Τι είναι τα αρχεία CFG και CONFIG;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία CFG και CONFIG

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .CFG ή .CONFIG είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης που χρησιμοποιείται από διάφορα προγράμματα για την αποθήκευση ρυθμίσεων που είναι συγκεκριμένες στο αντίστοιχο λογισμικό τους. Ορισμένα αρχεία ρυθμίσεων είναι αρχεία απλού κειμένου, αλλά άλλα μπορούν να αποθηκευτούν σε μορφή συγκεκριμένη για το πρόγραμμα.

Ένα αρχείο διαμόρφωσης MAME είναι ένα παράδειγμα όπου το αρχείο CFG χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ρυθμίσεων πληκτρολογίου σε μορφή XML . Αυτό το αρχείο αποθηκεύει τα πλήκτρα συντόμευσης, τις ρυθμίσεις χαρτογράφησης πληκτρολογίου και άλλες προτιμήσεις που είναι συγκεκριμένες για τον χρήστη του εξομοιωτή παιχνιδιών βίντεο MAME.

Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα αρχείο διαμόρφωσης με την επέκταση αρχείου .CONFIG. Ένα παράδειγμα είναι το αρχείο Web.config που χρησιμοποιείται από το λογισμικό Visual Studio της Microsoft.

Ένα αρχείο γλώσσας Wesnoth Markup χρησιμοποιεί επίσης την επέκταση αρχείου CFG, αλλά όχι ως αρχείο ρυθμίσεων. Αυτά τα αρχεία CFG είναι αρχεία απλού κειμένου γραμμένα στη γλώσσα προγραμματισμού WML που παρέχουν περιεχόμενο παιχνιδιού για τη μάχη για το Wesnoth.

Σημείωση: Η επέκταση αρχείου για ένα αρχείο διαμόρφωσης προσαρτάται μερικές φορές στο τέλος ενός αρχείου με το ίδιο ακριβώς όνομα. Για παράδειγμα, εάν το αρχείο διατηρεί τις ρυθμίσεις για το setup.exe , το αρχείο CONFIG μπορεί να ονομάζεται setup.exe.config .

Πώς να ανοίξετε & amp; Επεξεργαστείτε ένα αρχείο CFG / CONFIG

Πολλά προγράμματα χρησιμοποιούν μια μορφή αρχείου ρυθμίσεων για την αποθήκευση ρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει τα Microsoft Office, το OpenOffice, το Visual Studio, το MAME, το MacMAME, το Bluestacks, το Audacity, το Celestia, το Cal3D και το LightWave, μεταξύ πολλών άλλων.

Η μάχη για το Wesnoth είναι ένα παιχνίδι βίντεο που χρησιμοποιεί αρχεία CFG που είναι αποθηκευμένα στη γλώσσα προγραμματισμού WML.

Ορισμένα αρχεία CFG είναι αρχεία σύνδεσης Citrix Server που περιέχουν πληροφορίες για τη σύνδεση σε διακομιστή Citrix, όπως έναν αριθμό θύρας διακομιστή, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, διεύθυνση IP κ.λπ.

Το Jewel Quest χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου CFGE για τον ίδιο σκοπό αποθήκευσης προτιμήσεων. Μπορεί επίσης να περιέχει πληροφορίες σκορ και άλλα δεδομένα σχετικά με το παιχνίδι.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι κάποια από αυτές τις εφαρμογές ή τα παιχνίδια έχουν μια "ανοικτή" ή "εισαγωγή" επιλογή για να δείτε πραγματικά το αρχείο ρυθμίσεων. Αντίθετα, αναφέρονται απλώς στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να διαβάσουν το αρχείο για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Σημείωση: Μια εξαίρεση στην οποία μπορεί να ανοίξει το αρχείο με την εφαρμογή που το χρησιμοποιεί, είναι το αρχείο Web.config που χρησιμοποιείται από το Visual Studio. Το πρόγραμμα Visual Web Developer ενσωματωμένο στο Visual Studio χρησιμοποιείται για να ανοίξει και να επεξεργαστεί αυτό το αρχείο CONFIG.

Τα περισσότερα αρχεία CFG και CONFIG είναι σε μορφή αρχείου απλού κειμένου που σας επιτρέπει να τα ανοίξετε με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Όπως μπορείτε να δείτε εδώ, αυτό το αρχείο CFG, που χρησιμοποιείται από το Audacity πρόγραμμα εγγραφής / επεξεργασίας ήχου, είναι 100% απλό κείμενο:

[Locale] Γλώσσα = el [Έκδοση] Major = 2 Minor = 1 Μικρό = 3 [Κατάλογοι] TempDir = C: \\ Users \\ Τοπική \ Audacity \\ SessionData [AudioIO] Blue Snowball) Υποδοχή = MME PlaybackDevice = Ηχεία / Ακουστικά (Realtek EffectsPreviewLen = 6 CutPreviewBeforeLen = 2 CutPreviewAfterLen = 1 SeekShortPeriod = 1 SeekLongPeriod = 15 Duplex = 1 SWPlaythrough = 0

Το πρόγραμμα Σημειωματάριο στα Windows λειτουργεί πολύ καλά για προβολή, επεξεργασία και ακόμη και δημιουργία αρχείων ρυθμίσεων βασισμένων σε κείμενο όπως αυτό. Εάν θέλετε κάτι πιο ισχυρό ή χρειάζεται να ανοίξετε το αρχείο σε υπολογιστή Mac ή Linux, ανατρέξτε στη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου .

Σημαντικό: Είναι ζωτικής σημασίας να επεξεργάζεστε μόνο ένα αρχείο ρυθμίσεων αν γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε. Οι πιθανότητες είναι ότι το κάνετε, θεωρώντας ότι έχετε να κάνουμε με ένα αρχείο το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται δύο φορές, αλλά ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να έχει ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο CFG / CONFIG

Δεν υπάρχει πιθανώς ένας τεράστιος λόγος για να μετατρέψετε ένα αρχείο ρυθμίσεων σε μια νέα μορφή, δεδομένου ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το αρχείο χρειάζεται να παραμείνει στην ίδια μορφή και με το ίδιο όνομα, αλλιώς δεν θα ξέρει από πού να αναζητά προτιμήσεις και άλλες ρυθμίσεις. Συνεπώς, η μετατροπή αρχείου CFG / CONFIG μπορεί να οδηγήσει στο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ή να μην ξέρει πώς να δουλέψει καθόλου.

Η ζελατίνη είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει αρχεία κειμένου όπως τα αρχεία CFG και CONFIG σε XML, JSON ή YAML. Το MapForce μπορεί να λειτουργήσει επίσης.

Οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή ενός αρχείου CFG ή CONFIG εάν θέλετε απλώς να αλλάξετε την επέκταση αρχείου έτσι ώστε να μπορείτε να το ανοίξετε με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή κειμένου για να αποθηκεύσετε ένα αρχείο .CFG σε .TXT έτσι ώστε να ανοίγει με το Σημειωματάριο από προεπιλογή. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τη μορφή / δομή του αρχείου. θα παραμείνει στην ίδια μορφή με το αρχικό αρχείο CFG / CONFIG.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία διαμόρφωσης

Ανάλογα με το πρόγραμμα ή το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το αρχείο διαμόρφωσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει την επέκταση αρχείου CNF ή CF.

Για παράδειγμα, τα Windows χρησιμοποιούν συχνά αρχεία INI για την αποθήκευση προτιμήσεων ενώ το macOS χρησιμοποιεί αρχεία PLIST.