Διάγνωση μίας Ασφάλειας ενισχυτή ήχου αυτοκινήτου

Τι προκαλεί έναν ενισχυτή αυτοκινήτου για να κρατάτε φουσκωτές ασφάλειες;

Όταν φυσάει μια ασφάλεια θορύβου αυτοκινήτου, ξεκινάει η μετάβαση στο κατώτατο σημείο του προβλήματος με τον προσδιορισμό του ποια ασφάλεια ασφαλίζει τη σκόνη. Υπάρχουν δύο ή τρεις διαφορετικοί τύποι ασφαλειών αυτοκινήτου σε μια τυπική εγκατάσταση, οπότε η εξεύρεση της αιτίας της αιτίας σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση εξαρτάται από το να υπολογίσουμε ποιος εξερράγη και στη συνέχεια να περιορίσει τις πιθανότητες γιατί το έκανε.

Σε περιπτώσεις όπου ένα καλώδιο τροφοδοσίας συνδέει τον ενισχυτή απευθείας με την μπαταρία και είναι καλωδιακά σωστά, τότε θα υπάρχει μια εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να φυσήξει επιπρόσθετα στην ασφάλεια εσωτερικού ενισχυτή. Σε άλλες εγκαταστάσεις, η ισχύς εξάγεται από ένα μπλοκ διανομής με μία δική του ασφάλεια. Έτσι, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ένας ενισχυτής είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό σύστημα, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να ασχολείται με μια ποικιλία διαφορετικών ασφαλειών.

Εν πάση περιπτώσει, οι κύριοι λόγοι για την εμφύσηση μιας ασφάλειας ασυρμάτου περιλαμβάνουν ένα βραχυκύκλωμα στη γείωση κάπου κατά μήκος της γραμμής τροφοδοσίας και εσωτερικές βλάβες του ενισχυτή. Για να εντοπίσετε την ακριβή πηγή του προβλήματος, θα χρειαστεί να ξεσπάσετε ένα βολτόμετρο.

Βασικά βήματα διαγνωστικής ασφάλειας ασφαλειοδιακόπτη

  1. Εντοπίστε την εύκαμπτη ασφάλεια.
  2. Αντικαταστήστε την φουσκωμένη ασφάλεια με τα πάντα απενεργοποιημένα.
  3. Αν η ασφάλεια πέσει με τα πάντα απενεργοποιημένα, υπάρχει πιθανώς μια μικρή μεταξύ αυτής της ασφάλειας και του υπόλοιπου συστήματος.
  4. Αντικαταστήστε ξανά την ασφάλεια με τον ενισχυτή αποσυνδεδεμένο.
  5. Εάν η ασφάλεια εξακολουθεί να φυσάει, υπάρχει κάπου κάπου στην καλωδίωση.
  6. Εάν η ασφάλεια δεν σβήσει με τα πάντα απενεργοποιημένα, αλλά φυσάει όταν ο ενισχυτής ανάβει, υπάρχει πιθανώς ένα εσωτερικό πρόβλημα με τον ενισχυτή.

Βρίσκοντας μια κακή ασφαλειοθήκη εναλλακτήρων ελέγχοντας τις τάσεις

Το πρώτο βήμα για να διαπιστώσετε γιατί η ασφάλεια θορύβου αυτοκινήτου συνεχίζει να φυσά είναι να προσδιορίσετε ποια ασφάλεια έχει πραγματικά καεί. Αν έχετε ήδη αντικαταστήσει την εν λόγω ασφάλεια και γνωρίζετε ποια είναι, τότε μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Αν δεν έχετε αντικαταστήσει ήδη την εν λόγω ασφάλεια, σημειώστε ότι ενώ δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσετε μια πυροσβεστική ασφάλεια με μία που έχει υψηλότερη ονομαστική ένταση, είστε στην πραγματικότητα ασφαλέστεροι χρησιμοποιώντας εκείνες με μικρότερες ονομαστικές τιμές εντάσεως κατά τη διάγνωση αυτού του τύπου προβλήματος.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι οι ασφάλειες φυσούν όταν περνούν περισσότερη ένταση μέσω αυτών από ό, τι μπορούν να χειριστούν και μια καυτή ασφάλεια μπορεί να χειριστεί λιγότερο ένταση από μια ψυχρή ασφάλεια. Δεδομένου ότι η αρχική ασφάλεια ήταν σχεδόν σίγουρα ζεστή όταν ανατίναξε, βάζοντας μια νέα ασφάλεια με την ίδια βαθμολογία μπορεί να επιτρέψει σε έναν δυσλειτουργικό ενισχυτή να τραβήξει ακόμα πιο έντονη ενέργεια από ό, τι έκανε πριν φυσώντας την παλιά ασφάλεια, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εσωτερική ζημιά.

