Τι είναι ένα αρχείο κειμένου;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία κειμένου

Ένα αρχείο κειμένου είναι ένα αρχείο που περιέχει κείμενο, αλλά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να το σκεφτείτε, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε το είδος που έχετε πριν να ασχοληθείτε με ένα πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει ή να μετατρέψει το αρχείο κειμένου.

Ορισμένα αρχεία κειμένου χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .TXT και δεν περιέχουν εικόνες, αλλά άλλοι μπορεί να περιέχουν εικόνες και κείμενο, αλλά ακόμα να ονομάζονται αρχεία κειμένου ή ακόμη και να συντομεύονται ως "αρχείο txt", κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Τύποι αρχείων κειμένου

Με γενική έννοια, ένα αρχείο κειμένου αναφέρεται σε οποιοδήποτε αρχείο που έχει μόνο κείμενο και είναι άκυρο από εικόνες και άλλους χαρακτήρες μη κειμένου. Αυτές μερικές φορές χρησιμοποιούν την επέκταση του αρχείου TXT αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα. Για παράδειγμα, ένα έγγραφο του Word που είναι ένα δοκίμιο που περιέχει μόνο κείμενο, μπορεί να είναι στη μορφή αρχείου DOCX , αλλά εξακολουθεί να ονομάζεται αρχείο κειμένου.

Ένα άλλο είδος αρχείου κειμένου είναι το αρχείο "απλού κειμένου". Αυτό είναι ένα αρχείο που περιέχει μηδενική μορφοποίηση (σε αντίθεση με τα αρχεία RTF ), που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι τολμηρό, πλάγια, υπογραμμισμένο, χρωματισμένο, χρησιμοποιώντας μια ειδική γραμματοσειρά κλπ. Αρκετά παραδείγματα μορφών αρχείου απλού κειμένου περιλαμβάνουν αυτά που τελειώνουν σε XML , PLS , M3U , M3U8 , SRT , IES , AIR , STP, XSPF , DIZ , SFM , ΘΕΜΑ και TORRENT .

Φυσικά, τα αρχεία με την επέκταση αρχείου .TXT είναι επίσης αρχεία κειμένου και συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πράξεων που μπορούν εύκολα να ανοιχτούν με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή γραμμένο σε απλό σενάριο. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αποθήκευση βήμα προς βήμα οδηγιών για το πώς να χρησιμοποιήσετε κάτι, ένα μέρος για τη συγκράτηση προσωρινών πληροφοριών ή αρχεία καταγραφής που παράγονται από ένα πρόγραμμα (αν και αυτά συνήθως αποθηκεύονται σε ένα αρχείο LOG ).

Το "Plaintext" ή τα αρχεία cleartext, είναι διαφορετικά από τα αρχεία "απλού κειμένου" (με κενό). Εάν δεν χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση αποθήκευσης αρχείων ή κρυπτογράφηση μεταφοράς αρχείων , τα δεδομένα μπορούν να ειπωθούν ότι υπάρχουν σε απλό κείμενο ή να μεταφερθούν με απλό κείμενο. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε πρέπει να είναι ασφαλές, αλλά δεν είναι, είτε e-mail, μηνύματα, αρχεία απλού κειμένου, κωδικοί κ.λπ., αλλά συνήθως χρησιμοποιείται σε σχέση με την κρυπτογραφία.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο κειμένου

Όλοι οι συντάκτες κειμένων θα πρέπει να μπορούν να ανοίγουν οποιοδήποτε αρχείο κειμένου, ειδικά εάν δεν υπάρχει ειδική μορφοποίηση που να χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, τα αρχεία TXT μπορούν να ανοίξουν με το ενσωματωμένο πρόγραμμα Notepad στα Windows κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγοντας Επεξεργασία . Παρόμοια για το TextEdit σε Mac.

Ένα άλλο δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε αρχείο κειμένου είναι το Notepad ++. Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο και να επιλέξετε Επεξεργασία με Σημειωματάριο ++ .

Σημείωση: Το Notepad ++ είναι μόνο ένας από τους αγαπημένους μας επεξεργαστές κειμένου. Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για περισσότερες πληροφορίες.

Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ιστού και οι κινητές συσκευές μπορούν επίσης να ανοίξουν αρχεία κειμένου. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι κατασκευασμένοι για να φορτώσουν αρχεία κειμένου χρησιμοποιώντας τις διάφορες επεκτάσεις που σας απασχολούν, ίσως χρειαστεί να μετονομάσετε πρώτα την επέκταση αρχείου σε .TXT αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές για να διαβάσετε το αρχείο.

Ορισμένοι άλλοι συντάκτες κειμένων και θεατές περιλαμβάνουν τα Microsoft Word, TextPad, Notepad2, Geany και Microsoft WordPad.

Πρόσθετοι επεξεργαστές κειμένου για MacOS περιλαμβάνουν BBEdit και TextMate. Οι χρήστες του Linux μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τα ανοιχτήρια / εκδότες κειμένου Leafpad, gedit και KWrite.

