Τι είναι το GOST R 50739-95;

Διαγράψτε με ασφάλεια τα δεδομένα με μηδενικά και τυχαίους χαρακτήρες

Το GOST R 50739-95 είναι μια μέθοδος απολύμανσης δεδομένων βασισμένη σε λογισμικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα προγράμματα τεμαχισμού αρχείων και καταστροφής δεδομένων για την αντικατάσταση υπαρχουσών πληροφοριών σε σκληρό δίσκο ή άλλη συσκευή αποθήκευσης.

Η διαγραφή ενός σκληρού δίσκου με τη μέθοδο απολύμανσης δεδομένων GOST R 50739-95 θα αποτρέψει όλες τις μεθόδους ανάκτησης αρχείων που βασίζονται στο λογισμικό από την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τη μονάδα δίσκου και είναι επίσης πιθανό να αποτρέψει τις περισσότερες μεθόδους ανάκτησης που βασίζονται στο υλικό από την εξαγωγή πληροφοριών.

Σημείωση: Το ρωσικό πρότυπο απολύμανσης δεδομένων GOST R 50739-95, λάθος ονομάζεται GOST p50739-95, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά μια μέθοδος με αυτό το όνομα χρησιμοποιείται συχνά σε προγράμματα καταστροφής δεδομένων.

GOST R 50739-95 Μέθοδος σκουπίσματος

Η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων GOST R 50739-95 εφαρμόζεται συνήθως με έναν από τους δύο αυτούς τρόπους:

Πρώτη έκδοση:

Δεύτερη έκδοση:

Μία σημαντική διαφορά μεταξύ της μεθόδου διαγραφής δεδομένων GOST R 50739-95 σε σύγκριση με άλλες, είναι ότι δεν απαιτείται η μετάβαση από την επαλήθευση μετά την αντικατάσταση των πληροφοριών.

Όλα αυτά σημαίνει ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο σκουπίσματος μπορεί ακόμα να ισχυριστεί ότι έχει χρησιμοποιήσει το GOST R 50739-95, ακόμη και αν δεν ελέγχει διπλά ότι τα δεδομένα έχουν πραγματικά διαγραφεί μακριά.

Ωστόσο, κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το GOST R 50739-95 μπορεί να επαληθεύσει την αντικατάσταση αν το επιλέξει. αυτό είναι συνήθως μια επιλογή στα προγράμματα καταστροφής δεδομένων και τεμαχιστές αρχείων.

Ελεύθερο Λογισμικό που υποστηρίζει τη μέθοδο GOST R 50739-95

Υπάρχουν πολλές ελεύθερες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη μέθοδο σκουπίσματος δεδομένων για να αντικαταστήσουν τα αρχεία και να κάνουν πολύ πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανακάμψουν από τον μέσο άνθρωπο. Μερικά από αυτά υποστηρίζουν τη μέθοδο GOST R 50739-95, αλλά πριν αποφασίσετε πρώτα να προσδιορίσετε τι θέλετε να διαγράψετε και πώς σχεδιάζετε να το διαγράψετε.

Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε απλώς έναν απλό τεμαχιστή αρχείων που μπορεί να διαγράψει συγκεκριμένα αρχεία και όχι απαραίτητα ολόκληρους φακέλους ή σκληρούς δίσκους ταυτόχρονα, το Delete Files Permanently είναι αυτό που υποστηρίζει GOST R 50739-95. Το ίδιο ισχύει και για το Eraser και το Hardwipe.

Τα τελευταία δύο, μαζί με το Disk Wipe , είναι χρήσιμα αν χρειάζεται να διαγράψετε όλα τα αρχεία σε ένα φάκελο ή να διαγράψετε κάθε κομμάτι δεδομένων από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο όπως μια μονάδα flash ή άλλον εσωτερικό σκληρό δίσκο.

Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση εάν σκοπεύετε να διαγράψετε όλα τα αρχεία στον κύριο σκληρό σας δίσκο. αυτό που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να εκτελέσετε λογισμικό στον ίδιο σκληρό δίσκο που θέλετε να διαγράψετε.

Για αυτό, χρειάζεστε ένα πρόγραμμα σκουπίσματος δεδομένων που εκτελείται πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Δηλαδή, μπορείτε να εκκινήσετε από μονάδα flash ή δίσκο αντί του πρωτεύοντος σκληρού σας δίσκου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαγράψετε κάθε αρχείο που κανονικά θα ήταν κλειδωμένο ή σε χρήση ενώ ο σκληρός δίσκος είναι ενεργός.

Ο CBL Data Shredder είναι ένα παράδειγμα ενός τέτοιου προγράμματος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω, αυτή δεν περιλαμβάνει το GOST R 50739-95 ως προεπιλεγμένη επιλογή. Αντ 'αυτού, πρέπει να προσαρμόσετε τα περάσματα για να κάνετε το πρώτο μηδέν γράφοντας τα δεδομένα και τους δεύτερους τυχαίους χαρακτήρες εγγραφής (τα δύο περάσματα που καθορίζουν τη μέθοδο GOST R 50739-95).

Σημείωση: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής της σειράς εκκίνησης στο BIOS εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αλλάξετε σε ποια συσκευή εκκινεί ο υπολογιστής σας, κάτι που απαιτείται αν σχεδιάζετε να εκτελέσετε το CBL Data Shredder.

Τα περισσότερα προγράμματα καταστροφής δεδομένων υποστηρίζουν πολλές μεθόδους εξυγίανσης δεδομένων επιπλέον του GOST R 50739-95. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο λογισμικό για να χρησιμοποιήσετε τις μεθόδους DoD 5220.22-M , Gutmann και Random Data , για παράδειγμα.

Συμβουλή: Ο σκληρός δίσκος είναι ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να αντικαταστήσει τα μεμονωμένα αρχεία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο GOST R 50739-95, αλλά πρέπει να δημιουργήσετε τον εαυτό σας με το CBL Data Shredder.

Περισσότερα για το GOST R 50739-95

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρχε μια επίσημη μέθοδος απολύμανσης δεδομένων GOST R 50739-95 (ούτε υπήρχε μέθοδος GOST p50739-95). Υπάρχει ένα έγγραφο GOST R 50739-95, το οποίο περιγράφω παρακάτω, αλλά το έγγραφο δεν διευκρινίζει κανένα πρότυπο ή μεθοδολογία εξυγίανσης δεδομένων.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι υλοποιήσεις που αναφέρω παραπάνω επισημαίνονται ως μέθοδοι GOST από τα περισσότερα προγράμματα καταστροφής δεδομένων.

Ο ΓΟΤ P 50739-95, μεταφρασμένος ως GOST R 50739-95, είναι ένα αρχικά ρωσικό περιγραφόμενο σύνολο προτύπων που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες. Το πλήρες κείμενο του GOST R 50739-5 μπορεί να διαβαστεί (στα ρωσικά) εδώ: ГОСТ Р 50739-95.

Το ГОСТ είναι ένα αρκτικόλεξο για государственный стандарт, το οποίο σημαίνει κρατικό πρότυπο .