Εάν χρησιμοποιείτε μικρότερες ασφάλειες κατά τη διάρκεια των ακόλουθων διαγνωστικών διαδικασιών, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε πού βρίσκεται το σύντομο ή δυσλειτουργικό στοιχείο, αλλά θα είναι λιγότερο πιθανό να δείτε περαιτέρω ζημιά στον ενισχυτή.

Σε κάθε περίπτωση, θέλετε να προσδιορίσετε πόσες ασφάλειες περιέχει η γραμμή διανομής ρεύματος και ελέγξτε για τάση και στις δύο πλευρές της κάθε ασφάλειας. Ορισμένοι ενισχυτές είναι ενσύρματοι κατευθείαν στην θετική μπαταρία με μία μόνο ασφαλή γραμμή και μία ασφάλεια που είναι ενσωματωμένη στον ενισχυτή, ενώ άλλες αντλούν ενέργεια από ένα μπλοκ διανομής το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με μια κύρια ασφάλεια.

Παρόλο που μπορείτε τεχνικά να ελέγξετε για ασφάλειες με οπτική επιθεώρηση ή δοκιμαστική λυχνία, ένα βολτ ή ωμόμετρο είναι ο πιο ακριβής τρόπος να το κάνετε. Πρέπει να ελέγξετε την τάση και στις δύο πλευρές της κάθε ασφάλειας, ξεκινώντας από την κύρια ασφάλεια ή την ασφάλεια της μπαταρίας.

Εάν μια ασφάλεια έχει την ίδια τάση και στα δύο τερματικά, αυτό σημαίνει ότι είναι καλό. Αν έχει τάση μπαταρίας στη μια πλευρά αλλά όχι στην άλλη, αυτό σημαίνει ότι είναι κακό. Αφού καθορίσετε αν πρόκειται για κύρια ασφάλεια, ασφάλεια διανομής ή εσωτερική ασφάλεια, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Διάγνωση μίας ασφάλτου μπαταρίας φουσκωμένου αυτοκινήτου

Εάν διαπιστώσετε ότι η κύρια ασφάλειά σας φυσάει, τότε θα θελήσετε να δώσετε προσοχή στο χρονοδιάγραμμα. Δοκιμάστε να εισάγετε μια καλή, σωστά βαθμολογημένη ασφάλεια με τη μονάδα κεφαλής και τον ενισχυτή, απενεργοποιημένη. Αν η ασφάλεια πέσει αμέσως, όταν τα πάντα είναι εκτός λειτουργίας, πιθανότατα πρόκειται για κάποιο βραχυκύκλωμα στο καλώδιο τροφοδοσίας μεταξύ της κύριας ασφάλειας και του μπλοκ διανομής ή μεταξύ της κύριας ασφάλειας και του ενισχυτή αν δεν υπάρχει μπλοκ διανομής το σύστημα.

Μπορείτε να βεβαιωθείτε για τη συνέχεια μεταξύ της νεκρού πλευράς της ασφάλειας ασφάλισης και της γείωσης για να είστε βέβαιοι. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα ωμόμετρο θα πρέπει να διαβάζει "υπερφόρτωση" σε αυτόν τον τύπο ελέγχου. Εάν παρουσιάζει συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξετε ολόκληρη την εκτέλεση του καλωδίου τροφοδοσίας για να εντοπίσετε το σημείο στο οποίο είναι συνδεδεμένο με τη γείωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα καλώδιο τροφοδοσίας μπορεί να έρθει σε επαφή με την γείωση μόνο όταν οδηγείτε, με αποτέλεσμα την εμφύσηση μιας ασφάλειας που φυσάει όταν τρέχετε πάνω από επιφανειακές εξογκώματα ή τραχύ έδαφος.

