Τι είναι μια μάσκα υποδικτύου;

Ορισμός και παραδείγματα μάσκας υποδικτύου

Μια μάσκα υποδικτύου είναι η διεύθυνση IP που μοιάζει με το μέγεθος του υποδίκτυου στον οποίο ανήκει ένας υπολογιστής ή άλλη συσκευή δικτύου. Είναι ένας αριθμός 32 bit που χωρίζει τη διεύθυνση IP στα δύο συστατικά του: τη διεύθυνση δικτύου και τη διεύθυνση κεντρικού υπολογιστή.

Μια μάσκα υποδικτύου (επίσης αποκαλούμενη μάσκα δικτύου), τότε, είναι δομημένη έτσι: . Στο υποδίκτυο είναι να διαιρέσετε το τμήμα κεντρικού υπολογιστή στο δικό του .

Η μάσκα υποδικτύου δημιουργείται θέτοντας όλα τα bits του δικτύου σε 1 δευτερόλεπτα και τα bits του κεντρικού υπολογιστή σε 0s. Ένα δίκτυο διατηρεί δύο διευθύνσεις που δεν μπορούν να αντιστοιχιστούν σε κεντρικούς υπολογιστές και αυτές περιλαμβάνουν 0 για τη διεύθυνση δικτύου και 255 για τη διεύθυνση εκπομπής.

Παραδείγματα μάσκας υποδικτύου

Αυτές είναι οι μάσκες δικτύου που χρησιμοποιούνται για δίκτυα κατηγορίας Α (16 bit), κλάσης Β (16 bit) και τάξης C (24 bit):

Εξετάστε τη διεύθυνση IP 128.71.216.118. Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για διεύθυνση κλάσης Β, οι δύο πρώτοι αριθμοί (128.71) εξηγούν τη διεύθυνση δικτύου της κλάσης Β ενώ οι δύο τελευταίες (216.118) προσδιορίζουν τη διεύθυνση κεντρικού υπολογιστή.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τις μάσκες υποδικτύου στο φροντιστήριο υποδικτύου και μάθημα υποδικτύου .