Ο θερμαντήρας αυτοκινήτων ξαφνικά δεν λειτουργεί

Εάν αγωνίζεστε με ένα θερμαντήρα αυτοκινήτου που ποτέ δεν θερμαίνει αρκετά αρκετά για να σας κάνει να νιώσετε φρεσκάδα στο δρόμο της εργασίας, δεν είστε μόνοι. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία θέρμανσης αυτοκινήτων είναι αρκετά απλή σε σύγκριση με πολλά άλλα συστήματα του αυτοκινήτου σας, καθώς δεν έχει αλλάξει πραγματικά πολλά χρόνια με τα χρόνια. Τα κακά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν διακοπή λειτουργίας ενός θερμαντήρα. Ας εξερευνήσουμε μερικά πράγματα που μπορεί να είναι λάθος.

Δύο βασικές κατηγορίες προβλημάτων θερμαντήρα αυτοκινήτου

Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν την ξαφνική διακοπή της λειτουργίας ενός θερμαντήρα αυτοκινήτου είναι σχετικά εύκολο, ενώ άλλα θα πέσουν κάτω από την ομπρέλα "πάρε το σε επαγγελματία μηχανικό" για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οχημάτων. Για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα για το τι συνέβη και για το τι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε για να το διορθώσετε, θα πρέπει να περιορίσετε λίγο τα πράγματα.

Για παράδειγμα, ένας θερμαντήρας που χτυπά το κρύο μπορεί να είναι ένας πυρήνας θερμαντήρα ή ένα χαμηλό ψυκτικό υγρό, ενώ ένας θερμαντήρας που δεν φυσάει καθόλου μπορεί να υποδεικνύει έναν κακό κινητήρα ανεμιστήρα ή έναν διακόπτη. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να διορθώσετε το πρόβλημα ή να εξερευνήσετε εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης , προτού οι θερμοκρασίες φτάσουν σε επίπεδα κάτω από το μηδέν.

Τα περισσότερα προβλήματα θέρμανσης αυτοκινήτων μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες:

  1. Συσκευές θέρμανσης που εκπέμπουν κρύο αέρα.
    • Κάτι παρεμποδίζει συνήθως το ζεστό αντιψυκτικό να κυκλοφορεί μέσω του πυρήνα του θερμαντήρα.
    • Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ένας διακόπτης ή μια βαλβίδα ή ο πυρήνας του θερμαντήρα θα μπορούσε να συνδεθεί.
    • Ξεκινήστε ελέγχοντας την στάθμη ψυκτικού όταν ο κινητήρας είναι εντελώς κρύος και γεμίστε το εάν είναι χαμηλό.
  2. Θερμοσίφωνες αυτοκινήτων που δεν φυσούν καθόλου
    • Όταν ένα θερμαντήρα αυτοκινήτων δεν φυσά καθόλου, το πρόβλημα είναι είτε ένας κακός κινητήρας ανεμιστήρα είτε κάτι που εμποδίζει την εξουσία να φτάσει στον φυσητήρα.
    • Αν ο κινητήρας του ανεμιστήρα πάρει ισχύ, είναι πιθανώς ένας κακός ανεμιστήρας. Εάν δεν λαμβάνει ενέργεια, υποψιάζεστε την ασφάλεια, τον διακόπτη ή την αντίσταση φυσητήρα.
    • Για να διαγνώσετε αυτό, ίσως χρειαστεί να ανοίξετε το κουτί του θερμαντήρα ή ακόμα και να αφαιρέσετε μέρος της παύλας για να φτάσετε στον φυσητήρα.

Εάν η θερμάστρα του αυτοκινήτου σου ξεκίνησε ξαφνικά να καεί το κρύο

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον βασικό τρόπο που λειτουργούν οι περισσότεροι θερμαντήρες αυτοκινήτων. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τα οχήματα που χρησιμοποιούν υδρόψυκτους κινητήρες χρησιμοποιούν επίσης το (εξαιρετικά καυτό) ψυκτικό για να ζεσταίνουν την καμπίνα. Αυτό επιτυγχάνεται με την άντληση του ψυκτικού μέσω ενός στοιχείου που ονομάζεται θερμαντικός πυρήνας, ο οποίος είναι παρόμοιος σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα με ένα μικρό ψυγείο.

Όταν ένας κινητήρας φυσητήρα ωθεί τον αέρα μέσω του πυρήνα του θερμαντήρα και ο αέρας διέρχεται μέσα στην καμπίνα του οχήματος, το εσωτερικό του οχήματος θερμαίνεται.

Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπου ο κρύος αέρας βγαίνει από τους αεραγωγούς σας, ακόμα και όταν το όχημα θερμαίνεται και ρυθμίζετε τον θερμοστάτη, τότε θα μπορούσατε να αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως:

Με το όχημα εκτός λειτουργίας και μετά από αρκετή αναμονή για να κρυώσει ο κινητήρας και να αποσυμπιεστεί το σύστημα ψύξης, μπορείτε να ξεκινήσετε ελέγχοντας το επίπεδο ψυκτικού. Εάν η στάθμη του ψυκτικού μέσου είναι χαμηλή, τότε μπορεί να μην κυκλοφορεί αρκετά ζεστό αντιψυκτικό μέσω του πυρήνα του θερμαντήρα σας για παροχή θερμότητας.

