Πριν αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Εάν είστε σαν πολλοί άνθρωποι, έχετε συσσωρεύσει αργά αλλά σίγουρα τα μέσα στον υπολογιστή σας. Ίσως έχετε 4.000 ψηφιακές φωτογραφίες που κάθονται σε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας σας, ή ίσως είστε ένας σκληρός μουσικός συλλέκτης ο οποίος έχει κατεβάσει από το iTunes σαν ένας σπινθήρας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα μέσα αυτά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στον υπολογιστή σας και πρέπει να αποθηκευτούν σωστά - οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μπορούν να το φροντίσουν. Εδώ είναι τι πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο .

Γιατί χρειάζεστε ένα

Αφήνοντας το περιεχόμενό σας στον υπολογιστή σας χωρίς να το υποστηρίξετε είναι ένα όχι-όχι για πολλούς σημαντικούς λόγους. Για ένα πράγμα, επιβραδύνει τον υπολογιστή σας. Και για ένα άλλο - και αυτό είναι κρίσιμο - διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε τα πάντα σε περίπτωση σύγκρουσης σκληρού δίσκου. Μην πείτε ότι δεν θα σας συμβεί γιατί στοιχηματίζω ότι γνωρίζετε τουλάχιστον ένα θύμα σε αυτό το σενάριο. Ξέρω ότι το κάνω .

Ακόμα και μια σχετικά μικρή εξωτερική μονάδα δίσκου θα μπορεί να σας παλιώσει για αρκετό καιρό αν είστε απλώς ένας συλλέκτης μέσων μικρής διάρκειας.

Τύπος

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι εξωτερικών σκληρών δίσκων: μονάδες SSD (Solid State Drives) και μονάδες σκληρού δίσκου ( HDD ). Οι μονάδες SSD, αν και εξαιρετικά γρήγορες, είναι επίσης εξαιρετικά δαπανηρές. Μπορείτε να πληρώσετε σχεδόν τριπλάσιο από αυτό ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου όταν αρχίσετε να μπει σε μεγάλες χωρητικότητες. Παρόλο που ένα εξωτερικό SSD είναι ασφαλέστερο επειδή δεν έχει κινούμενα μέρη, θα πρέπει να είστε εντάξει με έναν σκληρό δίσκο αρκεί να μην το αντιμετωπίζετε σαν ένα maraca όταν μεταφέρετε αρχεία.

Εάν η αντοχή είναι πραγματικά ανησυχητική (δηλαδή ταξιδεύετε πολύ), αναζητήστε μια κίνηση που μπορεί να υπερηφανεύεται για "αντοχή". Αυτές οι μονάδες έχουν συχνά ενισχυμένο εξωτερικό για πρόσθετη προστασία.

Μέγεθος

Πόσο είναι αρκετό; Λοιπόν, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα έχετε. Εάν τα περισσότερα από τα αρχεία σας είναι έγγραφα επεξεργασίας κειμένου και υπολογιστικά φύλλα, δεν θα χρειαστείτε το μεγαλύτερο κουτί στο μπλοκ. 250GB ή 320GB θα σας κρατήσει αρκετό καιρό.

Εάν έχετε μια εκτεταμένη συλλογή μουσικής ή ταινιών (και δεν σκοπεύετε να διακόψετε τις συνήθειές σας λήψης σύντομα), το μεγαλύτερο είναι καλύτερο. Οι τιμές έχουν μειωθεί τόσο πολύ στην εξωτερική αποθήκευση που δεν υπάρχει καμία ζημιά στο να πάρει μια μονάδα 1TB ή 2TB.

Ασφάλεια

Μερικοί δίσκοι λειτουργούν απλά ως κουτιά αποθήκευσης. Θα κρατήσουν τα δεδομένα σας και τίποτα περισσότερο. Άλλοι παρέχουν κάποια επιπλέον ασφάλεια, είτε πρόκειται για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είτε για ανάκτηση αρχείων. Αυτά τα χαρακτηριστικά τυπικά κοστίζουν επιπλέον, οπότε εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματα για την ειρήνη που θα φέρουν.

Ταχύτητα

Όταν μιλάμε για ταχύτητα (πόσο γρήγορα χρειάζεται η μονάδα να διαβάζει και να εγγράφει αρχεία) οι περισσότερες μονάδες δίσκου είναι είτε συσκευές USB 2.0 ή eSATA (και, έρχονται γρήγορα, USB 3.0 ). Εάν διαθέτετε ένα Mac, ίσως να ενδιαφέρεστε για δίσκους με υποδοχή FireWire.

Το eSATA είναι πιο γρήγορο από το USB 2.0, αλλά απαιτεί συνήθως εξωτερική πηγή τροφοδοσίας, ώστε να συνδέετε την εξωτερική μονάδα σε μια πρίζα καθώς και στον υπολογιστή σας. Αν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες υψηλής ευκρίνειας), αυτό ίσως αξίζει τον κόπο σας.

Δυνατότητα δικτύωσης

Εάν είστε χρήστης σόλο υπολογιστή, μπορείτε συνήθως να ξεφύγετε με έναν απλό εξωτερικό σκληρό δίσκο . Αλλά εάν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή έχετε πολλούς υπολογιστές στο σπίτι σας, θα πρέπει να εξετάσετε τη λήψη μιας συσκευής αποθήκευσης συνδεδεμένης σε δίκτυο ή ενός NAS. Αυτά είναι, απλά, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με πολύ μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για αρκετούς υπολογιστές και να επιτρέψουν σε διάφορους υπολογιστές να έχουν πρόσβαση στα ίδια αρχεία.

Κοστίζουν περισσότερο από τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους των γυμνών οστών - μερικές φορές πολύ περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των υπολογιστών που σχεδιάζετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας - αλλά ανεκτίμητες συσκευές αν τρέχετε σε πολλούς υπολογιστές.

Τελευταία προειδοποίηση

Θυμηθείτε: Χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τώρα από ό, τι θα χρειαστείτε εάν πληρώσετε μια εταιρεία για να την ανακτήσετε αργότερα και η πληρωμή μιας υπηρεσίας ανάκτησης δεν εγγυάται ότι θα επιστρέψετε όσα έχετε χάσει.