Άνοιγμα οποιουδήποτε αρχείου ως εγγράφου κειμένου

Κάτι άλλο που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι κάθε αρχείο μπορεί να ανοίξει ως έγγραφο κειμένου ακόμη κι αν δεν περιέχει αναγνωρίσιμο κείμενο. Κάνοντας αυτό είναι χρήσιμο όταν δεν είστε βέβαιοι για το είδος της μορφής αρχείου, όπως εάν λείπει μια επέκταση αρχείου ή νομίζετε ότι έχει εντοπιστεί με εσφαλμένη επέκταση αρχείου.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο ήχου MP3 ως αρχείο κειμένου, συνδέοντάς το σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Notepad ++. Δεν μπορείτε να αναπαραγάγετε τα αρχεία MP3 με αυτό τον τρόπο, αλλά μπορείτε να δείτε τι αποτελείται από τη μορφή κειμένου, αφού ο επεξεργαστής κειμένων είναι σε θέση μόνο να καταστήσει τα δεδομένα ως κείμενο.

Ειδικά με τα MP3, η πρώτη γραμμή θα πρέπει να περιλαμβάνει το "ID3" για να δηλώσει ότι είναι ένα δοχείο μεταδεδομένων που μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες όπως έναν καλλιτέχνη, ένα άλμπουμ, έναν αριθμό κομματιού κλπ.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μορφή αρχείου PDF . κάθε αρχείο ξεκινάει με το κείμενο "% PDF" στην πρώτη γραμμή, παρόλο που θα είναι εντελώς δυσανάγνωστο.

Πώς να μετατρέψετε αρχεία κειμένου

Ο μόνος πραγματικός σκοπός για τη μετατροπή αρχείων κειμένου είναι να τα αποθηκεύσετε σε άλλη μορφή όπως το CSV , το PDF, το XML, το HTML , το XLSX κτλ. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τους πιο προηγμένους επεξεργαστές κειμένου, αλλά όχι με τους απλούστερους, βασικές μορφές εξαγωγής όπως TXT, CSV και RTF.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Notepad ++ που αναφέρθηκε παραπάνω είναι ικανό να αποθηκεύσει σε έναν τεράστιο αριθμό μορφών αρχείων, όπως HTML, TXT, NFO, PHP , PS, ASM, AU3, SH, BAT, SQL, TEX, VGS, CSS, CMD, REG , URL, HEX, VHD, PLIST, JAVA, XML και KML .

Άλλα προγράμματα που εξάγουν σε μορφή κειμένου μπορούν πιθανώς να αποθηκευτούν σε μερικά διαφορετικά είδη, συνήθως TXT, RTF, CSV και XML. Επομένως, αν χρειάζεστε ένα αρχείο από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι σε νέα μορφή κειμένου, σκεφτείτε να επιστρέψετε στην εφαρμογή που έκανε το αρχικό αρχείο κειμένου και να το εξάγετε σε κάτι άλλο.

Το μόνο που λέγεται είναι ότι το κείμενο είναι κείμενο, εφόσον είναι απλό κείμενο, έτσι απλά μετονομάζοντας το αρχείο, αλλάζοντας μια επέκταση με ένα άλλο, ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να "μετατρέψετε" το αρχείο.

Επίσης, δείτε τη λίστα των προγραμμάτων λογισμικού Free Document Converter για μερικούς πρόσθετους μετατροπείς αρχείων που λειτουργούν με διάφορους τύπους αρχείων κειμένου.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Βλέπετε μπερδεμένο κείμενο όταν ανοίγετε το αρχείο σας; Ίσως οι περισσότεροι αν αυτό, ή όλα αυτά, είναι εντελώς δυσανάγνωστο. Ο πιο πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι το αρχείο δεν είναι απλό κείμενο.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να ανοίξετε οποιοδήποτε αρχείο με το Notepad ++, αλλά όπως και με το παράδειγμα MP3, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε το αρχείο εκεί. Αν δοκιμάσετε το αρχείο σας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και δεν κάνει απόδοση όπως νομίζετε ότι θα έπρεπε, επανεξετάστε πώς θα ανοίξει? πιθανώς δεν είναι σε μορφή αρχείου που μπορεί να εξηγηθεί σε κείμενο αναγνώσιμο από άνθρωπο.

Εάν δεν έχετε ιδέα πώς θα ανοίξει το αρχείο σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε μερικά δημοφιλή προγράμματα που λειτουργούν με μια μεγάλη ποικιλία μορφών. Για παράδειγμα, ενώ το Notepad ++ είναι ιδανικό για να δείτε την έκδοση κειμένου ενός αρχείου, δοκιμάστε να σύρετε το αρχείο σας σε συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων VLC για να ελέγξετε αν πρόκειται για αρχείο πολυμέσων που περιέχει δεδομένα βίντεο ή ήχου.