Η πλήρωση του ψυκτικού μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά σας βραχυπρόθεσμα, αλλά το χαμηλό ψυκτικό συχνά υποδεικνύει ένα άλλο πρόβλημα, όπως μια στεγανοποιητική φλάντζα ή σωλήνα. Σε ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης, μπορείτε ακόμη και να ψύξετε ψυκτικό υγρό, το οποίο υποδεικνύει μια φουσκωτή φλάντζα κεφαλής.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι κάτι, κάπου, έχει διαβρωθεί και άρχισε να διαρρέει εάν ένα διαθλασίμετρο ή άλλο δοκιμαστή δείξει ότι το pH είναι εκτός λειτουργίας. Το ψυκτικό που δεν είναι το σωστό χρώμα ή δεν μυρίζει δεξιά δηλώνει επίσης ένα πρόβλημα.

Εάν το σύστημα ψύξης είναι γεμάτο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τον κινητήρα και να τον αφήσετε να ζεσταθεί και στη συνέχεια να ελέγξετε τη θερμοκρασία όπου οι εύκαμπτοι σωλήνες του θερμαντήρα εισέρχονται στο κιβώτιο πυρήνα του θερμαντήρα - αν βρίσκεται στο χώρο του κινητήρα - ή περνούν από το τείχος προστασίας .

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ένα υπέρυθρο θερμόμετρο χωρίς επαφή. Αν ένας εύκαμπτος σωλήνας έχει την ίδια θερμοκρασία με το υπόλοιπο ψυκτικό, ενώ ο άλλος σωλήνας είναι κρύος, τότε πιθανόν να υπάρχει εμπλοκή στον πυρήνα του θερμαντήρα. Εάν το όχημα χρησιμοποιεί μια βαλβίδα σε έναν από τους εύκαμπτους σωλήνες, είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία του. Εάν η βαλβίδα έχει κολλήσει και εμποδίζει το ψυκτικό να ρέει μέσα από τον πυρήνα του θερμαντήρα, ίσως είναι η πηγή του προβλήματός σας.

Αν είστε σε θέση να διαπιστώσετε ότι το θερμό αντιψυκτικό ρέει μέσα από τον πυρήνα του θερμαντήρα σας, τότε μπορεί να έχετε να χειριστείτε τα συντρίμμια στο κουτί του θερμαντικού σώματος - συνήθως με τη μορφή βελόνων πεύκου και άλλων θραυσμάτων - ή μια πόρτα μείξης που δεν κινείται.

Εάν αλλάξετε τον θερμοστάτη από ζεστό σε κρύο και δεν μπορείτε να ακούσετε τη μεταβαλλόμενη πόρτα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με την πόρτα ανάμειξης, τη σύνδεση, την καλωδίωση ή τον διακόπτη θερμοστάτη, ανάλογα με το όχημά σας.

Εάν η θερμάστρα του αυτοκινήτου σας δεν φουσκώνει καθόλου

Ο άλλος βασικός τρόπος με τον οποίο οι θερμαντήρες αυτοκινήτων δυσλειτουργούν, εκτός από το φυσάει κρύο αέρα, είναι να μην φυσήξει καθόλου. Αυτό οφείλεται συνήθως σε κακό μοτέρ φυσητήρα, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από μια χούφτα άλλων σχετικών εξαρτημάτων.

Ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο στοιχείο απέτυχε είναι να αρπάξετε μερικά βασικά διαγνωστικά εργαλεία , να αποκτήσετε πρόσβαση στον κινητήρα του ανεμιστήρα και να ελέγξετε αν δέχεται ενέργεια ή όχι. Η αντίσταση του ανεμιστήρα μπορεί επίσης να είναι κακή ή το ρελέ ή ο ίδιος ο διακόπτης. Η συγκεκριμένη διαγνωστική διαδικασία θα διαφέρει ανάλογα με το συγκεκριμένο όχημά σας.

Αν είστε σε θέση να διαπιστώσετε ότι ο κινητήρας του ανεμιστήρα σας λαμβάνει ισχύ, τότε είναι πιθανότατα καίγεται. Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορείτε να αφαιρέσετε τον ανεμιστήρα και να διαπιστώσετε ότι ο κλωβός του σκίουρου είναι γεμάτος από συντρίμμια ώστε ο κινητήρας να μην μπορεί να λειτουργήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να βρείτε ένα σπασμένο σύρμα, σκουριασμένο σύνδεσμο, ή ακόμα και ένα pigtail που έχει αποσυνδεθεί.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ο φυσητήρας δεν λαμβάνει ισχύ, θα πρέπει να εντοπίσετε το πρόβλημα πίσω στην πηγή, ελέγχοντας την αντίσταση, το ρελέ και τον διακόπτη, αν και ίσως θέλετε να ξεκινήσετε ελέγχοντας την ασφάλεια του φυσητήρα. Μια φουσκωμένη ασφάλεια συχνά υποδεικνύει ένα διαφορετικό υποκείμενο πρόβλημα, οπότε δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσετε ένα με μεγαλύτερη ασφάλεια για να μην το φουσκώνετε . Ωστόσο, αν αντικαταστήσετε μια ασφάλτινη βαλβίδα με την ίδια ασφάλεια ασφάλτου και δεν βγαίνει πάλι, η ασφάλεια μπορεί απλώς να αποτύχει λόγω ηλικίας.