Πίνακας Δεδομένων και Χρήση Πινάκων σε XHTML

Χρησιμοποιήστε πίνακες για δεδομένα, όχι διαμόρφωση σε XHTML

Τα δεδομένα πίνακα είναι απλώς τα δεδομένα που περιέχονται σε έναν πίνακα. Σε HTML , είναι το περιεχόμενο που ζει σε κελιά ενός πίνακα - δηλαδή, τι είναι μεταξύ των ετικετών ή . Τα περιεχόμενα του πίνακα μπορούν να είναι αριθμοί, κείμενο, εικόνες και συνδυασμός αυτών. και ένα άλλο τραπέζι μπορεί ακόμη και να είναι φωλιασμένο μέσα σε μια κυψέλη πίνακα.

Η καλύτερη όμως χρήση ενός πίνακα είναι η εμφάνιση δεδομένων.

Σύμφωνα με το W3C:

"Το μοντέλο πίνακα HTML επιτρέπει στους συγγραφείς να οργανώνουν δεδομένα κειμένου, προκαθορισμένο κείμενο, εικόνες, συνδέσμους, φόρμες, πεδία φόρμας, άλλους πίνακες κλπ. Σε γραμμές και στήλες κελιών".

Πηγή: Εισαγωγή στους πίνακες από την προδιαγραφή HTML 4.

Η λέξη-κλειδί στον ορισμό αυτό είναι δεδομένα . Πρώιμα στην ιστορία του σχεδιασμού ιστοσελίδων, τα τραπέζια προσαρμόστηκαν ως εργαλεία για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση και τον έλεγχο του τρόπου και του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κακή εμφάνιση σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα περιήγησης χειρίστηκαν πίνακες, οπότε δεν ήταν πάντα μια κομψή μέθοδος σχεδιασμού.

Ωστόσο, καθώς ο σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει προχωρήσει και με την εμφάνιση των επικαλυπτόμενων φύλλων στυλ (CSS) , η ανάγκη χρήσης πινάκων για την άθικτη διαχείριση των στοιχείων σχεδίασης σελίδων έπεσε μακριά. Το μοντέλο πίνακα δεν αναπτύσσεται ως ένας τρόπος για τους δημιουργούς ιστού να χειριστούν τη διάταξη μιας ιστοσελίδας ή να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισής τους είτε με τα κελιά, τα σύνορα ή τα χρώματα φόντου .

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους πίνακες για εμφάνιση περιεχομένου

Αν το περιεχόμενο που θέλετε να τοποθετήσετε σε μια σελίδα είναι πληροφορίες που θα περίμενε κανείς να διαχειρίζεται ή να παρακολουθείται σε ένα υπολογιστικό φύλλο, τότε αυτό το περιεχόμενο θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι προσφέρεται καλά στην παρουσίαση σε έναν πίνακα σε μια ιστοσελίδα.

Εάν πρόκειται να έχετε πεδία επικεφαλίδας στην κορυφή των στηλών δεδομένων ή στα αριστερά των σειρών δεδομένων, τότε είναι πίνακας και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακας.

Εάν το περιεχόμενο έχει νόημα σε μια βάση δεδομένων, ειδικά σε μια πολύ απλή βάση δεδομένων, και θέλετε απλώς να εμφανίσετε τα δεδομένα και να μην το κάνετε αρκετά, τότε ένας πίνακας είναι αποδεκτός.

Όταν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πίνακες για προβολή περιεχομένου

Αποφύγετε τη χρήση πινάκων σε καταστάσεις όπου ο σκοπός δεν είναι απλώς να μεταφέρετε το ίδιο το περιεχόμενο δεδομένων.

Μην χρησιμοποιείτε πίνακες εάν:

Μην φοβάστε τους πίνακες

Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί πολύ δημιουργικούς πίνακες για πίνακες δεδομένων. Οι πίνακες αποτελούν σημαντικό μέρος της προδιαγραφής XHTML και η εκμάθηση της σωστής προβολής των δεδομένων πίνακα αποτελεί σημαντικό μέρος της δημιουργίας ιστοσελίδων.