Πώς να δημιουργήσετε τέλεια αναλογικά περιθώρια σελίδας

Ο χώρος γύρω από τις άκρες είναι εξίσου σημαντικός με το κείμενο στη μέση

Παρόλο που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε αυστηρούς τύπους να σας κρατήσουν από την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας των περιθωρίων της σελίδας στην περιοχή εκτύπωσης, μπορούν να αποτελέσουν ένα βολικό σημείο εκκίνησης. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες για να δημιουργήσετε περιθώρια σελίδων με τέλειες αναλογίες και, στη συνέχεια, να τα τροποποιήσετε όπως ζητήθηκε στη δημοσίευσή σας.

Σχεδόν βασισμένοι σε ορισμένους από τους επίσημους κανόνες της σύνθεσης σελίδων στο σχεδιασμό βιβλίων, όπως αυτοί που υιοθετούν οι JA Van de Graaf και Jan Tschichold, τα παρακάτω βήματα είναι λιγότερο ακριβή και εφαρμόσιμα σε ένα ευρύ φάσμα δημοσιεύσεων μιας σελίδας σε πολλές σελίδες. Για μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση του σχεδιασμού σελίδας και των περιθωρίων για τα βιβλία καθώς και για άλλα έγγραφα, ανατρέξτε στους πρόσθετους πόρους στο τέλος αυτού του άρθρου.

Τα περιθώρια δημιουργούν λευκό χώρο , πλαισιώνουν το περιεχόμενο της σελίδας σας και παρέχουν χώρο για τη διατήρηση της σελίδας (και τη λήψη σημειώσεων) χωρίς παρεμβολή στο κείμενο.

Βήματα για τη δημιουργία αναλογικών περιθωρίων

  1. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια περιθώρια σελίδων σε όλες τις πλευρές.
    1. Για καλύτερη εμφάνιση, τα περιθώρια σελίδων μεγέθους προοδευτικά από μικρότερα σε μεγαλύτερα: εσωτερικά περιθώρια, ανώτερο περιθώριο, εξωτερικό περιθώριο, κάτω περιθώριο.
  2. Κάντε τα εσωτερικά περιθώρια μικρότερα από τα εξωτερικά περιθώρια.
    1. Όταν καθορίζετε περιθώρια για τις σελίδες που βλέπουν, κάντε το εσωτερικό περιθώριο του μισού μεγέθους του εξωτερικού περιθωρίου. Αν τα εσωτερικά περιθώρια ήταν τα ίδια, τότε ο χώρος ανάμεσα στις σελίδες (το υδρορροή ) της εξάπλωσης σε ένα βιβλίο ή σε ένα περιοδικό θα ήταν υπερβολικό. Η κοπή τους στα μισά οπτικά δημιουργεί πιο ομοιόμορφα περιθώρια στα αριστερά και τα δεξιά. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον τύπο της δημοσίευσης. Για μερικά φυλλάδια και βιβλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε μεγαλύτερα εσωτερικά περιθώρια για να αντισταθμίσετε το τμήμα που χάθηκε στη διαδικασία σύνδεσης. Μετά την καταγραφή της ερπυσμού και της δέσμευσης, τα εσωτερικά περιθώρια μπορεί να φαίνεται ότι ταιριάζουν με τα εξωτερικά περιθώρια. Συζητήστε αυτό με την υπηρεσία εκτύπωσης.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα μεγαλύτερο περιθώριο κάτω.
    1. Κάντε το πάνω περιθώριο το ήμισυ του μεγέθους του κάτω περιθωρίου. Οι αριθμοί σελίδων και τα υποσέλιδα εμφανίζονται γενικά εκτός των περιθωρίων που εξισορροπούν το μεγαλύτερο περιθώριο κάτω.
  1. Κάντε τα εσωτερικά περιθώρια μικρότερα από το κάτω περιθώριο.
    1. Τα εσωτερικά περιθώρια των σελίδων που βλέπουν θα είναι το ένα τρίτο του κάτω περιθωρίου.
  2. Διατηρείτε τα εξωτερικά περιθώρια μικρότερα από το κατώτατο περιθώριο
    1. Κάντε το εξωτερικό περιθώριο τα δύο τρίτα του μεγέθους του κατώτατου περιθωρίου.
  3. Χρησιμοποιήστε το ίδιο αριστερό και δεξιό περιθώριο σε μεμονωμένες σελίδες.
    1. Με μια αυτόνομη σελίδα, τα πλευρικά περιθώρια θα είναι ίσα, και στα δύο τρίτα του κάτω περιθωρίου.
  4. Χρησιμοποιήστε αυτούς τους τύπους ως οδηγούς, όχι απόλυτα. Εξασφαλίστε τα περιθώρια σας.
    1. Αφού επιτύχετε τις τέλειες αναλογίες, πραγματοποιήστε τις απαραίτητες προσαρμογές στα περιθώρια της σελίδας για να ταιριάξετε την επιθυμητή εμφάνιση και αίσθηση του κομματιού, για να προσαρμόσετε τη δέσμευση και για να προσαρμόσετε τυχόν άλλες απαιτήσεις σχεδίασης σελίδας. Δεν χρειάζεται να είναι μαθηματικά τέλειο για να φανεί καλό.

