Κατανόηση της σελίδας Index.html σε έναν ιστότοπο

Πώς να δημιουργήσετε προεπιλεγμένες ιστοσελίδες

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε καθώς ξεκινάτε να βυθίζετε τα δάχτυλα των ποδιών στα ύδατα του σχεδιασμού της ιστοσελίδας είναι πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφά σας ως ιστοσελίδες. Πολλά μαθήματα και άρθρα για να ξεκινήσετε με το σχεδιασμό ιστοσελίδων θα σας καθοδηγήσουν για να αποθηκεύσετε το αρχικό έγγραφο HTML με το όνομα αρχείου index.html . Αν νομίζετε ότι φαίνεται σαν μια παράξενη επιλογή για το όνομα της σελίδας, δεν είστε μόνοι σε αυτή τη γνώμη. Γιατί λοιπόν αυτό γίνεται;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο νόημα αυτής της συγκεκριμένης σύμβασης ονομασίας, η οποία είναι πράγματι ένα πρότυπο σε ολόκληρο τον κλάδο.

Μια βασική επεξήγηση

Η σελίδα index.html είναι το πιο συνηθισμένο όνομα που χρησιμοποιείται για την προεπιλεγμένη σελίδα που εμφανίζεται σε έναν ιστότοπο, εάν δεν έχει οριστεί άλλη σελίδα, όταν ο επισκέπτης ζητήσει τον ιστότοπο. Με άλλα λόγια, το index.html είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για την αρχική σελίδα του ιστότοπου.

Μια πιο λεπτομερής επεξήγηση

Οι ιστότοποι είναι ενσωματωμένοι σε καταλόγους σε έναν διακομιστή ιστού. Ακριβώς όπως έχετε τους φακέλους στον υπολογιστή σας με τους οποίους αποθηκεύετε αρχεία, κάνετε το ίδιο με έναν διακομιστή ιστού, προσθέτοντας τα αρχεία ιστότοπων σας, συμπεριλαμβανομένων σελίδων HTML, εικόνων, σεναρίων, CSS και πολλά άλλα - βασικά όλα τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία του ιστότοπού σας . Μπορείτε να ονομάσετε καταλόγους με βάση το περιεχόμενο που θα περιέχουν. Για παράδειγμα, οι ιστότοποι περιλαμβάνουν συνήθως έναν κατάλογο με τις ετικέτες "εικόνες", ο οποίος περιέχει όλα τα αρχεία γραφικών που χρησιμοποιούνται για τον ιστότοπο.

Για τον ιστότοπό σας, θα πρέπει να αποθηκεύσετε κάθε ιστοσελίδα ως ξεχωριστό αρχείο.

Για παράδειγμα, η σελίδα "Σχετικά με εμάς" μπορεί να αποθηκευτεί ως about.html και η σελίδα "Επικοινωνήστε μαζί μας" μπορεί να είναι contact.html . Ο ιστότοπός σας θα αποτελείται από αυτά τα έγγραφα .html.

Μερικές φορές, όταν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπο, το κάνουν χωρίς να καθορίζει ένα από αυτά τα συγκεκριμένα αρχεία στη διεύθυνση που χρησιμοποιούν για τη διεύθυνση URL.

Για παράδειγμα:

http: // www.

Αυτή η διεύθυνση URL περιλαμβάνει τον τομέα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο αρχείο. Αυτό συμβαίνει όποτε κάποιος πηγαίνει σε μια διεύθυνση URL που καθορίζεται σε μια διαφήμιση ή σε μια επαγγελματική κάρτα. Αυτές οι διαφημίσεις / υλικά πιθανόν να διαφημίσουν τη βασική διεύθυνση URL του ιστότοπου, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διεύθυνση URL θα μεταβεί ουσιαστικά στην αρχική σελίδα του ιστότοπου αφού δεν έχει ζητήσει κάποια συγκεκριμένη σελίδα.

Τώρα, παρόλο που δεν υπάρχει σελίδα που αναφέρεται στο αίτημα URL που κάνουν στο διακομιστή, ο συγκεκριμένος ιστότοπος εξακολουθεί να χρειάζεται να παραδώσει μια σελίδα για αυτό το αίτημα, ώστε το πρόγραμμα περιήγησης να έχει κάτι για εμφάνιση. Το αρχείο που θα παραδοθεί είναι η προεπιλεγμένη σελίδα για αυτόν τον κατάλογο. Βασικά, αν δεν ζητηθεί κανένα αρχείο, ο διακομιστής γνωρίζει ποια από αυτά θα εξυπηρετήσει από προεπιλογή. Στους περισσότερους διακομιστές ιστού, η προεπιλεγμένη σελίδα σε έναν κατάλογο ονομάζεται index.html.

Στην ουσία, όταν πηγαίνετε σε μια διεύθυνση URL και καθορίσετε ένα συγκεκριμένο αρχείο , αυτό είναι που ο διακομιστής θα παραδώσει. Αν δεν καθορίσετε ένα όνομα αρχείου, ο διακομιστής αναζητά ένα προεπιλεγμένο αρχείο και εμφανίζει αυτόματα αυτόματα - σχεδόν σαν να είχατε δακτυλογραφήσει σε αυτό το όνομα αρχείου στη διεύθυνση URL. Παρακάτω είναι αυτό που εμφανίζεται στην πραγματικότητα εάν μεταβείτε στην διεύθυνση URL που εμφανίστηκε προηγουμένως.

