Τι είναι ένα αρχείο XLSM;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XLSM

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου XLSM είναι ένα αρχείο εργασίας Excel με Macro Enabled που δημιουργήθηκε στο Excel 2007 ή νεότερο.

Τα αρχεία XLSM είναι στην πραγματικότητα τα ίδια με τα αρχεία Excel (XML XLSX ) Open Formats με τη μοναδική διαφορά ότι τα αρχεία XLSM θα εκτελούν ενσωματωμένες μακροεντολές που προγραμματίζονται στη γλώσσα Visual Basic for Applications (VBA).

Όπως συμβαίνει με τα αρχεία XLSX, η μορφή αρχείου XLSM της Microsoft χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική XML και συμπίεση ZIP για να αποθηκεύει πράγματα όπως κείμενο και τύπους σε κελιά που είναι οργανωμένα σε σειρές και στήλες. Αυτές οι σειρές και οι στήλες μπορούν να ταξινομηθούν σε ξεχωριστά φύλλα μέσα σε ένα ενιαίο βιβλίο εργασίας XLSM.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XLSM

Προειδοποίηση: Τα αρχεία XLSM έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να εκτελούν καταστρεπτικό, κακόβουλο κώδικα μέσω μακροεντολών. Προσέχετε πολύ όταν ανοίγετε μορφές εκτελέσιμων αρχείων όπως αυτή που λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έχετε κατεβάσει από ιστότοπους που δεν είστε εξοικειωμένοι με. Δείτε τη λίστα των εκτελέσιμων αρχείων επεκτάσεων για μια λίστα με επεκτάσεις αρχείων για να αποφύγετε και γιατί.

Το Microsoft Excel (έκδοση 2007 και παραπάνω) είναι το κύριο πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείται για να ανοίξετε αρχεία XLSM και να επεξεργαστείτε αρχεία XLSM. Τα αρχεία XLSM μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε παλαιότερες εκδόσεις του Excel, αλλά μόνο εάν εγκαταστήσετε το δωρεάν πακέτο συμβατότητας του Microsoft Office.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχεία XLSM χωρίς το Excel με δωρεάν προγράμματα όπως το OpenOffice Calc και το Kingsoft Spreadsheets. Ένα άλλο παράδειγμα μιας δωρεάν εναλλακτικής εφαρμογής του Microsoft Office που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε και να αποθηκεύσετε ξανά στη μορφή XLSM είναι το Microsoft Excel Online.

Τα Φύλλα Google είναι ένας άλλος τρόπος για να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε ένα αρχείο XLSM online. Λεπτομέρειες για το πώς να το κάνετε αυτό είναι παρακάτω.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XLSM

Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο XLSM είναι να το ανοίξετε σε έναν από τους παραπάνω επεξεργαστές XLSM και στη συνέχεια να αποθηκεύσετε το ανοιχτό αρχείο σε άλλη μορφή. Για παράδειγμα, ένα αρχείο XLSM που ανοίγει με το Excel μπορεί να μετατραπεί σε XLSX, XLS, PDF , HTM , CSV και άλλες μορφές.

Ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο XLSM είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων . Ένας τρόπος για να γίνει αυτό online είναι με το FileZigZag , το οποίο υποστηρίζει τη μετατροπή του XLSM σε πολλές από τις ίδιες μορφές που υποστηρίζονται από το Microsoft Excel, αλλά και σε ODS , XLT, TXT , XHTML και κάποιες λιγότερο κοινές όπως OTS, VOR, STC, και UOS.

Τα αρχεία XLSM μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα Φύλλα Google, το οποίο είναι το ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων της Google. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Google (είναι οι ίδιες πληροφορίες σύνδεσης που χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Gmail, στο YouTube, στο Google Photos κ.λπ.) ή να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό Google αν δεν έχετε ήδη.

  1. Μεταφορτώστε το αρχείο XLSM στο λογαριασμό σας στο Google Drive μέσω του μενού NEW> File upload . Χρησιμοποιήστε την επιλογή "Φόρτωση φακέλων" εάν πρέπει να φορτώσετε ολόκληρο το φάκελο των αρχείων XLSM.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο XLSM στο Google Drive και επιλέξτε Άνοιγμα με> Φύλλα Google .
  3. Το αρχείο XLSM θα μετατρέψει αυτόματα σε μια μορφή που σας επιτρέπει να διαβάσετε και να χρησιμοποιήσετε το αρχείο με τα Φύλλα Google.

Συμβουλή: Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το Google Sheets για να μετατρέψετε ένα αρχείο XLSM σε διαφορετική μορφή. Με το αρχείο να ανοίγει στο Λογαριασμό σας Google, μεταβείτε στο Αρχείο> Λήψη ως προς λήψη του αρχείου XLSM ως αρχείο XLSX, ODS, PDF, HTML , CSV ή TSV.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία XLSM

Οι μακροεντολές σε αρχεία XLSM δεν θα εκτελούνται από προεπιλογή επειδή το Excel τις απενεργοποιεί. Ανατρέξτε στην ενότητα Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση μακροεντολών της Microsoft στα Έγγραφα του Office για να μάθετε πώς να τις χρησιμοποιήσετε.

Ένα αρχείο Excel με παρόμοια επέκταση αρχείου είναι το αρχείο XLSMHTML, το οποίο είναι παρόμοιο με τα αρχεία XLS, αλλά είναι αρχείο αρχειοθέτησης MIME αρχειοθέτησης αρχείου MIME που χρησιμοποιείται με παλιότερες εκδόσεις του Excel για την εμφάνιση των δεδομένων υπολογιστικού φύλλου σε HTML. Νεότερες εκδόσεις του Excel χρησιμοποιούν MHTML ή MHT για τη δημοσίευση εγγράφων Excel σε HTML.

Τα αρχεία XLSX μπορούν επίσης να περιέχουν μακροεντολές, αλλά το Excel δεν θα τις χρησιμοποιήσει, εκτός αν το αρχείο βρίσκεται σε αυτή τη μορφή XLSM.

Περισσότερες πληροφορίες με αρχεία XLSM

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου XLSM και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.