχής, ενώ οι άλλες έχουν εμφανιστεί με τεχνολογικές εξελίξεις

Σημειώστε ότι οι τύποι δικτύου διαφέρουν από τις τοπολογίες δικτύου (όπως λεωφορείο, δακτύλιο και αστέρι). (Δείτε επίσης - Εισαγωγή στις Τοπολογίες Δικτύου .)

LAN: Τοπικό δίκτυο

Ένα LAN συνδέει συσκευές δικτύου σε σχετικά μικρή απόσταση. Ένα δικτυωτό κτίριο γραφείων, το σχολείο ή το σπίτι συνήθως περιλαμβάνει ένα μόνο τοπικό δίκτυο, αν και μερικές φορές ένα κτίριο θα περιέχει μερικά μικρά LAN (ίσως ένα ανά δωμάτιο) και ενίοτε ένα LAN θα εκτείνεται σε μια ομάδα κοντινών κτιρίων. Στη δικτύωση TCP / IP, ένα LAN συχνά αλλά όχι πάντα υλοποιείται ως ένα υποδίκτυο IP.

Εκτός από τη λειτουργία σε περιορισμένο χώρο, τα τοπικά δίκτυα επίσης ανήκουν, ελέγχονται και διαχειρίζονται από ένα μόνο άτομο ή έναν οργανισμό. Τείνουν επίσης να χρησιμοποιούν ορισμένες τεχνολογίες συνδεσιμότητας, κυρίως Ethernet και Token Ring .

WAN: Δίκτυο ευρείας περιοχής

Όπως υποδηλώνει ο όρος, ένα WAN εκτείνεται σε μεγάλη φυσική απόσταση. Το Διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο δίκτυο WAN, που εκτείνεται στη Γη.

Ένα WAN είναι μια γεωγραφικά διασκορπισμένη συλλογή LAN. Μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται δρομολογητής συνδέει LAN σε ένα δίκτυο WAN. Στη δικτύωση IP, ο δρομολογητής διατηρεί τόσο μια διεύθυνση LAN όσο και μια διεύθυνση WAN.

Ένα WAN διαφέρει από ένα LAN με διάφορους σημαντικούς τρόπους. Τα περισσότερα δίκτυα WAN (όπως το Διαδίκτυο) δεν ανήκουν σε κανέναν οργανισμό, αλλά υπάρχουν υπό συλλογική ή κατανεμημένη ιδιοκτησία και διαχείριση. Τα δίκτυα WAN τείνουν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως το ATM , το Frame Relay και το X.25 για συνδεσιμότητα σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

LAN, WAN και οικιακή δικτύωση

Οι κατοικίες συνήθως χρησιμοποιούν ένα τοπικό δίκτυο LAN και συνδέονται στο Internet WAN μέσω παρόχου υπηρεσιών Internet (ISP) χρησιμοποιώντας ευρυζωνικό μόντεμ . Ο ISP παρέχει μια διεύθυνση IP WAN στο μόντεμ και όλοι οι υπολογιστές στο οικιακό δίκτυο χρησιμοποιούν διευθύνσεις IP LAN (αποκαλούμενες ιδιωτικές ). Όλοι οι υπολογιστές στο τοπικό δίκτυο LAN μπορούν να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους, αλλά πρέπει να περάσουν από μια κεντρική πύλη δικτύου , συνήθως ένα ευρυζωνικό δρομολογητή , για να φτάσουν στον ISP.

Άλλοι τύποι δικτύων περιοχής

Ενώ το LAN και το WAN είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς τύποι δικτύων που αναφέρθηκαν, μπορείτε επίσης να δείτε κοινές αναφορές σε αυτούς τους άλλους: