Τι είναι το αρχείο DIZ;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DIZ

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου DIZ είναι ένα αρχείο Description In Zip. Πρόκειται για αρχεία κειμένου που βρίσκονται σε αρχεία ZIP που περιέχουν περιγραφή των περιεχομένων του αρχείου ZIP. Οι περισσότεροι ονομάζονται FILE_ID.DIZ (για ταυτοποίηση αρχείων ).

Τα αρχεία DIZ χρησιμοποιήθηκαν αρχικά με τα συστήματα συμβουλών (BBS) για να περιγράψουν στους διαχειριστές της ιστοσελίδας ποια αρχεία μεταφορτώθηκαν οι χρήστες. Αυτή η διαδικασία θα συνέβαινε αυτόματα, έχοντας σενάρια ιστού να εξαγάγουν τα περιεχόμενα, να διαβάσουν τα αρχεία και, στη συνέχεια, να εισαγάγουν το αρχείο DIZ στο αρχείο.

Σήμερα, τα αρχεία DIZ εμφανίζονται πιο συχνά σε ιστότοπους κοινής χρήσης αρχείων, όταν ένας χρήστης κάνει λήψη ενός αρχείου γεμάτου δεδομένα. Το αρχείο DIZ υπάρχει για τον ίδιο σκοπό, αν και: για τον δημιουργό να πει στο χρήστη τι είναι αυτό που περιέχεται στο αρχείο ZIP που μόλις κατεβάσατε.

Σημείωση: Τα αρχεία NFO (πληροφοριών) εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό με τα αρχεία DIZ, αλλά είναι πολύ πιο κοινά. Μπορείτε να δείτε τα δύο μορφότυπα μαζί στο ίδιο αρχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την προδιαγραφή FILE_ID.DIZ, το αρχείο DIZ πρέπει να περιέχει μόνο βασικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του αρχείου (μόνο 10 γραμμές και το πολύ 45 χαρακτήρες), ενώ τα αρχεία NFO ενδέχεται να έχουν περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο DIZ

Επειδή τα αρχεία DIZ είναι αρχεία μόνο για κείμενο, οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου, όπως το Σημειωματάριο στα Windows, ανοίγει με επιτυχία για ανάγνωση. Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για μερικές ακόμα επιλογές.

Δεδομένου ότι απλά κάντε διπλό κλικ σε ένα αρχείο DIZ δεν θα το ανοίξετε σε έναν επεξεργαστή κειμένου από προεπιλογή, μπορείτε είτε να κάνετε διπλό κλικ και στη συνέχεια να επιλέξετε το Σημειωματάριο των Windows ή, εάν έχετε εγκαταστήσει διαφορετικό επεξεργαστή κειμένου, ανοίξτε το πρόγραμμα πρώτα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το μενού Άνοιγμα για να περιηγηθείτε στο αρχείο DIZ.

Εάν κανένα από τα παραπάνω προγράμματα δεν λειτουργεί, προτείνω να δοκιμάσετε το NFOPad ή το Compact NFO Viewer, και τα δύο από τα οποία υποστηρίζουν την τεχνολογία ASCII, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν κάποια αρχεία DIZ. οι χρήστες macOS μπορούν να ανοίξουν αρχεία DIZ με TextEdit και TextWrangler.

Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο DIZ που έχετε, αλλά δεν είναι αυτό που θέλετε, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής σύνδεσης αρχείων στα Windows για έναν γρήγορο τρόπο αλλαγής αυτού του προγράμματος.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DIZ

Δεδομένου ότι ένα αρχείο DIZ είναι απλώς ένα αρχείο που βασίζεται σε κείμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου για να αποθηκεύσετε το ανοιχτό αρχείο DIZ σε άλλη μορφή όπως TXT, HTML κλπ. Μόλις το έχετε σε μία από αυτές τις μορφές, ορισμένα προγράμματα υποστηρίζουν την εξαγωγή του αρχείου στο PDF , το οποίο είναι χρήσιμο αν θέλετε το αρχείο DIZ να είναι τελικά σε μορφή PDF.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα του αρχείου HTML στο πρόγραμμα περιήγησης στο Google Chrome θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε το αρχείο σε PDF. Αυτό είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με τη μετατροπή του DIZ σε PDF.

Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να περιμένετε ότι το πρόσφατα μετονομαζόμενο αρχείο θα είναι χρησιμοποιήσιμο. Μία πραγματική μετατροπή μορφής αρχείου είναι συνήθως απαραίτητη. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα αρχείο DIZ είναι απλώς ένα αρχείο κειμένου, θα μπορούσατε να μετονομάσετε το FILE_ID.DIZ σε FILE_ID.TXT και θα ανοίξει καλά.

Σημείωση: Τα αρχεία DIZ είναι απλά περιγραφικά αρχεία κειμένου, που σημαίνει ότι μπορούν να μετατραπούν μόνο σε άλλες μορφές βασισμένες σε κείμενο. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που το αρχείο DIZ βρίσκεται μέσα σε ένα αρχείο ZIP, δεν μπορείτε να μετατρέψετε ένα σε άλλο αρχείο αρχείου, όπως 7Z ή RAR .

Περισσότερα βοήθεια με τα αρχεία DIZ

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με το αρχείο DIZ που έχετε ή ποια θέματα έχετε μετατρέψει ή δημιουργήσει (και γιατί το κάνετε αυτό) και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσω.