Τι είναι ένας δίσκος υποπεδίων σε μια τηλεόραση πλάσματος;

Ο ρυθμός ανανέωσης και ο δίσκος υποπεδίων σε μια τηλεόραση πλάσματος

Οι τηλεοράσεις Plasma εγκαταλείφθηκαν στα τέλη του 2014, αλλά είχαν πολλούς οπαδούς και αρκετοί από αυτούς βγήκαν για να αγοράσουν τα τελευταία διαθέσιμα πλάσματα διαθέσιμα στα καταστήματα. Πολλές από αυτές τις τηλεοράσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να ευνοούν την ποιότητα εικόνας μιας τηλεόρασης με οθόνη πλάσματος πάνω από την πλέον κυρίαρχη τηλεόραση LCD.

Παρόλο που δεν προσφέρει προηγμένη τεχνολογία όπως ανάλυση 4Κ και HDR , οι τηλεοράσεις πλάσματος προσφέρουν εξαιρετική απόδοση μαύρου επιπέδου και παρακολούθησης κίνησης. Όσον αφορά την απόδοση της κίνησης, η τεχνολογία του υπογέφυγου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Ο ρυθμός κίνησης υποπεδίων είναι μια μοναδική προδιαγραφή για μια τηλεόραση πλάσματος . Συχνά αναφέρεται ως 480Hz, 550Hz, 600Hz ή παρόμοιος αριθμός. Εάν εξακολουθείτε να διαθέτετε τηλεόραση πλάσματος και αρνείστε να το χωρίσετε ή να βρείτε μια ανακαινισμένη ή χρησιμοποιημένη τηλεόραση πλάσματος που νομίζετε ότι αξίζει να αγοράσετε, τι σημαίνει αυτό;

Ποσοστό δίσκου υπο-πεδίου έναντι ρυθμού ανανέωσης οθόνης

Πολλοί καταναλωτές οδηγούν εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός μετάδοσης του υποτομέα είναι συγκρίσιμος με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης , όπως τα ποσοστά ανανέωσης της οθόνης που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις τηλεοράσεις LCD. Ωστόσο, ο ρυθμός κίνησης υποπεδίων σε μια τηλεόραση πλάσματος αναφέρεται στην πραγματικότητα σε κάτι διαφορετικό.

Ο ρυθμός ανανέωσης οθόνης είναι πόσες φορές κάθε καρέ επαναλαμβάνεται μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως το 1 / 60ο του δευτερολέπτου. Ωστόσο, αν και οι τηλεοράσεις πλάσματος έχουν φυσικό ρυθμό ανανέωσης οθόνης 60Hz, κάνουν κάτι επιπλέον σε αυτή την απλή απόκριση κίνησης περαιτέρω. Για την υποστήριξη του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης, στέλνουν επίσης επαναλαμβανόμενους ηλεκτρικούς παλμούς στα εικονοστοιχεία για να τους κρατούν αναμμένα για την χρονική περίοδο που κάθε πλαίσιο εμφανίζεται στην οθόνη. Ο υποπολιτικός δίσκος έχει σχεδιαστεί για την αποστολή αυτών των ταχέων παλμών.

Pixel TV Plasma εναντίον LCD Pixel TV

Τα εικονοστοιχεία συμπεριφέρονται διαφορετικά σε τηλεοράσεις πλάσματος από ό, τι σε τηλεοράσεις LCD . Τα εικονοστοιχεία μιας τηλεόρασης LCD μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή καθώς μια συνεχής πηγή φωτός περνάει μέσα από μάρκες LCD. Ωστόσο, τα τσιπ LCD δεν παράγουν το δικό τους φως, χρειάζονται μια πρόσθετη φωτεινή πηγή πίσω ή ακμής για να παράγουν εικόνες που μπορείτε να δείτε στην οθόνη.

Από την άλλη πλευρά, κάθε εικονοκύτταρο σε μια τηλεόραση πλάσματος είναι αυτο-εκπέμπει. Αυτό σημαίνει ότι τα εικονοστοιχεία της τηλεόρασης πλάσματος παράγουν το δικό τους φως μέσα σε μια δομή κυττάρων (δεν απαιτείται πρόσθετη πηγή οπίσθιου φωτισμού), αλλά μπορεί να γίνει μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οι ηλεκτρικοί παλμοί πρέπει να αποστέλλονται με ταχύ ρυθμό στα εικονοκύτταρα της τηλεόρασης πλάσματος για να παραμείνουν αναμμένα.

Η προδιαγραφή της μονάδας υποπεδίου δηλώνει τον ρυθμό με τον οποίο πολλοί από αυτούς τους παλμούς αποστέλλονται στα εικονοστοιχεία κάθε δευτερόλεπτο για να διατηρηθεί το πλαίσιο ορατό στην οθόνη. Εάν μια τηλεόραση πλάσματος έχει ρυθμό ανανέωσης οθόνης 60Hz, ο οποίος είναι πιο συνηθισμένος και εάν ο υποπολιτικός δίσκος στέλνει 10 παλμούς για να διεγείρει τα εικονοστοιχεία μέσα σε ένα 60ο του δευτερολέπτου, ο ρυθμός κίνησης υποπεδίων ορίζεται ως 600Hz.

Οι εικόνες θα φαίνονται καλύτερα και η κίνηση μεταξύ κάθε πραγματικού πλαισίου βίντεο θα φαίνεται πιο ομαλή όταν μπορούν να σταλούν περισσότεροι παλμοί εντός της χρονικής περιόδου ανανέωσης 60HZ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φωτεινότητα των εικονοστοιχείων δεν αποσυντίθεται τόσο γρήγορα όσο εμφανίζεται το πλαίσιο, ούτε όταν μεταβαίνετε από το πλαίσιο στο πλαίσιο.

Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που οι τηλεοράσεις LCD και Plasma έχουν την ίδια εξωτερική εμφάνιση, υπάρχουν οριστικές εσωτερικές διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζουν αυτό που βλέπετε στην οθόνη. Μία από τις μοναδικές διαφορές στις τηλεοράσεις Plasma είναι η εφαρμογή τεχνολογίας δίσκου υπο-πεδίου για την ενίσχυση της απόκρισης κίνησης.

Ωστόσο, όπως και με τα ποσοστά ανανέωσης οθόνης LCD TV, αυτό μπορεί να είναι ένα παραπλανητικό παιχνίδι αριθμών. Μετά από όλα, πόσοι παλμοί πρέπει να αποσταλούν ανά 1 / 60th του δευτερολέπτου για να δείτε μια βελτίωση στην ποιότητα εικόνας κίνησης; Μπορεί ένας καταναλωτής να δει πραγματικά μια διαφορά στην ποιότητα εικόνας και κίνηση μεταξύ των τηλεοράσεων πλάσματος που έχουν ταχύτητες δίσκου υποπεδίων 480Hz, 600Hz ή 700Hz; Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να κάνετε πραγματικά τα μάτια σας - στη σύγκριση για να δείτε τι σας φαίνεται καλύτερα.

Ωστόσο, ένα πράγμα μπορεί να διατυπωθεί αντικειμενικά. Ανεξάρτητα από το τι είναι το ρυθμό κίνησης υποπεδίων, οι τηλεοράσεις Plasma έχουν γενικά καλύτερη απόκριση κίνησης από τις τηλεοράσεις LCD.