Διαγνωστικός έλεγχος μιας φούρρας ενισχυμένης πυκνότητας αποκλειστικής διανομής

Αν και οι δύο πλευρές της κύριας ασφάλειας έχουν ισχύ και η μία πλευρά του κυκλώματος διανομής έχει ισχύ αλλά η άλλη πλευρά αυτής της ασφάλειας είναι νεκρή, τότε ασχολείστε είτε με βραχυκύκλωμα καλωδίου ρεύματος είτε με βλάβη εσωτερικού ενισχυτή. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προσδιορίσετε ποιος είναι ο ένοχος, ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης του ενισχυτή σας και τον τρόπο δρομολόγησης των καλωδίων.

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να δείτε καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέει το μπλοκ διανομής με τον ενισχυτή σας. Σε μια ιδανική κατάσταση, θα μπορείτε να δείτε ολόκληρο το μήκος του καλωδίου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τραβάτε πίσω το χαλί, τα πάνελ ή άλλα εξαρτήματα περιποίησης, τα οποία θα σας επιτρέψουν να ελέγξετε για τυχόν ζημιές στη μόνωση που θα μπορούσαν να επιτρέψουν να έλθει σε επαφή με το έδαφος.

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε το επόμενο καλύτερο είναι να αποσυνδέσετε το καλώδιο τροφοδοσίας από το ενισχυτή σας, βεβαιωθείτε ότι το χαλαρό άκρο δεν έρχεται σε επαφή με τη γη και ελέγξτε αν η ασφάλεια εξακολουθεί να φυσάει. Αν το κάνει, τότε το πρόβλημα είναι στο καλώδιο τροφοδοσίας και η αντικατάστασή του θα λύσει σχεδόν το πρόβλημα. Φυσικά, θα πρέπει να προσέχετε όταν δρομολογείτε το καινούργιο καλώδιο, έτσι ώστε να μην καταλήξει να υπάρχει βραχυκύκλωμα.

Εάν η ασφάλεια δεν φυσάει με το καλώδιο τροφοδοσίας αποσυνδεδεμένο από τον ενισχυτή σας, τότε έχετε πρόβλημα εσωτερικού ενισχυτή, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να διαγνώσετε - και ίσως είναι αδύνατο να το διορθώσετε. Αν δεν είστε αρκετά σίγουροι ότι εργάζεστε με ηλεκτρονικά, ίσως καταλήξετε να χρειαστεί να πάρετε τον ενισχυτή σε επαγγελματία ή απλώς να τον αντικαταστήσετε. Εάν είναι σχετικά καινούργιο, ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι εγγύηση.

Διάγνωση μίας ασφαλισμένης εσωτερικής ασφάλειας ενισχυτή

Πολλοί ενισχυτές έχουν ενσωματωμένες ασφάλειες που μπορούν να επισκευαστούν από τον χρήστη, αλλά εντοπίζοντας τον λόγο που ο τύπος αυτής της ασφάλειας έχει διογκωθεί, πόσο μάλλον το πρόβλημα, είναι λίγο πιο περίπλοκο από το να ψάχνετε απλά ένα βραχυκύκλωμα καλωδίου. Εάν ο ενισχυτής έχει ισχύ, και η μία πλευρά της ενσωματωμένης ασφάλειας έχει ισχύ, αλλά η άλλη όχι, τότε συνήθως αντιμετωπίζετε ένα εσωτερικό σφάλμα στον ενισχυτή.

Εάν μπορείτε να καθορίσετε ακριβώς πότε η ασφάλειά σας πνέει, μπορείτε να πάρετε αρκετά κοντά στο να υπολογίσετε γιατί συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι ενισχυτές αυτοκινήτων διαθέτουν δύο πηγές ενέργειας: μια κύρια πηγή τροφοδοσίας από την μπαταρία που είναι διαθέσιμη κάθε φορά που η ανάφλεξη βρίσκεται στη θέση αξεσουάρ ή σε λειτουργία και μια τάση "απομακρυσμένης ενεργοποίησης" που προέρχεται από τη μονάδα κεφαλής .

