Τι είναι ένα αρχείο XPI;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XPI

Μια συντομογραφία για το Cross-Platform Install (ή XPInstall ), ένα αρχείο με την επέκταση του αρχείου XPI (προφέρεται "zippy") είναι ένα αρχείο αρχειοθέτησης Mozilla / Firefox Browser Extension που χρησιμοποιείται για την επέκταση της λειτουργικότητας των προϊόντων Mozilla Firefox, SeaMonkey και Thunderbird.

Ένα αρχείο XPI είναι ένα απλώς ένα μετονομαζόμενο αρχείο ZIP το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Mozilla για να εγκαταστήσει τα αρχεία επέκτασης. Μπορούν να περιλαμβάνουν εικόνες και αρχεία JS, MANIFEST, RDF και CSS, καθώς και πολλούς φακέλους γεμάτους από άλλα δεδομένα.

Σημείωση: Τα αρχεία XPI χρησιμοποιούν ένα κεφαλαίο "i" ως το τελευταίο γράμμα της επέκτασης αρχείου, οπότε μην τα συγχέετε με αρχεία XPL που χρησιμοποιούν κεφαλαία "L" - αυτά είναι τα αρχεία λίστας αναπαραγωγής LcdStudio. Μια άλλη παρόμοια επέκταση αρχείου είναι το XPLL, το οποίο χρησιμοποιείται για αρχεία δεδομένων Pull-Planner.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XPI

Ο περιηγητής Mozilla Firefox χρησιμοποιεί αρχεία XPI για να παρέχει επεκτασιμότητα στο πρόγραμμα περιήγησης. Εάν έχετε ένα αρχείο XPI, απλά σύρετε το σε οποιοδήποτε ανοικτό παράθυρο του Firefox για να το εγκαταστήσετε. Τα πρόσθετα του Mozilla για τον Firefox είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να πάρετε τα επίσημα αρχεία XPI για χρήση με τον Firefox.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε τον Firefox όταν περιηγείστε στα πρόσθετα από τον παραπάνω σύνδεσμο, επιλέγοντας το κουμπί Add to Firefox θα κατεβάσετε το αρχείο και στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να το εγκαταστήσετε αμέσως, ώστε να μην χρειάζεται να το σύρετε το πρόγραμμα. Διαφορετικά, αν χρησιμοποιείτε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο Λήψη οιασδήποτε σύνδεσης για να κάνετε λήψη του XPI.

Τα πρόσθετα της Mozilla για το Thunderbird παρέχουν αρχεία XPI για το λογισμικό Thunderbird για το chat / email τους. Αυτά τα αρχεία XPI μπορούν να εγκατασταθούν μέσω της επιλογής μενού Εργαλεία> Πρόσθετα του Thunderbird (ή των Εργαλεία> Διαχειριστής επέκτασης σε παλαιότερες εκδόσεις).

Παρόλο που έχουν πλέον διακοπεί, οι φυλλομετρητές ιστού Netscape και Flock, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής Songbird και ο επεξεργαστής HTML Nvu έχουν όλα εγγενή υποστήριξη για αρχεία XPI.

Δεδομένου ότι τα αρχεία XPI είναι πραγματικά αρχεία .ZIP, μπορείτε να μετονομάσετε το αρχείο ως έχει και στη συνέχεια να το ανοίξετε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αρχειοθέτησης / συμπίεσης. Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως το 7-Zip για να κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο XPI και να το ανοίξετε ως αρχείο για να δείτε τα περιεχόμενα μέσα.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο XPI, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στη σελίδα Extension Packaging στο Mozilla Developer Network.

Σημείωση: Ενώ τα περισσότερα αρχεία XPI που συναντάτε πιθανότατα θα είναι σε μορφή συγκεκριμένη για μια εφαρμογή Mozilla, είναι πιθανό ότι η δική σας δεν έχει καμία σχέση με κανένα από τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω και αντίθετα προορίζεται να ανοίξει σε κάτι άλλο.

Εάν το αρχείο XPI δεν είναι ένα αρχείο εγκατάστασης Cross-Platform, αλλά δεν ξέρετε τι άλλο θα μπορούσε να είναι, δοκιμάστε να το ανοίξετε σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου - δείτε τα αγαπημένα μας στη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου . Εάν το αρχείο είναι αναγνώσιμο, τότε το αρχείο XPI σας είναι απλά ένα αρχείο κειμένου . Εάν δεν μπορείτε να διατυπώσετε όλες τις λέξεις, δείτε εάν μπορείτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες στο κείμενο που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του αρχείου XPI, το οποίο στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την έρευνα ενός συμβατού XPI ανοιχτήρι .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XPI

Υπάρχουν τύποι αρχείων παρόμοιοι με τους XPI που χρησιμοποιούνται από άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού για την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών και δυνατοτήτων σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, αλλά δεν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε και από άλλες μορφές για χρήση σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Για παράδειγμα, αν και αρχεία όπως το CRX (Chrome και Opera), το SAFARIEXTZ (Safari) και το EXE (Internet Explorer) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα σε κάθε αντίστοιχο πρόγραμμα περιήγησης, κανένα από αυτά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον Firefox και το αρχείο XPI της Mozilla ο τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανένα από αυτά τα άλλα προγράμματα περιήγησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα online εργαλείο που ονομάζεται Add-on Converter για το SeaMonkey που θα προσπαθήσει να μετατρέψει ένα αρχείο XPI συμβατό με τον Firefox ή τον Thunderbird σε ένα αρχείο XPI που θα λειτουργήσει με το SeaMonkey.

Συμβουλή: Εάν θέλετε να μετατρέψετε το XPI σε ZIP, λάβετε υπόψη αυτό που ανέφερα παραπάνω για μετονομασία της επέκτασης. Δεν χρειάζεται να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα μετατροπής αρχείων για να αποθηκεύσετε το αρχείο XPI στη μορφή ZIP.

Περισσότερες Βοήθεια με τα αρχεία XPI

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου XPI και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.

Εάν χρειάζεστε υποστήριξη ανάπτυξης για την επέκταση του Firefox, δεν θα μπορώ να βοηθήσω με αυτό. Συστήνω ιδιαίτερα το StackExchange για κάτι τέτοιο.