Τι είναι η υδρορροή στη δημοσίευση και τη σχεδίαση σελίδων;

Κρατήστε το μυαλό σας στην υδρορροή, το δρομάκι και τα σκάλες

Αν είστε σχεδιαστής γραφικών, στο πεδίο εκδόσεων ή αναπτύξετε διατάξεις σελίδας, τότε πρέπει πάντα να έχετε το μυαλό σας στην υδρορροή, στο δρομάκι και να σέρνετε.

Το υδρορροή, το δρομάκι και ο ερπυσμός είναι όλοι συνηθισμένοι όροι στον τομέα της έκδοσης ή του γραφικού σχεδιασμού.

Τα εσωτερικά περιθώρια που είναι πιο κοντά στη σπονδυλική στήλη ενός βιβλίου ή ο κενός χώρος ανάμεσα σε δύο σελίδες που βρίσκονται μπροστά στο κέντρο ενός ενημερωτικού δελτίου ή περιοδικού είναι γνωστή ως υδρορροή. Ο χώρος της υδρορροής περιλαμβάνει κάθε πρόσθετο χώρο που απαιτείται για την προσαρμογή της σύνδεσης βιβλίων, φυλλαδίων, φυλλαδίων, εφημερίδων και περιοδικών. Η απαιτούμενη ποσότητα υδρορροής διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο σύνδεσης.

Προετοιμασία για παραγωγή εκτύπωσης

Κατά την προετοιμασία των ψηφιακών αρχείων για δημοσίευση εκτύπωσης, ο σχεδιαστής μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσει το πλάτος της υδρορροής ή όχι. Όλα εξαρτώνται από τις προδιαγραφές που παρέχονται από την εταιρεία εκτύπωσης που χειρίζεται την παραγωγή.

Οι ρυθμίσεις υδρορροής για σελίδες με συνδετικό υλικό τριών δακτυλίων ή για βιβλία με πλευρικές ραφές αποτελούν μία μόνο μέτρηση που εφαρμόζεται σε κάθε αριστερή και δεξιά σελίδα. Το κατάστημα εκτύπωσης μπορεί να θέλει να συμπεριλάβετε αυτή τη μέτρηση στα ψηφιακά σας αρχεία.

Κρουαζιέρα Versus Alley

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σχεδιαστές θα χρησιμοποιούν τους όρους "υδρορροή" και "διαδρομές" εναλλακτικά ανάλογα με το έργο. Και οι δύο έχουν ξεχωριστές έννοιες. Και οι δύο είναι λωρίδες λευκού χώρου , η κύρια διαφορά είναι το μέγεθος και η θέση σε σχέση με τη διάταξη της σελίδας. Ένα δρομάκι είναι ο χώρος ανάμεσα σε κίονες κειμένου σε μία σελίδα, όπως σε μια εφημερίδα, που χρησιμοποιείται στη διάταξη σελίδας. Η υδρορροή είναι ο λευκός χώρος ανάμεσα στις δύο σελίδες στη μέση σπονδυλική στήλη της έκδοσης.

Τι είναι το Creep;

Μερικές φορές επειδή οι ρυθμίσεις για ραφή σε σέλλα, ένα ειδικό είδος σύνδεσης, μπορεί να είναι περίπλοκες - ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων και το πάχος του χαρτιού - τα περισσότερα καταστήματα εκτύπωσης χειρίζονται προσαρμογές ερπυσμού για τους πελάτες.

Το Creep ορίζει ότι οι σελίδες απόστασης μετακινούνται μακριά από τη σπονδυλική στήλη για να διευκολύνουν το πάχος και την αναδίπλωση του χαρτιού. Για παράδειγμα, σε δημοσιεύσεις με ραμμένες ραφές, σύνολα σελίδων είναι ενωμένα μεταξύ τους πριν να ραμίζονται. Στη συνέχεια το εξωτερικό "χείλος" κόβεται για να εφαρμόσει ένα ομοιόμορφο άκρο στο φυλλάδιο. Ως αποτέλεσμα, το εξωτερικό περιθώριο πρέπει να είναι μεγαλύτερο και το υδρορροή να είναι μικρότερο στο κεντρικό σύνολο σελίδων, διότι εξαντλεί το περισσότερο και κόβεται περισσότερο. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση, η εικόνα στη σελίδα φαίνεται να είναι εκτός κέντρου σε σύγκριση με άλλες σελίδες του φυλλαδίου.

Αυτή η κίνηση της εικόνας στη σελίδα είναι η ερπυσμός και κάθε σετ σελίδων στο φυλλάδιο, με την εξαίρεση της πρώτης, έχει διαφορετικό χώρο ερπυσμού που προστίθεται στα υδρορροές της.

Άλλοι τύποι ρυθμίσεων υδρορροής

Φυλλάδια που είναι πλευρικά ραμμένα ή δεσμευμένα με χτένες, πηνίο ή σύρμα χρειάζονται επίσης επιπλέον χώρο υδρορροής. Ελέγξτε με το τυπογραφείο σας για να δείτε αν πρέπει να συμπεριληφθεί ένα συγκεκριμένο ποσό χώρου υδρορροής στα ψηφιακά σας αρχεία.

Ορισμένοι τύποι σύνδεσης δεν απαιτούν προσαρμογές στα υδρορροές. Η τέλεια πρόσδεση, που συχνά παρατηρείται σε βιβλία σκληρού δίσκου, δεν απαιτεί προσαρμογή επειδή οι σελίδες συναρμολογούνται μία πάνω στην άλλη αντί να είναι ένθετες. Ένα ενημερωτικό δελτίο τεσσάρων σελίδων έχει μια υδρορροή, αλλά δεν απαιτεί ειδική ρύθμιση υδρορροής, καθώς δεν υπάρχει καμία απαίτηση υποχρεώσεων.