Τι είναι ένα πληκτρολόγιο;

Περιγραφή πληκτρολογίου υπολογιστή

Το πληκτρολόγιο είναι το κομμάτι του υλικού του υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή κειμένου, χαρακτήρων και άλλων εντολών σε έναν υπολογιστή ή παρόμοια συσκευή.

Παρόλο που το πληκτρολόγιο είναι μια εξωτερική περιφερειακή συσκευή σε ένα επιτραπέζιο σύστημα (βρίσκεται έξω από το κύριο περίβλημα του υπολογιστή ) ή είναι "εικονική" σε tablet PC, αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλήρους συστήματος υπολογιστών.

Η Microsoft και η Logitech είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς κατασκευαστές φυσικών πληκτρολογίων, αλλά πολλοί άλλοι κατασκευαστές υλικού τους παράγουν επίσης.

Φυσική περιγραφή πληκτρολογίου

Τα μοντέρνα πληκτρολόγια υπολογιστών μοντελοποιήθηκαν μετά, και εξακολουθούν να είναι πολύ παρόμοια με, κλασικά πληκτρολόγια γραφομηχανής. Πολλές διαφορετικές διατάξεις πληκτρολογίου είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο (όπως το Dvorak και το JCUKEN ), αλλά τα περισσότερα πληκτρολόγια είναι τύπου QWERTY .

Τα περισσότερα πληκτρολόγια διαθέτουν αριθμούς, γράμματα, σύμβολα, πλήκτρα βέλους κ.λπ., αλλά μερικά έχουν επίσης αριθμητικό πληκτρολόγιο, πρόσθετες λειτουργίες όπως ρύθμιση έντασης ήχου, κουμπιά για διακοπή λειτουργίας ή ύπνο της συσκευής ή ακόμη και ενσωματωμένο ποντίκι παρακολούθησης που έχει σκοπό να παρέχει έναν εύκολο τρόπο να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι χωρίς να χρειαστεί να σηκώσετε το χέρι σας από το πληκτρολόγιο.

Τύποι σύνδεσης πληκτρολογίου

Πολλά πληκτρολόγια είναι ασύρματα, επικοινωνούν με τον υπολογιστή μέσω Bluetooth ή ενός δέκτη RF.

Τα ενσύρματα πληκτρολόγια συνδέονται στη μητρική πλακέτα μέσω καλωδίου USB χρησιμοποιώντας τη θύρα USB Type A. Τα παλαιότερα πληκτρολόγια συνδέονται μέσω σύνδεσης PS / 2 . Τα πληκτρολόγια σε φορητούς υπολογιστές είναι φυσικά ενσωματωμένα, αλλά τεχνικά θα θεωρούνται "ενσύρματα", καθώς έτσι συνδέονται με τον υπολογιστή.

Σημείωση: Και τα ασύρματα και τα ενσύρματα πληκτρολόγια απαιτούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης συσκευής για να χρησιμοποιηθούν με τον υπολογιστή. Οι οδηγοί για τυπικά, μη προηγμένα πληκτρολόγια συνήθως δεν χρειάζονται λήψη επειδή είναι ήδη καταχωρημένα στο λειτουργικό σύστημα . Δείτε πώς μπορώ να ενημερώσω προγράμματα οδήγησης στα Windows; αν νομίζετε ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε.

Τα tablet, τα τηλέφωνα και άλλοι υπολογιστές με διεπαφές αφής συχνά δεν περιλαμβάνουν φυσικά πληκτρολόγια. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν υποδοχές USB ή ασύρματες τεχνολογίες που επιτρέπουν την προσάρτηση εξωτερικών πληκτρολογίων.

Όπως τα δισκία, τα περισσότερα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στην οθόνη για να μεγιστοποιήσουν το μέγεθος της οθόνης. το πληκτρολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται, αλλά τότε ο ίδιος χώρος οθόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα όπως η παρακολούθηση βίντεο. Αν το τηλέφωνο διαθέτει πληκτρολόγιο, είναι μερικές φορές ένα κρυφό πληκτρολόγιο που κρύβεται πίσω από την οθόνη. Αυτό τόσο μεγιστοποιεί το διαθέσιμο χώρο της οθόνης όσο και επιτρέπει ένα γνωστό φυσικό πληκτρολόγιο.

Οι φορητοί υπολογιστές και τα netbook έχουν ενσωματωμένα πληκτρολόγια αλλά, όπως τα δισκία, μπορούν να έχουν εξωτερικά πληκτρολόγια συνδεδεμένα μέσω USB.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Αν και οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο σχεδόν κάθε μέρα, υπάρχουν πολλά κλειδιά που πιθανώς δεν χρησιμοποιείτε, ή τουλάχιστον δεν είστε σίγουροι γιατί τα χρησιμοποιείτε. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα κουμπιών πληκτρολογίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού για τη δημιουργία μιας νέας λειτουργίας.

Κλειδιά τροποποίησης

Ορισμένα πλήκτρα στα οποία πρέπει να εξοικειωθείτε ονομάζονται πλήκτρα τροποποίησης . Θα δείτε μερικές από αυτές στους οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων εδώ στον ιστότοπό μου. τα πλήκτρα Ελέγχου, Μετατόπισης και Alt είναι τα πλήκτρα τροποποίησης. Τα πληκτρολόγια Mac χρησιμοποιούν τα πλήκτρα επιλογής και εντολών ως πλήκτρα τροποποίησης.

