Τι είναι το Master Boot Record (MBR);

Ορισμός του MBR & Πώς να διορθώσετε λείπουν ή διεφθαρμένες MBRs

Μια κύρια εγγραφή εκκίνησης (συχνά συντομευμένη ως MBR ) είναι ένα είδος τομέα εκκίνησης που είναι αποθηκευμένο σε μια μονάδα σκληρού δίσκου ή άλλη συσκευή αποθήκευσης που περιέχει τον απαραίτητο κωδικό υπολογιστή για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης .

Το MBR δημιουργείται όταν ένας σκληρός δίσκος είναι χωρισμένος , αλλά δεν βρίσκεται μέσα σε ένα διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μη διαμοιρασμένα μέσα αποθήκευσης, όπως οι δισκέτες, δεν περιέχουν κύριο αρχείο εκκίνησης.

Η κύρια εγγραφή εκκίνησης βρίσκεται στον πρώτο τομέα ενός δίσκου. Η συγκεκριμένη διεύθυνση στο δίσκο είναι Cylinder: 0, Head: 0, Sector: 1.

Το κύριο αρχείο εκκίνησης συνήθως συντομεύεται ως MBR . Ενδέχεται επίσης να το δείτε ονομάζεται τομέας κύριας εκκίνησης , μηδενικός τομέας , κύριος τομέας εκκίνησης ή τομέας εκκίνησης βασικού διαμερίσματος .

Τι κάνει η εγγραφή Master Boot;

Μια κύρια εγγραφή εκκίνησης αποτελείται από τρία μεγάλα κομμάτια: τον κύριο πίνακα διαμερισμάτων , την υπογραφή δίσκου και τον κύριο κώδικα εκκίνησης .

Ακολουθεί μια απλοποιημένη έκδοση του ρόλου που παίζει ο κύριος δίσκος εκκίνησης κατά την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή:

  1. Το BIOS ψάχνει για πρώτη φορά μια συσκευή προορισμού για εκκίνηση από την οποία περιέχεται ένα κύριο αρχείο εκκίνησης.
  2. Μόλις εντοπιστεί, ο κωδικός εκκίνησης του MBR χρησιμοποιεί τον κωδικό εκκίνησης του όγκου αυτού του συγκεκριμένου διαμερίσματος για να προσδιορίσει πού βρίσκεται το διαμέρισμα του συστήματος.
  3. Αυτός ο τομέας εκκίνησης συγκεκριμένου διαμερίσματος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα .

Όπως μπορείτε να δείτε, το κύριο αρχείο εκκίνησης παίζει μια πολύ σημαντική δουλειά στη διαδικασία εκκίνησης. Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο τμήμα των οδηγιών που είναι πάντα διαθέσιμες, ο υπολογιστής δεν θα έχει ιδέα πώς να ξεκινήσει τα Windows ή οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που εκτελείτε.

Τρόπος επίλυσης προβλημάτων εγγραφής Master Boot Record (MBR)

Ζητήματα με το κύριο αρχείο εκκίνησης μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους ... ίσως μια πειρατεία από έναν ιό MBR, ή ίσως διαφθορά χάρη σε έναν σκληρό δίσκο που έχει υποστεί βλάβη. Το κύριο αρχείο εκκίνησης ενδέχεται να καταστραφεί με μικρό τρόπο ή ακόμα και να αφαιρεθεί πλήρως.

Ένα σφάλμα "Δεν υπάρχει συσκευή εκκίνησης" συνήθως υποδεικνύει ένα πρόβλημα κύριας εγγραφής εκκίνησης, αλλά το μήνυμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας ή τον κατασκευαστή BIOS της μητρικής πλακέτας .

Ένα "fix" του MBR πρέπει να εκτελείται εκτός των Windows (προτού ξεκινήσει) γιατί, φυσικά, τα Windows δεν μπορούν να ξεκινήσουν ...

Μερικοί υπολογιστές θα προσπαθήσουν να εκκινήσουν από μια δισκέτα πριν από έναν σκληρό δίσκο, οπότε στη συνέχεια θα φορτωθεί στη μνήμη οποιοσδήποτε κακόβουλος κώδικας που βρίσκεται στη δισκέτα. Αυτός ο τύπος κώδικα μπορεί να αντικαταστήσει τον κανονικό κώδικα στο MBR και να εμποδίσει την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να κατηγορηθεί ένας ιός για ένα κατεστραμμένο κύριο αρχείο εκκίνησης, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν bootable antivirus πρόγραμμα για να σαρώσετε για ιούς πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Αυτά είναι σαν τα τακτικά προγράμματα προστασίας από ιούς, αλλά λειτουργούν ακόμα και όταν το λειτουργικό σύστημα δεν το κάνει.

MBR και GPT: Ποια είναι η διαφορά;

Όταν μιλάμε για το MBR και το GPT (Table Partition GUID), μιλάμε για δύο διαφορετικές μεθόδους αποθήκευσης πληροφοριών διαμέρισης. Θα δείτε μια επιλογή για να επιλέξετε το ένα ή το άλλο κατά το διαχωρισμό ενός σκληρού δίσκου ή όταν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο διαμέρισης δίσκων .

Το GPT αντικαθιστά το MBR απλά επειδή έχει λιγότερους περιορισμούς από το MBR. Για παράδειγμα, το μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος ενός δίσκου MBR που έχει μορφοποιηθεί με μέγεθος κατανομής 512-byte μονάδας είναι ένα μέτριο 2 TB σε σύγκριση με το 9,3 ZB (πάνω από 9 δισεκατομμύρια TB) που επιτρέπουν οι δίσκοι GPT.

Επίσης, το MBR επιτρέπει μόνο τέσσερα κύρια διαμερίσματα και απαιτεί τη δημιουργία ενός εκτεταμένου διαμερίσματος για την συγκράτηση άλλων διαμερισμάτων που ονομάζονται λογικά διαμερίσματα. Τα λειτουργικά συστήματα Windows μπορούν να έχουν έως και 128 διαμερίσματα σε μια μονάδα GPT χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα εκτεταμένο διαμέρισμα.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το GPT ξεπερνά το MBR είναι πόσο εύκολο είναι να ανακάμψει από τη διαφθορά. Οι δίσκοι MBR αποθηκεύουν τις πληροφορίες εκκίνησης σε ένα σημείο, το οποίο μπορεί εύκολα να καταστραφεί. Οι δίσκοι GPT αποθηκεύουν τα ίδια δεδομένα σε πολλαπλά αντίγραφα σε ολόκληρο το σκληρό δίσκο για να κάνουν πολύ πιο εύκολη την επισκευή τους. GPT χωρισμένους δίσκους και μπορεί να εντοπίσει ακόμη και προβλήματα αυτόματα επειδή περιοδικά ελέγχει για σφάλματα.

Το GPT υποστηρίζεται μέσω του UEFI , το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το BIOS.