Τι είναι το εξωτερικό SATA (eSATA);

Εξωτερική διεπαφή αποθήκευσης PC βασισμένη στα πρότυπα SATA

Το USB και το FireWire ήταν και τα δύο τεράστια πλεονεκτήματα για την εξωτερική αποθήκευση, αλλά η απόδοσή τους σε σύγκριση με τους επιτραπέζιους δίσκους παρέμεινε πάντα πίσω. Με την ανάπτυξη των νέων προτύπων Serial ATA, αρχίζει να εισέρχεται στην αγορά ένας νέος εξωτερικός αποθηκευτικός τύπος, εξωτερικός Serial ATA. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τη νέα διεπαφή, πώς συγκρίνεται με τις υπάρχουσες μορφές καθώς και τι μπορεί να σημαίνει από την άποψη της εξωτερικής αποθήκευσης.

USB και FireWire

Πριν κοιτάξετε την εξωτερική διασύνδεση Serial ATA ή eSATA, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις διεπαφές USB και FireWire. Και οι δύο αυτές διασυνδέσεις σχεδιάστηκαν ως σειριακές διεπαφές υψηλής ταχύτητας μεταξύ του συστήματος υπολογιστών και των εξωτερικών περιφερειακών. Το USB είναι γενικότερο και χρησιμοποιείται για ευρύτερο φάσμα περιφερειακών όπως πληκτρολόγια, ποντίκια, σαρωτές και εκτυπωτές ενώ το FireWire χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως εξωτερική διεπαφή αποθήκευσης.

Παρόλο που αυτές οι διεπαφές χρησιμοποιούνται για εξωτερική αποθήκευση, οι πραγματικές μονάδες δίσκου που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη διασύνδεση SATA . Αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό περίβλημα που στεγάζει τη σκληρή ή την οπτική μονάδα διαθέτει μια γέφυρα που μετατρέπει τα σήματα από τη διασύνδεση USB ή FireWire στη διασύνδεση SATA που χρησιμοποιείται από τη μονάδα δίσκου. Αυτή η μετάφραση προκαλεί κάποια υποβάθμιση στη συνολική απόδοση της μονάδας δίσκου.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που υλοποίησαν και οι δύο αυτές διεπαφές ήταν η δυνατότητα εναλλαγής καυτού υλικού. Οι προηγούμενες γενιές διεπαφών αποθήκευσης τυπικά δεν υποστήριζαν την ικανότητα να έχουν δυναμικά προστεθεί ή να αφαιρεθούν δίσκοι από ένα σύστημα. Αυτό το χαρακτηριστικό μόνο είναι αυτό που έκανε την αγορά της εξωτερικής αποθήκευσης να εκραγεί.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που μπορεί να βρεθεί με το eSATA είναι ο πολλαπλασιαστής της θύρας. Αυτό επιτρέπει τη χρήση μιας μόνο υποδοχής eSATA για τη σύνδεση ενός εξωτερικού πλαισίου eSATA που παρέχει πολλαπλές μονάδες δίσκου σε έναν πίνακα. Αυτό μπορεί να προσφέρει επεκτάσιμη αποθήκευση σε ένα ενιαίο πλαίσιο και την ικανότητα να αναπτύξει πλεονάζουσα αποθήκευση μέσω ενός πίνακα RAID .

eSATA εναντίον SATA

Το εξωτερικό Serial ATA είναι στην πραγματικότητα ένα υποσύνολο των πρόσθετων προδιαγραφών για το πρότυπο διασύνδεσης Serial ATA. Δεν είναι μια απαιτούμενη λειτουργία, αλλά μια επέκταση που μπορεί να προστεθεί τόσο στον ελεγκτή όσο και στις συσκευές. Για να λειτουργήσει σωστά το eSATA, πρέπει και οι δύο να υποστηρίξουν τις απαραίτητες λειτουργίες SATA. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλοί ελεγκτές και μονάδες SATA πρώιμης γενιάς δεν υποστηρίζουν τη δυνατότητα Hot Plug που είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της εξωτερικής διασύνδεσης.

Παρόλο που το eSATA είναι μέρος των προδιαγραφών διεπαφής SATA, χρησιμοποιεί ένα πολύ διαφορετικό φυσικό σύνδεσμο από τις εσωτερικές υποδοχές SATA. Ο λόγος για αυτό είναι να προστατέψετε καλύτερα τις σειριακές γραμμές υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των σημάτων από την προστασία EMI. Παρέχει επίσης συνολικό μήκος καλωδίου 2 m σε σύγκριση με το 1 m για εσωτερικά καλώδια. Ως αποτέλεσμα, οι δύο τύποι καλωδίων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.

Διαφορές ταχύτητας

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το eSATA μέσω USB και FireWire είναι η ταχύτητα. Ενώ οι άλλες δύο έχουν εναέρια από τη μετατροπή του σήματος μεταξύ της εξωτερικής διασύνδεσης και των μονάδων εσωτερικής βάσης, η SATA δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Επειδή η SATA είναι η τυπική διεπαφή που χρησιμοποιείται σε πολλούς καινούριους σκληρούς δίσκους, απαιτείται ένας απλός μετατροπέας μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών συνδέσεων στο περίβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική συσκευή πρέπει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα με μια εσωτερική μονάδα δίσκου SATA.

Έτσι, εδώ είναι οι ταχύτητες για τις διάφορες διεπαφές:

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νεότερα πρότυπα USB είναι πλέον ταχύτερα στη θεωρία από ότι η διασύνδεση SATA που χρησιμοποιούν οι μονάδες δίσκου στα εξωτερικά περιβλήματα. Το θέμα είναι ότι, λόγω των γενικών εξόδων της μετατροπής των σημάτων, το νεότερο USB θα είναι ακόμα ελαφρώς πιο αργό, αλλά για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά. Εξαιτίας αυτού, οι σύνδεσμοι eSATA είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι τώρα που χρησιμοποιούν τα περιβλήματα που βασίζονται στο USB είναι πολύ πιο βολικά.

Συμπεράσματα

Η εξωτερική SATA ήταν μια μεγάλη ιδέα όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά. Το πρόβλημα είναι ότι η διεπαφή SATA ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι εξωτερικές διεπαφές έχουν γίνει πολύ πιο γρήγορα από τις μονάδες αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι το eSATA είναι πολύ λιγότερο κοινό και στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείται πραγματικά σε πολλούς υπολογιστές καθόλου. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν το SATA Express ασχολείται αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να σημαίνει ότι το USB θα είναι πιθανώς η κυρίαρχη διεπαφή εξωτερικής αποθήκευσης για πολλά χρόνια.