Τι είναι μια επέκταση αρχείου;

Επεκτάσεις αρχείων, Επεκτάσεις εναντίον μορφών, εκτελέσιμες επεκτάσεις και περισσότερα

Μια επέκταση αρχείου που μερικές φορές ονομάζεται κατάληξη αρχείου ή επέκταση ονόματος αρχείου είναι ο χαρακτήρας ή η ομάδα χαρακτήρων μετά την περίοδο που συνθέτει ένα ολόκληρο όνομα αρχείου.

Η επέκταση αρχείου βοηθά ένα λειτουργικό σύστημα, όπως τα Windows, να καθορίσει ποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας συνδέεται με το αρχείο .

Για παράδειγμα, το αρχείο myhomework.docx τελειώνει σε docx , μια επέκταση αρχείου που μπορεί να σχετίζεται με το Microsoft Word στον υπολογιστή σας. Όταν επιχειρείτε να ανοίξετε αυτό το αρχείο, τα Windows βλέπουν ότι το αρχείο τελειώνει σε μια επέκταση DOCX , την οποία γνωρίζει ήδη ότι πρέπει να ανοίξει με το πρόγραμμα Microsoft Word.

Οι επεκτάσεις αρχείων επίσης συχνά υποδεικνύουν τον τύπο αρχείου ή τη μορφή αρχείου του αρχείου ... αλλά όχι πάντα. Οι επεκτάσεις οποιουδήποτε αρχείου μπορούν να μετονομαστούν, αλλά δεν θα μετατρέψουν το αρχείο σε άλλη μορφή ούτε θα αλλάξουν τίποτα για το αρχείο εκτός από αυτό το τμήμα του ονόματός του.

Επεκτάσεις αρχείων vs μορφές αρχείων

Οι επεκτάσεις αρχείων και οι μορφές αρχείων συχνά μιλάνε για εναλλαγή - το κάνουμε και εδώ σε αυτή την ιστοσελίδα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η επέκταση αρχείου είναι ακριβώς ό, τι οι χαρακτήρες είναι μετά την περίοδο, ενώ η μορφή αρχείου μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα στο αρχείο είναι οργανωμένα - με άλλα λόγια, τι είδους αρχείο είναι.

Για παράδειγμα, στο όνομα του αρχείου mydata.csv , η επέκταση αρχείου είναι csv , υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για αρχείο CSV . Θα μπορούσα εύκολα να μετονομάσετε το αρχείο στο mydata.mp3 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσα να παίξω το αρχείο στο smartphone μου. Το ίδιο το αρχείο εξακολουθεί να είναι σειρές κειμένου (αρχείο CSV), όχι συμπιεσμένη μουσική εγγραφή ( αρχείο MP3 ).

Αλλαγή του προγράμματος που ανοίγει ένα αρχείο

Όπως ήδη ανέφερα, οι επεκτάσεις αρχείων βοηθούν τα Windows ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, να καθορίσετε ποιο πρόγραμμα θα ανοίξει εκείνους τους τύπους αρχείων, αν υπάρχουν, όταν αυτά τα αρχεία ανοίγουν απευθείας, συνήθως με διπλό ή διπλό κλικ .

Πολλές επεκτάσεις αρχείων, ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται από κοινές μορφές εικόνας, ήχου και βίντεο, είναι συνήθως συμβατές με περισσότερα από ένα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει.

Ωστόσο, στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να ρυθμιστεί για να ανοίξει όταν προσπελαστεί απευθείας το αρχείο. Στις περισσότερες εκδόσεις των Windows, αυτό μπορεί να αλλάξει μέσω ρυθμίσεων που βρίσκονται στον Πίνακα Ελέγχου .

Ποτέ δεν το κάνατε πριν; Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την αλλαγή του προγράμματος που ανοίγει αρχεία με συγκεκριμένες επεκτάσεις αρχείων.

Μετατροπή αρχείων από το ένα σε άλλο

Όπως αναφέραμε παραπάνω στο File Extensions vs File Formats , η απλή μετονομασία ενός αρχείου για να αλλάξετε την επέκτασή του δεν θα αλλάξει τον τύπο του αρχείου, αν και μπορεί να φαίνεται σαν να συνέβη όταν τα Windows εμφανίζουν το εικονίδιο που σχετίζεται με τη νέα επέκταση αρχείου .

Για να αλλάξετε πραγματικά τον τύπο του αρχείου, πρέπει να μετατραπεί χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει και τους δύο τύπους αρχείων ή ένα ειδικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για τη μετατροπή του αρχείου από τη μορφή του σε μορφή που θέλετε να είναι.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αρχείο εικόνας SRF από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Sony, αλλά ένας ιστότοπος που θέλετε να ανεβάσετε την εικόνα επιτρέποντας μόνο αρχεία JPEG . Θα μπορούσατε να μετονομάσετε το αρχείο από something.srf στο something.jpeg αλλά το αρχείο δεν θα ήταν πραγματικά διαφορετικό, θα είχε μόνο ένα διαφορετικό όνομα.

Για να μετατρέψετε το αρχείο από SRF σε JPEG, θα βρείτε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει πλήρως τόσο ώστε να μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο SRF και στη συνέχεια να εξαγάγετε ή να αποθηκεύσετε την εικόνα ως JPG / JPEG. Σε αυτό το παράδειγμα, το Adobe Photoshop είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενός προγράμματος χειρισμού εικόνων που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει εγγενώς και τα δύο μορφότυπα που χρειάζεστε, υπάρχουν πολλά ειδικά προγράμματα μετατροπής αρχείων. Επισημαίνω έναν αριθμό δωρεάν αυτών στη λίστα προγραμμάτων μας Free File Converter Software .

Εκτεταμένες αρχειοθήκες αρχείων

Ορισμένες επεκτάσεις αρχείων ταξινομούνται ως εκτελέσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι όταν κάνετε κλικ, δεν ανοίγουν μόνο για προβολή ή αναπαραγωγή. Αντ 'αυτού, κάνουν πραγματικά κάτι από μόνοι τους, όπως να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, να ξεκινήσετε μια διαδικασία, να εκτελέσετε ένα σενάριο κ.λπ.

Επειδή τα αρχεία με αυτές τις επεκτάσεις απέχουν μόνο ένα βήμα μακριά από το να κάνουν πολλά πράγματα στον υπολογιστή σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνετε ένα αρχείο όπως αυτό από μια πηγή που δεν εμπιστεύεστε.

Δείτε την λίστα των επεκτάσεων αρχείων εκτελέσιμων αρχείων για επεκτάσεις αρχείων, για να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.