Σε αντίθεση με ένα κανονικό κλειδί όπως ένα γράμμα ή ένας αριθμός, τα πλήκτρα τροποποίησης τροποποιούν τη λειτουργία ενός άλλου κλειδιού. Η κανονική λειτουργία του πλήκτρου 7 , για παράδειγμα, είναι να εισαγάγετε τον αριθμό 7, αλλά αν κρατήσετε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Shift και 7 , παράγεται το σήμα ampersand (&).

Μερικά από τα αποτελέσματα ενός κλειδιού τροποποίησης μπορούν να φανούν στο πληκτρολόγιο ως πλήκτρα που έχουν δύο ενέργειες, όπως το πλήκτρο 7 . Τα πλήκτρα όπως αυτό έχουν δύο λειτουργίες όπου η κορυφαία ενέργεια είναι "ενεργοποιημένη" με το πλήκτρο Shift .

Το Ctrl-C είναι μια συντόμευση πληκτρολογίου που πιθανώς γνωρίζετε. Χρησιμοποιείται για να αντιγράψετε κάτι στο πρόχειρο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό Ctrl-V για να το επικολλήσετε.

Ένα άλλο παράδειγμα ενός συνδυασμού πλήκτρων τροποποίησης είναι το Ctrl-Alt-Del . Η λειτουργία αυτών των πλήκτρων δεν είναι τόσο προφανής, διότι οι οδηγίες για τη χρήση της δεν είναι διατεταγμένες στο πληκτρολόγιο όπως το πλήκτρο 7 . Αυτό είναι ένα κοινό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κλειδιά τροποποίησης μπορούν να παράγουν ένα αποτέλεσμα που κανένα από τα κλειδιά δεν μπορεί να εκτελέσει από μόνο του, ανεξάρτητα από τα άλλα.

Alt-F4 είναι μια άλλη συντόμευση πληκτρολογίου. Αυτό κλείνει αμέσως το παράθυρο που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή. Είτε βρίσκεστε σε πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο είτε περιηγείστε σε εικόνες στον υπολογιστή σας, αυτός ο συνδυασμός θα κλείσει αμέσως αυτό στο οποίο εστιάζεστε.

Κλειδί Windows

Αν και η συνηθισμένη χρήση για το κλειδί των Windows (γνωστός και ως πλήκτρο εκκίνησης, κλειδί σημαίας, πλήκτρο λογότυπου ) είναι να ανοίξετε το μενού Έναρξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά πράγματα.

Το Win-D είναι ένα παράδειγμα χρήσης αυτού του κλειδιού για την γρήγορη εμφάνιση / απόκρυψη της επιφάνειας εργασίας. Το Win-E είναι ένα άλλο χρήσιμο που ανοίγει γρήγορα την Εξερεύνηση των Windows.

Η Microsoft έχει μια μεγάλη λίστα συντομεύσεων πληκτρολογίου για τα Windows για κάποια άλλα παραδείγματα. Το Win + X είναι ίσως το αγαπημένο μου.

Σημείωση: Ορισμένα πληκτρολόγια διαθέτουν μοναδικά κλειδιά που δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα παραδοσιακό πληκτρολόγιο. Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο TeckNet Gryphon Pro περιλαμβάνει 10 πλήκτρα που μπορούν να καταγράφουν μακροεντολές.

Αλλαγή επιλογών πληκτρολογίου

Στα Windows, μπορείτε να αλλάξετε μερικές από τις ρυθμίσεις του πληκτρολογίου σας, όπως η καθυστέρηση επανάληψης, η συχνότητα επανάληψης και ο ρυθμός αναλαμπής, από τον Πίνακα Ελέγχου .

Μπορείτε να κάνετε σύνθετες αλλαγές σε ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας λογισμικό τρίτου μέρους όπως το SharpKeys. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα που επεξεργάζεται το μητρώο των Windows για να μετακινήσετε ένα κλειδί σε άλλο ή να απενεργοποιήσετε ένα ή περισσότερα πλήκτρα εντελώς.

Το SharpKeys είναι εξαιρετικά χρήσιμο αν λείπει ένα κλειδί πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε το πλήκτρο Enter , μπορείτε να επανατοποθετήσετε το πλήκτρο Caps Lock (ή το πλήκτρο F1 κ.λπ.) στη λειτουργία Enter , ουσιαστικά αφαιρώντας τις δυνατότητες του πρώτου κλειδιού, ώστε να επανακτήσει τη χρήση του τελευταίου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση πλήκτρων σε στοιχεία ελέγχου ιστού όπως Refresh, Back , κ.λπ.

Ο δημιουργός διάταξης πληκτρολογίου Microsoft είναι ένα άλλο δωρεάν εργαλείο που σας επιτρέπει να αλλάξετε γρήγορα τη διάταξη του πληκτρολογίου σας. Το Little Tiny Fish έχει μια καλή εξήγηση για τον τρόπο χρήσης του προγράμματος.

Ελέγξτε αυτές τις φωτογραφίες για τα κορυφαία εργονομικά πληκτρολόγια .