Συμβουλές σχεδιασμού για να ακολουθήσετε

  1. Τα μεγαλύτερα περιθώρια με αυτές τις τέλειες αναλογίες τείνουν να δημιουργούν μια πιο κομψή αύρα. Είναι κατάλληλα για πολλές επίσημες διατάξεις και για διαφημίσεις που επιθυμούν να μεταφέρουν μια αίσθηση κομψότητας.
  2. Τα μικρότερα περιθώρια επιτρέπουν μεγαλύτερο περιεχόμενο, μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση ανεπίσημου χαρακτήρα ή και επείγουσας ανάγκης. Σε ορισμένους τύπους δημοσιεύσεων, όπως πολλά βιβλία με χαρτόδετο βιβλίο και εφημερίδες, τα μικρότερα περιθώρια είναι ο κανόνας και οι αναγνώστες ενδέχεται να βρουν πιο περιθωριακά περιθώρια για να είναι περίεργα ή ακόμα και δυσάρεστα.
  3. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα ίδια περιθώρια σε όλες τις πλευρές μιας έκδοσης. Διαφορετικά περιθώρια είναι συνήθως πιο ενδιαφέροντα. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Ορισμένα περιοδικά και εφημερίδες χρησιμοποιούν ομοιόμορφα περιθώρια για καλές επιδόσεις.
  4. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούν APA, MLA ή άλλους οδηγούς στυλ έχουν ειδικές απαιτήσεις για περιθώρια, όπως περιθώρια 1-ιντσών για MLA. Να γίνεται πάντοτε αναφορά σε αυτές τις οδηγίες κατά την προετοιμασία εγγράφων διάρκειας και άλλων χειρογράφων που απαιτούν συγκεκριμένη μορφή.

Περισσότερα για τη δημιουργία περιθωρίων

Η χρήση των περιθωρίων στο Desktop Publishing είναι μια εκτεταμένη ματιά στα βήματα που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο μαζί με μερικές συμβουλές για τα περιθώρια σε συγκεκριμένους τύπους δημοσιεύσεων.

Βασικά στοιχεία σχεδιασμού βιβλίων Μέρος 1: Περιθώρια και ηγετικές περιγράφουν και επεξηγούν μερικούς κοινούς κανόνες που βασίζουν τα περιθώρια στη χρυσή αναλογία.

Σχεδιασμός περιοδικών: Τα περιθώρια σελίδων περιγράφουν όχι μόνο τον ρόλο των περιθωρίων και παρέχουν συμβουλές για τη δημιουργία τους, αλλά περιλαμβάνουν τα ονόματα διαφόρων περιθωρίων, όπως το πίσω περιθώριο και το περιθώριο κεφαλής.

Βοήθεια! Η Περιοχή Τυποποίησης είναι ένα PDF που περιέχει μια προσεκτική ματιά στη χρήση του χρυσού λόγου και των αναλογιών σελίδων για τη δημιουργία περιθωρίων και στην περιοχή της σελίδας που περιέχει τον τύπο.

Δημιουργία περιθωρίων στο Λογισμικό Δημοσίευσης Desktop