Άλλα ονόματα προεπιλεγμένων σελίδων

Εκτός από το index.html, υπάρχουν και άλλα προεπιλεγμένα ονόματα σελίδων που χρησιμοποιούν ορισμένοι ιστότοποι, όπως:

Η πραγματικότητα είναι ότι ένας διακομιστής ιστού μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αναγνωρίζει οποιοδήποτε αρχείο θέλετε ως προεπιλεγμένο για αυτόν τον ιστότοπο. Κάτι τέτοιο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να κολλήσετε με index.html ή index.htm, επειδή αναγνωρίζεται αμέσως στους περισσότερους διακομιστές χωρίς να χρειάζεται καμία πρόσθετη διαμόρφωση. Ενώ το default.htm χρησιμοποιείται μερικές φορές σε διακομιστές των Windows, χρησιμοποιώντας το index.html όλα αλλά διασφαλίζει ότι ανεξάρτητα από το πού επιλέγετε να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας, ακόμη και αν επιλέξετε να μετακινήσετε παροχείς φιλοξενίας στο μέλλον, η προεπιλεγμένη αρχική σας σελίδα θα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται και σωστά εκτεθειμένος.

Πρέπει να έχετε μια index.html σελίδα σε όλους τους καταλόγους σας

Κάθε φορά που έχετε έναν κατάλογο στον ιστότοπό σας, είναι μια καλή πρακτική να έχετε μια αντίστοιχη σελίδα index.html. Αυτό επιτρέπει στους αναγνώστες σας να βλέπουν μια σελίδα όταν έρχονται σε αυτόν τον κατάλογο χωρίς να πληκτρολογούν ένα όνομα αρχείου στη διεύθυνση URL, εμποδίζοντας τους να δουν ένα σφάλμα 404 σελίδας που δεν βρέθηκε . Ακόμα κι αν δεν σχεδιάζετε να εμφανίζετε περιεχόμενο στις σελίδες ευρετηρίου των επιλεγμένων καταλόγων με οποιουσδήποτε πραγματικούς συνδέσμους σελίδας, έχοντας το αρχείο στη θέση του είναι μια έξυπνη κίνηση χρήστη, καθώς και ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Χρησιμοποιώντας ένα προεπιλεγμένο όνομα αρχείου Όπως και το index.html είναι ένα χαρακτηριστικό ασφάλειας επίσης

Οι περισσότεροι διακομιστές ιστού ξεκινούν με τη δομή καταλόγου ορατών όταν κάποιος έρχεται σε έναν κατάλογο χωρίς προεπιλεγμένο αρχείο. Αυτό τους δείχνει πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο που διαφορετικά θα ήταν κρυφό, όπως είναι οι κατάλογοι και τα άλλα αρχεία στον φάκελο. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την ανάπτυξη ενός ιστότοπου, αλλά μόλις ο ιστότοπος είναι ζωντανός, η δυνατότητα προβολής καταλόγου μπορεί να είναι μια ευπάθεια ασφαλείας που θα θέλετε να αποφύγετε.

Εάν δεν βάζετε ένα αρχείο index.html σε έναν κατάλογο, από προεπιλογή οι περισσότεροι διακομιστές ιστού θα εμφανίσουν μια λίστα αρχείων όλων των αρχείων του συγκεκριμένου καταλόγου. Ενώ αυτό μπορεί να απενεργοποιηθεί σε επίπεδο διακομιστή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπλέξετε τον διαχειριστή του διακομιστή για να το λειτουργήσει. Εάν πατήσετε για λίγο χρόνο και θέλετε να το ελέγξετε μόνοι σας, μια εύκολη λύση είναι απλά να γράψετε μια προεπιλεγμένη ιστοσελίδα και να την ονομάσετε index.html. Η μεταφόρτωση αυτού του αρχείου στον κατάλογό σας θα σας βοηθήσει να κλείσετε αυτήν την πιθανή τρύπα ασφαλείας.

Επιπλέον, είναι επίσης καλή ιδέα να επικοινωνήσετε επίσης με τον παροχέα φιλοξενίας και να ζητήσετε την απενεργοποίηση της προβολής καταλόγου.

Sites που δεν χρησιμοποιούν αρχεία .HTML

Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως αυτές που τροφοδοτούνται από ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή εκείνες που χρησιμοποιούν πιο ισχυρές γλώσσες προγραμματισμού όπως PHP ή ASP, ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τις σελίδες .html στη δομή τους. Για αυτούς τους ιστότοπους, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχει καθοριστεί μια προεπιλεγμένη σελίδα και για επιλεγμένους καταλόγους σε αυτόν τον ιστότοπο, η σελίδα index.html (ή index.php, index.asp, κλπ.) Εξακολουθεί να είναι επιθυμητή για τους λόγους που περιγράφονται πάνω από.