Τι είναι ο πίνακας διαμερισμάτων Master;

Ο κύριος πίνακας διαμερίσματος είναι ένα στοιχείο της κύριας εγγραφής εκκίνησης / τομέα που περιέχει μια περιγραφή των κατατμήσεων στη μονάδα σκληρού δίσκου , όπως τους τύπους και τα μεγέθη τους. Ο κύριος πίνακας διαμερίσματος συνοδεύει την υπογραφή του δίσκου και τον κύριο κώδικα εκκίνησης για τη δημιουργία της κύριας εγγραφής εκκίνησης.

Λόγω του μεγέθους (64 bytes) του πίνακα κύριας κατάτμησης, μπορούν να καθοριστούν ένα μέγιστο τεσσάρων κατατμήσεων (16 bytes το καθένα) σε έναν σκληρό δίσκο.

Ωστόσο, μπορούν να ρυθμιστούν πρόσθετα διαμερίσματα καθορίζοντας ένα από τα φυσικά διαμερίσματα ως ένα εκτεταμένο διαμέρισμα και στη συνέχεια καθορίζοντας πρόσθετα λογικά διαμερίσματα μέσα σε αυτό το εκτεταμένο διαμέρισμα.

Σημείωση: Τα δωρεάν εργαλεία διαμέρισης δίσκων είναι ένας εύκολος τρόπος για να χειριστείτε τα διαμερίσματα, να επισημάνετε τα διαμερίσματα ως "Ενεργή" και πολλά άλλα.

Άλλα ονόματα για τον κύριο πίνακα διαμερισμάτων

Ο πίνακας κύριας κατάτμησης αναφέρεται μερικές φορές ως απλός πίνακας κατατμήσεων ή χάρτης διαμερισμάτων ή ακόμη και με συντομογραφία MPT.

Master Structure Table Structure και Location

Η κύρια εγγραφή εκκίνησης περιλαμβάνει 446 bytes κώδικα, ακολουθούμενη από τον πίνακα κατατμήσεων με 64 bytes, και τα υπόλοιπα δύο bytes προορίζονται για την υπογραφή του δίσκου.

Ακολουθούν τα ειδικά καθήκοντα κάθε 16 bytes ενός πίνακα κύριας κατάτμησης:

Μέγεθος (Bytes) Περιγραφή
1 Περιέχει την ετικέτα εκκίνησης
1 Ξεκινώντας το κεφάλι
1 Ο τομέας εκκίνησης (τα πρώτα έξι bits) και ο κύλινδρος έναρξης (υψηλότερα δύο δυφία)
1 Αυτό το byte συγκρατεί τα κάτω οκτώ κομμάτια του κυλίνδρου εκκίνησης
1 Περιέχει τον τύπο διαμερίσματος
1 Τερματικό κεφάλι
1 Ο τομέας τερματισμού (τα πρώτα έξι bits) και ο τερματισμός του κυλίνδρου (υψηλότερα δύο bits)
1 Αυτό το byte συγκρατεί τα κάτω οκτώ κομμάτια του κυλίνδρου τερματισμού
4 Κύριοι τομείς της διαίρεσης
4 Αριθμός τομέων στο διαμέρισμα

Η ετικέτα εκκίνησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα στον σκληρό δίσκο. Δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα κύρια διαμερίσματα, η ετικέτα εκκίνησης σάς επιτρέπει να επιλέξετε σε ποιο λειτουργικό σύστημα να εκκινήσετε .

Ωστόσο, ο πίνακας κατατμήσεων παρακολουθεί πάντα ένα διαμέρισμα που χρησιμεύει ως "Ενεργός" που εκκινείται, εάν δεν έχουν επιλεγεί άλλες επιλογές.

Η ενότητα τύπου διαμερίσματος του πίνακα διαμερίσματος αναφέρεται στο σύστημα αρχείων σε εκείνο το διαμέρισμα, όπου το αναγνωριστικό διαμερίσματος 06 ή 0Ε σημαίνει FAT , 0B ή 0C σημαίνει FAT32 και 07 σημαίνει NTFS ή OS / 2 HPFS.

Με ένα διαμέρισμα που είναι 512 bytes για κάθε τομέα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον συνολικό αριθμό τομέων κατά 512 για να πάρετε τον αριθμό των bytes του συνολικού διαμερίσματος. Αυτός ο αριθμός μπορεί στη συνέχεια να διαχωριστεί από 1.024 για να πάρει τον αριθμό σε kilobytes, και στη συνέχεια και πάλι για megabytes, και πάλι για gigabytes, αν χρειαστεί.

Μετά τον πρώτο πίνακα διαμερισμάτων, ο οποίος είναι μετατοπισμένος 1BE του MBR, οι άλλοι πίνακες κατατμήσεων για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πρωτεύον διαμέρισμα είναι στα 1CE, 1DE και 1EE:

Αντισταθμίζεται Μήκος (Bytes) Περιγραφή
Μαγεύω Δεκαδικός
1ΒΕ - 1CD 446-461 16 Κύριο διαμέρισμα 1
1CE-1DD 462-477 16 Κύριο διαμέρισμα 2
1DE-1ED 478-493 16 Κύριο χώρισμα 3
1EE-1FD 494-509 16 Κύριο διαμέρισμα 4

Μπορείτε να διαβάσετε την hex έκδοση του πίνακα κύριας κατάτμησης με εργαλεία όπως το wxHexEditor και το Active @ Disk Editor.