Τι είναι το Ctrl-Alt-Del;

Το Ctrl-Alt-Del, που μερικές φορές φαίνεται γραμμένο ως Control-Alt-Delete, είναι μια εντολή πληκτρολογίου που χρησιμοποιείται συνήθως για να διακόψει μια λειτουργία. Ωστόσο, αυτό που επιτυγχάνει ο συνδυασμός πληκτρολογίων είναι μοναδικό με βάση το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται.

Ο συνδυασμός πληκτρολογίου Ctrl-Alt-Del συνήθως μιλάει στο πλαίσιο του λειτουργικού συστήματος των Windows , παρόλο που άλλοι χρησιμοποιούν τη συντόμευση για διαφορετικά πράγματα.

Το Ctrl-Alt-Del εκτελείται κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα Ctrl και Alt μαζί και πατώντας το πλήκτρο Del .

Σημείωση: Η εντολή πληκτρολογίου Ctrl-Alt-Del είναι επίσης μερικές φορές γραμμένη με πλείσματα αντί για μείγματα, όπως σε Ctrl + Alt + Del ή Control + Alt + Delete . Αναφέρεται επίσης και ως "χαιρετισμό με τρία δάχτυλα".

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ctrl-Alt-Del

Εάν το Ctrl-Alt-Del εκτελείται πριν τα Windows φθάσουν σε σημείο όπου μπορεί να παρεμποδίσει την εντολή, το BIOS απλά θα κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή. Το Ctrl-Alt-Del ενδέχεται επίσης να επανεκκινήσει τον υπολογιστή ενώ βρίσκεται στα Windows, εάν τα Windows είναι κλειδωμένα με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, η χρήση του Ctrl-Alt-Del κατά τη διάρκεια της δοκιμής Power On Self Test επανεκκινεί τον υπολογιστή.

Στα Windows 3.x και 9x, εάν πατηθεί γρήγορα Ctrl-Alt-Del δύο φορές στη σειρά, το σύστημα θα ξεκινήσει αμέσως μια επανεκκίνηση χωρίς να κλείσει με ασφάλεια όλα τα ανοιχτά προγράμματα ή διαδικασίες. Η μνήμη cache της σελίδας είναι ξεπλυμένη και οι τυχόν τόμοι είναι ασφαλώς αποσυναρμολογημένοι, αλλά δεν υπάρχει η ευκαιρία να κλείσετε καθαρά τα τρέχοντα προγράμματα ή να αποθηκεύσετε οποιαδήποτε εργασία.

Σημείωση: Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το Ctrl-Alt-Del ως τρόπο για να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσετε να καταστρέψετε τα ανοιχτά προσωπικά σας αρχεία ή άλλα σημαντικά αρχεία στα Windows. Δείτε Πώς μπορώ να επανεκκινήσω τον υπολογιστή μου; αν δεν είστε βέβαιοι πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Σε ορισμένες εκδόσεις των Windows (XP, Vista και 7), το Ctrl-Alt-Del μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδεθείτε σε ένα λογαριασμό χρήστη. αποκαλείται ασφαλής προστασία / ακολουθία προσοχής . Το My Life έχει οδηγίες για την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας, δεδομένου ότι είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή (εκτός εάν ο υπολογιστής είναι μέρος ενός τομέα). Εάν πρέπει να απενεργοποιήσετε αυτόν τον τύπο σύνδεσης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες από τη Microsoft.

Εάν έχετε συνδεθεί στα Windows 10, 8, 7 και Vista, το Ctrl-Alt-Del ξεκινά την Ασφάλεια των Windows, η οποία σας επιτρέπει να κλειδώσετε τον υπολογιστή, να μεταβείτε σε διαφορετικό χρήστη, να αποσυνδεθείτε, να ξεκινήσετε τη Διαχείριση Εργασιών ή να τερματίσετε / ο υπολογιστής. Στα Windows XP και πριν, η συντόμευση πληκτρολογίου ξεκινά απλώς τη Διαχείριση εργασιών.

Άλλες χρήσεις για το Ctrl-Alt-Del

Το Control-Alt-Delete χρησιμοποιείται επίσης για να σημαίνει "να τελειώσει" ή "να ματαιωθεί". Μερικές φορές χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τη διαφυγή ενός προβλήματος, για να απομακρύνει κάποιον από την εξίσωση ή για να το ξεχάσει.

Το "Ctrl + Alt + Del" ("CAD") είναι επίσης ένα webcomic του Tim Buckley.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ctrl-Alt-Del

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση Ctrl-Alt-Del για αποσύνδεση. Το Ubuntu και το Debian είναι δύο παραδείγματα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για την επανεκκίνηση ενός διακομιστή του Ubuntu χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείτε πρώτα.

Ορισμένες εφαρμογές απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας σας επιτρέπουν να στείλετε τη συντόμευση Ctrl-Alt-Del στον άλλο υπολογιστή μέσω μιας επιλογής στο μενού, επειδή συνήθως δεν μπορείτε να εισάγετε τον συνδυασμό πληκτρολογίου και να περιμένετε να περάσει στην εφαρμογή. Τα Windows θα υποθέσουν ότι θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας . Το ίδιο ισχύει και για άλλες εφαρμογές όπως αυτή, όπως το VMware Workstation και άλλο λογισμικό εικονικής επιφάνειας εργασίας.

Οι επιλογές που εμφανίζονται στην Ασφάλεια των Windows όταν πατηθεί ο συνδυασμός Ctrl-Alt-Del μπορούν να τροποποιηθούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποκρύψετε τη Διαχείριση εργασιών ή την επιλογή κλειδώματος αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να εμφανίζεται. Πραγματοποιήστε αυτές τις αλλαγές μέσω του Επεξεργαστή Μητρώου . Δείτε πώς στο Windows Club. Μπορεί επίσης να γίνει μέσω του επεξεργαστή πολιτικής ομάδας όπως φαίνεται στον Bleeping Computer.

Ο David Bradley σχεδίασε αυτή τη συντόμευση πληκτρολογίου. Δείτε αυτό το κομμάτι Mental Floss για λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί ήταν προγραμματισμένο στην πρώτη θέση.

Το macOS δεν χρησιμοποιεί τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl-Atl-Del, αλλά χρησιμοποιεί το Command-Option-Esc για να καλέσει το μενού Force Quit. Στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιείται Control-Option-Delete σε Mac (το πλήκτρο Option είναι σαν το πλήκτρο Alt στα Windows), το μήνυμα "Αυτό δεν είναι DOS". θα εμφανιστεί ως ένα είδος αυγών του Πάσχα, ή κρυμμένο αστείο ενσωματωμένο στο λογισμικό.

Όταν το Control-Alt-Delete χρησιμοποιείται στο Xfce, κλειδώνει αμέσως την οθόνη και ξεκινάει την προφύλαξη οθόνης.