Τι είναι η τηλεόραση υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR);

Τηλεόραση υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR) εξηγείται

Ακριβώς όταν έχετε αρχίσει να παίρνετε το κεφάλι σας γύρω από την άφιξη των τηλεοράσεων 4K / UHD , η βιομηχανία της τηλεόρασης έχει καταλήξει σε μια άλλη τεχνολογία curveball να σας αγωνιστεί.

Αυτή τη φορά η τεχνολογία ονομάζεται High Dynamic Range - ή HDR για σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν βρίσκεστε σε ψηφιακή φωτογραφία ή είστε κάτοχος ενός λογικά πρόσφατου smartphone, ίσως να γνωρίζετε ήδη τον όρο, όπως στη φωτογραφία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μέθοδο λήψης του ίδιου πυροβολισμού σε πολλαπλές εκθέσεις και στη συνέχεια να συνδυάσει τα «καλύτερα κομμάτια» κάθε έκθεση για να παράγει μια εικόνα που περιέχει μεγαλύτερη κλίμακα φωτός και χρώματος από ό, τι θα μπορούσατε να πάρετε ποτέ με μία μόνο έκθεση.

Με τις τηλεοράσεις, όμως, το HDR γίνεται ελαφρώς διαφορετικό. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να συλλάβει, να κυριαρχήσει και στη συνέχεια να διανείμει βίντεο που φέρει μια πολύ ευρύτερη περιοχή φωτισμού από ό, τι έχετε με οποιοδήποτε προηγούμενο πρότυπο βίντεο στο σπίτι. Θα δείτε φωτεινότερα λευκά και βαθύτερα μαύρα, αλλά το πιο σημαντικό θα είναι επίσης να δείτε μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από αποχρώσεις χρώματος, μια εκτεταμένη χρωματική σειρά και πιο λεπτομερείς λεπτομέρειες, ειδικά σε σκοτεινές περιοχές.

Το HDR πραγματικά λειτουργεί

Έχοντας ήδη περάσει λίγες ώρες παρακολουθώντας το βίντεο HDR σε δράση μπορώ να πω ότι πραγματικά έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της εικόνας, καθιστώντας τις εικόνες πιο ζωντανές, ρεαλιστικές και εντυπωσιακές. Δυστυχώς, ωστόσο, η απόκτηση του HDR σε ευρεία διανομή αποτελεί σήμερα μια πρόκληση.

Το τμήμα καταγραφής της εξίσωσης HDR είναι σχετικά απλό. Υπάρχουν ήδη κάποιες κάμερες γύρω από τις οποίες μπορείτε να γυρίσετε στιγμιότυπα με την πρόσθετη περιοχή φωτεινότητας που απαιτεί η HDR. Το τμήμα mastering είναι επίσης εύλογα εύκολο να επιτευχθεί. απλώς απαιτεί από το colourist να εργαστεί σε μια ευρύτερη προδιαγραφή χρώματος από ό, τι κανονικά κατά τη δημιουργία ενός master home video.

Το δύσκολο κομμάτι, προφανώς, παίρνει αυτούς τους πλοιάρχους HDR από το γραφείο mastering στην τηλεόρασή σας. Για αρχάριους, υπάρχουν περισσότερα ανεπεξέργαστα δεδομένα σε ένα αρχείο βίντεο HDR, πράγμα που σημαίνει ότι το HDR χρειάζεται περισσότερο χώρο σε έναν δίσκο αποθήκευσης και, ίσως, πιο κατάλληλα για τους ψηφιακούς χρόνους μας, ταχύτητα ευρυζωνικής ροής. Το Netflix (που εξετάστηκε εδώ ) εκτιμά ότι η προσθήκη HDR σε μια ροή βίντεο προσθέτει περίπου 2,5Mbps στην απαίτηση ταχύτητας ευρείας ζώνης.

Απαιτείται νέα τηλεόραση

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προγραμματισμένη εισβολή του HDR στο καθιστικό όμως είναι το γεγονός ότι χρειάζεστε ειδικές τηλεοράσεις για να το παρακολουθήσετε. Πρώτα απ 'όλα, αυτές οι τηλεοράσεις με δυνατότητα HDR πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να "αποκωδικοποιούν" ένα σήμα HDR σωστά. Ως παράδειγμα, πρόσφατα προσπάθησα να τροφοδοτήσω ένα σήμα HDR σε μια LG HDR που δεν είναι HDR και το τραγούδησε για 3D!

Δεύτερον - και αυτό είναι όπου τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα / βρώμικα - μια τηλεόραση πρέπει πραγματικά να έχει τις φυσικές δυνατότητες αναπαραγωγής εικόνας για να κάνει HDR περιεχόμενο δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να παράγει πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα από τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών τηλεοράσεων, καθώς επίσης να είναι σε θέση να παράγει μια σαφώς ευρύτερη περιοχή χρωμάτων. Δεν βοηθά από αυτή την άποψη ότι ο κόσμος της τηλεόρασης είναι ακόμα μάλλον ασαφής όταν πρόκειται να καθορίσει ακριβώς ποια επίπεδα φωτεινότητας και χρώματος πρέπει να προσφέρει μια τηλεόραση εάν θέλει πραγματικά να αποκαλεί μια τηλεόραση HDR.

Ευτυχώς υπάρχουν ήδη τηλεοράσεις με τη μορφή της λεγόμενης σειράς SUHD της Samsung (που παρουσιάστηκε εδώ ) που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες LCD για φωτεινές και έγχρωμες τεχνολογίες, για να προσφέρουν αυτό που αισθάνεται σαν μια γνήσια εμπειρία HDR. Επιπλέον, υπάρχει μια Ομάδα Εργασίας της Συμμαχίας UHD που περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα μεγάλα hitters του κόσμου της τηλεόρασης που εργάζονται επί του παρόντος για να επιτύχουν μια συναίνεση ελάχιστων απαιτήσεων HDR TV και η νέα μορφή Ultra HD Blu-ray ολοκλήρωσε πρόσφατα τις δικές της προδιαγραφές HDR.

Με άλλα λόγια, φτάνουμε εκεί. Αυτό σημαίνει ότι όλοι ελπίζουμε να αρχίσουμε να προσβλέπουμε σε μια εποχή που η ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας είναι για καλύτερα εικονοστοιχεία παρά για απλά περισσότερα pixels.

Τώρα που ξέρετε τι HDR TV είναι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε πραγματικά να πάτε για την εύρεση και την παρακολούθηση αυτής της συναρπαστικής νέας μορφής εικόνας, διστάσετε να διαβάσετε Τι χρειάζομαι για να αποκτήσω HDR;