Τι είναι ένα αρχείο M3U;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία M3U

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου M3U είναι ένα αρχείο αναπαραγωγής ήχου που αντιπροσωπεύει τη διεύθυνση URL MP3 και ως εκ τούτου δεν είναι ένα πραγματικό αρχείο ήχου από μόνο του.

Ένα αρχείο M3U δείχνει απλώς σε αρχεία ήχου (και μερικές φορές βίντεο), έτσι ώστε μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων να μπορεί να τα βάλει σε ουρά για αναπαραγωγή. Αυτά τα αρχεία με βάση το κείμενο μπορούν να περιέχουν διευθύνσεις URL ή / και απόλυτα ή σχετικά ονόματα διαδρομής στα αρχεία ή / και τους φακέλους πολυμέσων.

Τα αρχεία M3U που είναι κωδικοποιημένα με UTF-8 αποθηκεύονται στη μορφή αρχείου M3U8 .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο M3U

Το VLC είναι το αγαπημένο μου δωρεάν media player λόγω της υποστήριξής του για μια τεράστια ποικιλία μορφών ήχου και βίντεο. Επιπλέον, υποστηρίζει όχι μόνο τη μορφή M3U αλλά και παρόμοιους τύπους αρχείων καταλόγων που μπορείτε να εκτελέσετε, όπως τα M3U8, PLS , XSPF , WVX , CONF, ASX, IFO, CUE και άλλα.

Παρόλο που το Winamp ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα για να τα υποστηρίξει, άλλοι φορείς αναπαραγωγής πολυμέσων μπορούν επίσης να ανοίξουν αρχεία M3U, όπως το Windows Media Player, το iTunes και το Audacious.

Λάβετε υπόψη ότι το ίδιο το αρχείο M3U δεν είναι αρχείο πολυμέσων. Έτσι, ενώ τα αρχεία που δείχνει το M3U μπορεί να ανοίξουν πολύ καλά σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων από εκείνα με τα οποία έχω συνδέσει παραπάνω, είναι πιθανό το πρόγραμμα να μην κατανοεί το αρχείο της λίστας αναπαραγωγής και συνεπώς δεν θα ξέρει τι να κάνει με όταν προσπαθείτε να το ανοίξετε.

Τα αρχεία M3U μπορούν βεβαίως να ανοίγουν με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, αφού τα αρχεία είναι βασισμένα σε κείμενο (δείτε τι εννοώ παρακάτω). Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για τα αγαπημένα μας.

Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο M3U

Τα αρχεία M3U συνήθως δεν είναι κατασκευασμένα από το μηδέν. Σε παίκτες πολυμέσων όπως το VLC, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Media> Save Playlist to File ... για να αποθηκεύσετε τη λίστα των ανοιχτών τραγουδιών σε ένα αρχείο M3U.

Ωστόσο, εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο M3U, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη σωστή σύνταξη . Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός αρχείου M3U:

# EXTM3U #EXTINF: 105, Παράδειγμα καλλιτέχνη - Τίτλος του παραδείγματος C: \ Files \ My Music \ Example.mp3 #EXTINF: 321, Example Artist2 - Παράδειγμα τίτλου2 C: \ Files \ My Music \ Favorites \ Example2.ogg

Όλα τα αρχεία M3U θα έχουν ομοιότητες, αλλά και διαφορές, σε αυτό το παράδειγμα. Ο αριθμός που ακολουθεί τις ενότητες "#EXTINF" είναι η διάρκεια του ήχου σε δευτερόλεπτα (μπορεί να δείτε ένα -1 εδώ εάν ο ήχος μεταδίδεται σε ροή στο διαδίκτυο και δεν έχει καθορισμένο μήκος). Μετά το χρόνο είναι ο τίτλος που πρέπει να εμφανίζεται στο media player, με τη θέση του αρχείου κάτω από αυτό.

Το παραπάνω παράδειγμα χρησιμοποιεί απολύτως ονόματα διαδρομής στα αρχεία (συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η διαδρομή), αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα σχετικό όνομα (π.χ. μόνο δείγμα.mp3 ), μια διεύθυνση URL ( https: // www ./Sample.mp3 ) ή ένα ολόκληρο φάκελο ( C: \ Files \ My Music \ ).

Σημείωση: Το όφελος από τη χρήση σχετικών διαδρομών σε απόλυτες διαδρομές είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε τα αρχεία πολυμέσων και το αρχείο M3U σε έναν άλλο υπολογιστή και εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τη λίστα αναπαραγωγής χωρίς να χρειάζεται να κάνετε αλλαγές σε αυτήν. Αυτό λειτουργεί εφ 'όσον τα αρχεία πολυμέσων και το αρχείο M3U παραμένουν σε σχέση με το άλλο, όπως ήταν στον υπολογιστή που δημιουργήθηκε.

Μπορείτε μερικές φορές να δείξετε ένα άλλο αρχείο M3U από ένα αρχείο M3U, αλλά η συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων που χρησιμοποιείτε ενδέχεται να μην το υποστηρίζει.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο M3U

Όπως μπορείτε να δείτε στην προηγούμενη ενότητα, ένα αρχείο M3U είναι απλά ένα αρχείο κειμένου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε ή να μετατρέψετε το αρχείο σε μια αναπαραγωγή MP3 , MP4 ή οποιαδήποτε άλλη μορφή πολυμέσων. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε με ένα αρχείο M3U είναι να το μετατρέψετε σε μια άλλη μορφή playlist.

Μπορείτε να μετατρέψετε το M3U σε M3U8, XSPF ή HTML χρησιμοποιώντας το VLC ανοίγοντας το αρχείο M3U στο πρόγραμμα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την επιλογή Media> Save Playlist to File ... για να επιλέξετε ποιά μορφή θέλετε να αποθηκεύσετε.

Μετατρέψτε το M3U σε PLS με την εφαρμογή δωρεάν δημιουργίας playlist. Είναι διαθέσιμο για λήψη, τόσο ως εγκαταστάσιμο όσο και ως φορητό πρόγραμμα.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα αρχείο M3U σε κείμενο αν θέλετε απλώς να ανοίξετε το αρχείο σε έναν επεξεργαστή κειμένου για να δείτε τα αρχεία που κάνει αναφορά. Ανοίξτε το αρχείο M3U σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου από την παραπάνω λίστα και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε TXT, HTML ή σε άλλη μορφή που βασίζεται σε κείμενο. Μια άλλη επιλογή είναι να μετονομάσετε την επέκταση σε .TXT και στη συνέχεια να την ανοίξετε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

Συμβουλή: Αυτό τεχνικά δεν είναι μετατροπή αρχείου M3U, αλλά αν θέλετε να συγκεντρώσετε όλα τα αρχεία ήχου που αναφέρει ένα αρχείο M3U και να τα αντιγράψετε σε ένα μόνο φάκελο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα M3UExportTool. Μόλις τα έχετε μαζί, ένας ελεύθερος μετατροπέας αρχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχεία για να τα μετατρέψετε στη μορφή που θέλετε να είναι μέσα, όπως MP3 σε WAV , MP4 σε AVI , κλπ.

Περισσότερα βοήθεια με τα αρχεία M3U

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου M3U και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.