Η χρήση και ο σκοπός της μηχανής "Wayback"

Δείτε πώς ένας ιστότοπος χρησιμοποιείται για να μοιάζει, τρόπος πίσω πότε

Κάντε μια βόλτα στη λωρίδα εικονικής μνήμης που παρέχεται από το Wayback Machine του Internet Archive. Αυτός ο ιστότοπος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην αποθήκευση ιστοσελίδων, ώστε να μπορείτε να τους δείτε ξανά αργότερα.

Η Μηχανή Wayback δημιουργήθηκε για να παρέχει μια θέση για τη διατήρηση ψηφιακών αντικειμένων για ερευνητές, ιστορικούς κλπ., Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα για ψυχαγωγία, ώστε να δει τι μια σελίδα μοιάζει με τη σελίδα, όπως και το Google από το 2001. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η πρόσβαση σε μια σελίδα από έναν ιστότοπο που δεν υπάρχει πλέον και έκλεισε.

Το Wayback Machine έχει πάνω από 300 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες από το 1996, οπότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι ο ιστότοπος που θέλετε να δείτε μπορεί να βρεθεί στο Wayback Machine. Όσο ο ιστότοπος επιτρέπει την ανίχνευση και δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης ή δεν αποκλείεται, μπορείτε να αρχειοθετήσετε με μη αυτόματο τρόπο οποιαδήποτε σελίδα θέλετε, έτσι ώστε να μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση σε αυτό στο μέλλον.

Το Wayback Machine είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε πραγματικά παλιές σελίδες, αλλά αν ψάχνετε για πιο πρόσφατες εκδόσεις ενός ιστότοπου που δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή προσωρινής μνήμης της Google .

Συμβουλή: Το αρχείο Internet μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την εύρεση εγκαταλελειμμένων προγραμμάτων ή άλλων παλαιών προγραμμάτων λογισμικού. Εάν χρησιμοποιείτε το Wayback Machine για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που έχει τερματιστεί, ενδέχεται να εξακολουθείτε να μπορείτε να κάνετε λήψη προγραμμάτων λογισμικού που δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην ζωντανή τους σελίδα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine

  1. Επισκεφθείτε τη Μηχανή Wayback.
  2. Επικολλήστε ή πληκτρολογήστε μια διεύθυνση URL στο πλαίσιο κειμένου στην αρχική σελίδα.
  3. Χρησιμοποιήστε τη χρονολογική σειρά στο επάνω μέρος του ημερολογίου για να επιλέξετε ένα έτος.
  4. Επιλέξτε οποιονδήποτε από τους κύκλους από το ημερολόγιο εκείνου του έτους. Μόνο οι ημέρες που επισημαίνονται με έναν κύκλο περιέχουν ένα αρχείο.

Η σελίδα στην οποία προσγειώνεται δείχνει τι έμοιαζε με την ημέρα της αρχειοθέτησης. Από εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρονολόγιο στο πάνω μέρος της σελίδας για να μεταβείτε σε άλλη ημέρα ή χρόνο, να αντιγράψετε τη διεύθυνση URL για να μοιραστείτε αυτό το αρχείο με κάποιον άλλο ή να μεταβείτε σε διαφορετικό ιστότοπο με το πλαίσιο κειμένου στην κορυφή.

Υποβάλετε μια σελίδα στη Μηχανή Wayback

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια σελίδα στη Μηχανή Wayback εάν δεν υπάρχει ήδη. Για να αρχειοθετήσετε μια συγκεκριμένη σελίδα όπως αυτή τη στιγμή, είτε για μια νόμιμη παραπομπή είτε για μια προσωπική αναφορά, επισκεφτείτε την αρχική σελίδα του Wayback Machine και επικολλήστε το σύνδεσμο στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση σελίδας τώρα .

Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine για την αρχειοθέτηση μιας ιστοσελίδας είναι με ένα bookmarklet. Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω κώδικα JavaScript ως την τοποθεσία ενός νέου σελιδοδείκτη / αγαπημένου στο πρόγραμμα περιήγησής σας και κάντε κλικ σε αυτό σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα για να την στείλετε αμέσως στη Μηχανή Wayback για αρχειοθέτηση.

javascript: location.href = 'http: //web.archive.org/save/'+location.href

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μηχανή Wayback

Οι σελίδες που εμφανίζονται στην Μηχανή Wayback αντανακλούν μόνο αυτές που έχουν αρχειοθετηθεί από την υπηρεσία, και όχι η συχνότητα ενημέρωσης της σελίδας. Με άλλα λόγια, ενώ μια σελίδα που επισκεφθήκατε μπορεί να έχει ενημερωθεί μία φορά κάθε μέρα για ένα ολόκληρο μήνα, η Μηχανή Wayback μπορεί να έχει αρχειοθετήσει μόνο μερικές φορές.

Όχι κάθε υπάρχουσα ιστοσελίδα είναι αρχειοθετημένη από το Wayback Machine. Δεν προσθέτουν ιστότοπους συνομιλίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο αρχείο τους και ούτε μπορούν να περιλαμβάνουν ιστότοπους που αποκλείουν ρητά τον Μηχανισμό Waybacky, τους ιστότοπους που κρύβονται πίσω από κωδικούς πρόσβασης και άλλους ιδιωτικούς ιστότοπους που δεν είναι προσβάσιμοι από το κοινό.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το Wayback Machine, μπορείτε πιθανότατα να βρείτε τις απαντήσεις μέσω της σελίδας Συχνές ερωτήσεις του Μηχανικού Διαδικτυακού Αρχείου.