Τι είναι ένα αρχείο BAT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία BAT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου BAT είναι ένα αρχείο επεξεργασίας παρτίδας. Πρόκειται για ένα αρχείο απλού κειμένου που περιέχει διάφορες εντολές που χρησιμοποιούνται για επαναλαμβανόμενες εργασίες ή για την εκτέλεση ομάδων σεναρίων το ένα μετά το άλλο.

Το λογισμικό όλων των τύπων μπορεί να χρησιμοποιεί αρχεία BAT για διάφορους σκοπούς, όπως η αντιγραφή ή η διαγραφή αρχείων, η εκτέλεση εφαρμογών, οι διαδικασίες τερματισμού κ.λπ.

Τα αρχεία BAT ονομάζονται επίσης αρχεία δέσμης , δέσμες ενεργειών , προγράμματα δέσμης ενεργειών , αρχεία εντολών και δέσμες ενεργειών κελύφους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επέκταση .CMD.

Σημαντικό: Τα αρχεία BAT έχουν τη δυνατότητα να είναι πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για τα προσωπικά σας αρχεία αλλά και για σημαντικά αρχεία συστήματος . Προσέξτε ιδιαίτερα πριν ανοίξετε ένα.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο BAT

Παρόλο που η επέκταση .BAT κάνει αμέσως τα Windows να τα αναγνωρίζουν ως εκτελέσιμα αρχεία, τα αρχεία BAT εξακολουθούν να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από εντολές κειμένου. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου, όπως το Notepad, ο οποίος περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows, μπορεί να ανοίξει ένα αρχείο BAT για επεξεργασία . Για να ανοίξετε το αρχείο BAT στο Σημειωματάριο, απλά κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Επεξεργασία από το μενού.

Προσωπικά προτιμώ πιο προηγμένους συντάκτες κειμένων που υποστηρίζουν την επισήμανση σύνταξης , μερικές από τις οποίες παρατίθενται στη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου .

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου θα εμφανιστεί ο κώδικας που αποτελεί το αρχείο BAT. Για παράδειγμα, αυτό είναι το κείμενο μέσα σε ένα αρχείο BAT που χρησιμοποιείται για να αδειάσει το πρόχειρο:

cmd / c "echo off" κλιπ "

Ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα ενός αρχείου BAT που χρησιμοποιεί την εντολή ping για να δει αν ο υπολογιστής μπορεί να φτάσει σε δρομολογητή με τη συγκεκριμένη διεύθυνση IP :

ping 192.168.1.1 παύση

Προσοχή: Και πάλι, προσέξτε ιδιαίτερα όταν ανοίγετε μορφές εκτελέσιμων αρχείων όπως τα αρχεία .BAT που ενδέχεται να έχετε λάβει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έχετε λάβει από ιστότοπους που δεν είστε εξοικειωμένοι ή ακόμα και έχετε δημιουργήσει τον εαυτό σας. Δείτε τη λίστα των εκτελέσιμων αρχείων επεκτάσεων για μια λίστα με άλλες επεκτάσεις αρχείων για να αποφύγετε και γιατί.

Για να χρησιμοποιήσετε πραγματικά ένα αρχείο BAT στα Windows είναι τόσο απλό όσο το διπλό κλικ ή το διπλό πάτημα του. Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ή εργαλείο που πρέπει να κάνετε λήψη για να εκτελέσετε αρχεία BAT.

Για να χρησιμοποιήσετε το πρώτο παράδειγμα από την αρχή, εισάγοντας αυτό το κείμενο σε ένα αρχείο κειμένου με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και στη συνέχεια αποθηκεύοντας το αρχείο με την επέκταση .BAT, το αρχείο θα γίνει ένα εκτελέσιμο αρχείο το οποίο μπορείτε να ανοίξετε για να διαγράψετε αμέσως όλα τα αποθηκευμένα στο πρόχειρο.

Το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποιεί την εντολή ping θα κάνει ping τη διεύθυνση IP. η εντολή παύσης διατηρεί το παράθυρο της Γραμμής εντολών ανοιχτό όταν τελειώσει, ώστε να μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα.

Συμβουλή: Η Microsoft έχει κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία BAT και τις εντολές τους σε αυτό το έγγραφο Χρήση αρχείων δέσμης. Τα Wikibooks και το MakeUseOf μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Δείτε επίσης τις εντολές Λίστα εντολών για εντολές για εκατοντάδες εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αρχεία BAT.