Εάν η ασφάλεια πέσει όταν η μονάδα κεφαλής είναι απενεργοποιημένη, δηλαδή δεν έχει εφαρμοστεί καμία ισχύς στο τερματικό τηλεκατευθύνσεως, τότε πιθανόν να έχετε πρόβλημα με την τροφοδοσία του ενισχυτή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τη σύζευξη της ενέργειας προς τα πίσω, τη σύνδεση ενός ηχείου ή ηχείων με σύνθετες αντιστάσεις που είναι πολύ χαμηλές για τον ενισχυτή ή απλή αστοχία εξαρτήματος λόγω χρόνου και κανονικής χρήσης.

Εάν η ασφάλεια αστοχήσει μόνο αφού ενεργοποιήσετε τη μονάδα κεφαλής και ενεργοποιηθεί η τροφοδοσία του απομακρυσμένου τερματικού ενεργοποίησης, πιθανότατα θα πρέπει να εξετάσετε κάποιο πρόβλημα με τα τρανζίστορ εξόδου του ενισχυτή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά εσωτερικά στοιχεία - όπως η περιέλιξη του μετασχηματιστή, ανορθωτές και άλλα εξαρτήματα - που μπορεί να έχουν πάει κακό. Στην πραγματικότητα, τα κακά ηχεία ή η καλωδίωση των ηχείων μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν αυτό το είδος σφάλματος - εάν η ασφάλεια διασκορπιστεί μόνο όταν η ένταση στη μονάδα κεφαλής είναι αναμμένη.

Επισκευή ή αντικατάσταση ενός ενισχυτή σπασμένου αυτοκινήτου

Η τοποθέτηση ενός γειωμένου καλωδίου ή καλωδίου τροφοδοσίας είναι αρκετά απλή: εγκαταστήστε μια καινούργια, δρομολογήστε την έτσι ώστε η μόνωση της να μην γκρεμίζει ή να τρίβετε σε τίποτα και είστε καλό να πάτε. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε να αντιμετωπίσουμε ένα σφάλμα εσωτερικού ενισχυτή, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Από όλους τους διάφορους λόγους, ένας ενισχυτής μπορεί να αποτύχει, τα πιο συνηθισμένα είναι κακό τρανζίστορ εξόδου. Αυτή είναι επίσης μια από τις λιγότερο δαπανηρές επισκευές ενισχυτών, οπότε αν διαπιστώσετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα εσωτερικό σφάλμα που χτυπάει μόνο την ασφάλεια του ενισχυτή μετά την εφαρμογή της απομακρυσμένης τάσης ενεργοποίησης και έχετε σχετικά ακριβό ενισχυτή, τότε αξίζει τον κόπο να το μεταφέρετε σε ένα επαγγελματικό συνεργείο επιδιόρθωσης ενισχυτών ή να επιχειρήσετε να επισκευάσετε ένα DIY εάν είστε άνετοι με αυτό.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η παροχή ρεύματος είναι κακή, όμως, η οποία είναι συνήθως πιο ακριβή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστραφούν τόσο η τροφοδοσία ρεύματος όσο και τα τρανζίστορ εξόδου, οπότε μπορείτε συχνά να αντικαταστήσετε απλά τον ενισχυτή.

Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να διορθώσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα προτού αγοράσετε ένα νέο ενισχυτή ή επανεγκαταστήσετε την επισκευασμένη μονάδα σας. Για παράδειγμα, αν η τροφοδοσία του τροφοδοτικού αποτύχει επειδή ο ενισχυτής απαιτεί φορτίο 8 Ω και συνδέεται με φορτίο 4 Ω, τα τρανζίστορ φαινόμενου πεδίου πιθανότατα θα αποτύχουν ξανά, οδηγώντας σε ένα άλλο δαπανηρό λογαριασμό επισκευής.