Τι είναι ένα αρχείο AZW;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία AZW

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου AZW είναι ένα αρχείο Kindle eBook Format, το οποίο είναι πραγματικά μόνο ένα αρχείο MobiPocket eBook που έχει (συνήθως) προστατευτεί από DRM και μετονομάστηκε σε MOBI ή PRC.

Τα αρχεία AZW χρησιμοποιούνται στις συσκευές ανάγνωσης e-Book Kindle του Amazon, οπότε πιθανότατα θα δείτε αυτόν τον τύπο αρχείου όταν κάνετε λήψη ηλεκτρονικών βιβλίων από το διαδίκτυο ή μεταφέρετε βιβλία Kindle στον υπολογιστή σας.

Αυτοί οι τύποι αρχείων eBook μπορούν να αποθηκεύουν πράγματα όπως σελιδοδείκτες, σχόλια, τελευταία θέση ανάγνωσης, αριθμούς σελίδων που σχετίζονται με τη φυσική έκδοση του βιβλίου και πολλά άλλα.

Οι νεότερες συσκευές Kindle χρησιμοποιούν τη μορφή KF8 για eBooks.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο AZW

Ένα αρχείο AZW που έχετε κατεβάσει μπορεί να ανοίξει με το δωρεάν πρόγραμμα Caliber για Windows, Mac και Linux, καθώς και το δωρεάν Kindle Previewer της Amazon.

Η υπηρεσία Αποστολή προς Kindle μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Amazon σάς επιτρέπει να ανοίξετε αρχεία AZW (και άλλες μορφές eBook) στις συσκευές Kindle και τις εφαρμογές ανάγνωσης, πρώτα συνδέοντάς τα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μετά στέλνοντάς τα στο λογαριασμό σας στο Amazon. Αυτή είναι μια εύκολη μέθοδος για την ανάγνωση των βιβλίων AZW στη συσκευή Kindle και την ανάγνωση της εφαρμογής αφού τα έχετε κατεβάσει.

Μόλις ένα αρχείο AZW βρίσκεται στον λογαριασμό σας στο Amazon, μπορείτε φυσικά να το ανοίξετε με τη συσκευή ανάγνωσης eBook του Kindle Amazon. Το άνοιγμα αρχείου AZW χωρίς Kindle είναι εφικτό μέσω του δωρεάν Kindle Cloud Reader του Amazon, ο οποίος λειτουργεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Επιπλέον, το Amazon προσφέρει δωρεάν εφαρμογές ανάγνωσης Kindle για υπολογιστές Windows και Mac, καθώς και τα πιο δημοφιλή tablet και smartphones. Το πρόγραμμα των Windows, για παράδειγμα, μπορεί να ανοίξει αρχεία AZW που βρίσκονται στον υπολογιστή σας, ακόμη και αν δεν βρίσκονται στον λογαριασμό σας στο Amazon.

Σημείωση: Το Amazon Kindle επίσης υποστηρίζει εγγενώς διάφορες μορφές αρχείων εικόνων και eBook. Ποιες μορφές μη AZW υποστηρίζουν τη δική σας εξαρτάται από το Kindle που διαθέτετε (Kindle, Kindle Fire, Kindle Paperwhite, Kindle Touch, Kindle Keyboard κ.λπ.). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατάλληλη σελίδα βοήθειας για το Kindle σας στο Kindle Support του Amazon ή στο εγχειρίδιο της συσκευής σας.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο AZW

Ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο AZW σε άλλη μορφή eBook (ή να μετατρέψετε μια άλλη μορφή σε AZW) είναι να εγκαταστήσετε το Caliber. Υποστηρίζει όχι μόνο δημοφιλή μορφές όπως EPUB , MOBI, PDF , AZW3 και DOCX , αλλά και PDB, RTF , SNB, LIT και άλλα.

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι τα περισσότερα αρχεία AZW προστατεύονται από το DRM του Amazon, πράγμα που σημαίνει ότι το Caliber δεν θα μπορέσει να τα ανοίξει ή να τα μετατρέψει. Υπάρχουν τρόποι για να καταργήσετε την προστασία DRM από τα αρχεία AZW, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το νόμιμο (ανάλογα με τον τόπο στον οποίο ζείτε) και τις δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση DRM, δεν είμαι άνετα να σας συνδέω άμεσα με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα δωρεάν προγράμματα λογισμικού μετατροπής αρχείων και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη μετατροπή του αρχείου AZW σε άλλη μορφή. Το Zamzar είναι ο αγαπημένος μου ελεύθερος μετατροπέας AZW επειδή λειτουργεί σε ένα web browser, είναι πολύ απλό στη χρήση και κατανόηση και υποστηρίζει τη μετατροπή σε πολλά διαφορετικά φορμά eBook.

Σημαντικό: Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου (όπως την επέκταση αρχείου AZW) σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να αναμένετε ότι το νέο μετονομαζόμενο αρχείο θα είναι χρησιμοποιήσιμο. Μια πραγματική μετατροπή μορφής αρχείου χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα αρχεία AZW που δεν προστατεύονται με DRM, ωστόσο, μπορεί να μετονομαστούν σε .mobi ή .prc και να χρησιμοποιηθούν όπου υποστηρίζονται τα αρχεία MOBI και PRC.