Σημείωση: Εάν το αρχείο σας δεν φαίνεται να είναι αρχείο κειμένου, τότε πιθανότατα δεν πρόκειται για αρχείο BAT. Ελέγξτε την επέκταση αρχείου για να βεβαιωθείτε ότι δεν συγχέετε ένα αρχείο BAK ή BAR (Age of Empires 3 Data) με ένα αρχείο BAT.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο BAT

Όπως βλέπετε παραπάνω, ο κώδικας ενός αρχείου BAT δεν είναι κρυμμένος με κανένα τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να το επεξεργαστείτε. Δεδομένου ότι ορισμένες οδηγίες σε ένα αρχείο BAT (όπως η εντολή del ) μπορούν να καταστρέψουν τα δεδομένα σας, ίσως είναι σημαντικό σε μερικά σενάρια να μετατρέψετε το αρχείο BAT σε μορφή όπως το EXE για να το κάνετε περισσότερο σαν ένα αρχείο εφαρμογής.

Ένα αρχείο BAT μπορεί να μετατραπεί σε ένα αρχείο EXE χρησιμοποιώντας μερικά εργαλεία γραμμής εντολών. Μπορείτε να διαβάσετε πώς να το κάνετε αυτό στο How-To Geek. Τα Windows διαθέτουν ένα ενσωματωμένο εργαλείο που ονομάζεται IExpress και παρέχει έναν άλλο τρόπο για να δημιουργήσετε ένα αρχείο EXE από ένα αρχείο BAT - Το Random Tech του Renegade έχει μια καλή εξήγηση για το πώς να το κάνετε αυτό.

Παρόλο που η δωρεάν έκδοση είναι μόνο μια δοκιμή, το EXE στο MSI Converter Pro είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει το προκύπτον αρχείο EXE σε ένα αρχείο MSI (Windows Installer Package).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο γραμμής εντολών NSSM εάν θέλετε να εκτελέσετε ένα αρχείο BAT ως υπηρεσία των Windows .

Το PowerShell Scriptomatic μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε τον κώδικα σε ένα αρχείο BAT σε ένα script PowerShell.

Αντί να ψάξετε για μετατροπέα BAT σε SH (Bash Shell Script) για να χρησιμοποιήσετε τις εντολές BAT σε προγράμματα όπως το Bourne Shell και το Korn Shell, σας προτείνω να ξαναγράψετε το σενάριο χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Bash. Η δομή μεταξύ των δύο μορφών είναι μάλλον διαφορετική, επειδή τα αρχεία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα . Δείτε αυτό το νήμα υπερχείλισης στοίβας και αυτό το σεμινάριο Unix Shell Scripting για μερικές πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να μεταφράσετε τις εντολές με μη αυτόματο τρόπο.

Σημαντικό: Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου (όπως την επέκταση αρχείου BAT) σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να περιμένετε να χρησιμοποιηθεί το νέο μετονομαζόμενο αρχείο. Μια πραγματική μετατροπή μορφής αρχείου χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αρχεία BAT είναι απλά αρχεία κειμένου με επέκταση .BAT, μπορείτε να μετονομάσετε το αρχείο .TXT για να το ανοίξετε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Θυμηθείτε ότι η εκτέλεση μετατροπής BAT to TXT θα αποτρέψει το αρχείο παρτίδας από την εκτέλεση των εντολών του.

Αντί να αλλάξετε χειροκίνητα την επέκταση αρχείου από το .BAT σε .TXT, μπορείτε επίσης να ανοίξετε το αρχείο δέσμης στο Notepad για επεξεργασία και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε ένα νέο αρχείο, επιλέγοντας TXT ως επέκταση αρχείου πριν την αποθήκευση αντί για BAT.

Αυτό είναι επίσης αυτό που πρέπει να κάνετε όταν δημιουργείτε ένα νέο αρχείο BAT στο Σημειωματάριο, αλλά αντίστροφα: αποθηκεύστε το προεπιλεγμένο έγγραφο κειμένου ως BAT αντί για TXT. Σε ορισμένα προγράμματα, ίσως χρειαστεί να τα αποθηκεύσετε στον τύπο αρχείου "Όλα τα αρχεία" και, στη συνέχεια, να τοποθετήσετε μόνοι σας την επέκταση .BAT.

Περισσότερες Βοήθεια με αρχεία BAT

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου BAT και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.