Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στα Windows

Δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα που ανοίγει ένα αρχείο στα Windows

Κάποτε διπλό ή διπλό κλικ σε ένα αρχείο και στη συνέχεια ανοίγει σε λάθος πρόγραμμα ή σε ένα πρόγραμμα που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε;

Πολλοί τύποι αρχείων, ειδικά συνηθισμένοι τύποι αρχείων βίντεο, εγγράφων, γραφικών και ήχου, υποστηρίζονται από πολλά διαφορετικά προγράμματα, πολλά από τα οποία ενδέχεται να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας ταυτόχρονα.

Τα Windows μπορούν να ανοίξουν αυτόματα μόνο ένα πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου , οπότε αν θέλετε να δουλέψετε με τα αρχεία PNG στο Photoshop Elements για παράδειγμα και όχι το Paint, αλλάξτε την προεπιλεγμένη συσχέτιση αρχείων για τα αρχεία PNG είναι αυτό που πρέπει να κάνετε.

Ακολουθήστε τα παρακάτω εύκολα βήματα για να αλλάξετε τη συνδρομή προγράμματος του τύπου αρχείου στα Windows. Ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε, θα θέλετε να ακολουθήσετε το πρώτο σύνολο οδηγιών για τα Windows 10 ή το επόμενο σετ για Windows 8 , Windows 7 ή Windows Vista . Οι οδηγίες για τα Windows XP βρίσκονται πιο κάτω στη σελίδα.

Απαιτείται χρόνος: Θα χρειαστούν λιγότερο από 5 λεπτά για να αλλάξετε το πρόγραμμα που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα Windows που χρησιμοποιείτε ή τον τύπο αρχείου που μιλάμε.

Σημείωση: Η ρύθμιση του προεπιλεγμένου συσχετισμού αρχείων του προγράμματος δεν περιορίζει τα άλλα προγράμματα που υποστηρίζουν τον τύπο αρχείου από το να συνεργάζονται μαζί τους σε άλλες περιπτώσεις. Περισσότερα για αυτό στο κάτω μέρος της σελίδας.

Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στα Windows 10

Τα Windows 10 χρησιμοποιούν Ρυθμίσεις αντί του Πίνακα Ελέγχου για να κάνουν αλλαγές σε συσχετίσεις τύπου αρχείου.

  1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη (ή πατήστε το πλήκτρο πρόσβασης WIN + X ) και επιλέξτε Ρυθμίσεις .
  2. Επιλέξτε Εφαρμογές από τη λίστα.
  3. Επιλέξτε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στα αριστερά.
  4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ ή αγγίξτε το σύνδεσμο Επιλογή προεπιλεγμένων εφαρμογών ανά τύπο αρχείου .
  5. Εντοπίστε την επέκταση αρχείου που θέλετε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για. Αν δεν είστε σίγουροι σε ποια επέκταση χρησιμοποιείται το αρχείο, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων για να βρείτε το αρχείο και χρησιμοποιήστε την επιλογή Προβολή> επεκτάσεις ονόματος αρχείου για να εμφανίσετε επεκτάσεις αρχείων.
  6. Στην επιλογή Επιλογή προεπιλεγμένων εφαρμογών ανά τύπο αρχείου , κάντε κλικ στο πρόγραμμα στα δεξιά της επέκτασης αρχείου. Αν δεν υπάρχει κανένας καταχωρημένος, επιλέξτε / πατήστε το κουμπί Επιλέξτε ένα προεπιλεγμένο κουμπί.
  7. Στην επιλογή "Επιλογή εφαρμογής" αναδυόμενο παράθυρο, επιλέξτε ένα νέο πρόγραμμα που θα συσχετιστεί με την επέκταση αρχείου. Αν δεν υπάρχει λίστα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε να αναζητήσετε μια εφαρμογή στο Κατάστημα . Όταν τελειώσετε, μπορείτε να κλείσετε όλα τα παράθυρα που ανοίξατε για να κάνετε αυτές τις αλλαγές.

Τα Windows 10 θα ανοίξουν τώρα το πρόγραμμα που επιλέξατε κάθε φορά που ανοίγετε ένα αρχείο με αυτήν την επέκταση από το File Explorer.

Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στα Windows 8, 7 ή Vista

  1. Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου . Στα Windows 8, το Power User Menu ( WIN + X ) είναι ο πιο γρήγορος τρόπος. Δοκιμάστε το μενού Έναρξη στα Windows 7 ή Vista.
  2. Πατήστε ή κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προγράμματα .
    1. Σημείωση: Θα δείτε αυτόν τον σύνδεσμο μόνο αν βρίσκεστε στην προβολή "Πίνακας Ελέγχου" της Κατηγορίας ή του Πίνακα Ελέγχου του Πίνακα Ελέγχου. Διαφορετικά, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Προεπιλεγμένα προγράμματα , ακολουθούμενη από τη συσχέτιση ενός τύπου αρχείου ή πρωτοκόλλου με μια σύνδεση προγράμματος . Περάστε στο Βήμα 4.
  3. Πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Προεπιλεγμένα προγράμματα .
  4. Επιλέξτε το Associate έναν τύπο αρχείου ή ένα πρωτόκολλο με έναν σύνδεσμο προγράμματος στην επόμενη σελίδα.
  5. Αφού φορτωθεί το εργαλείο " Ορισμός συσχετίσεων ", το οποίο θα διαρκέσει μόνο ένα δευτερόλεπτο ή δύο, μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα, μέχρι να δείτε την επέκταση αρχείου για την οποία θέλετε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα.
    1. Συμβουλή: Εάν δεν είστε σίγουροι σε ποια επέκταση έχει το συγκεκριμένο αρχείο, κάντε δεξί κλικ (ή πατήστε και κρατήστε πατημένο) το αρχείο, μεταβείτε στην επιλογή Ιδιότητες και αναζητήστε την επέκταση αρχείου στη γραμμή "Τύπος αρχείου" στην καρτέλα Γενικά .
  6. Πατήστε ή κάντε κλικ στην επέκταση αρχείου για να το επισημάνετε.
  7. Πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή προγράμματος ... , που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή κύλισης.
  1. Αυτό που βλέπετε στη συνέχεια και το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε εξαρτάται από την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε. Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε σίγουροι για το σύνολο των οδηγιών που θα ακολουθήσετε.
    1. Windows 8: Από το "Πώς θέλετε από τώρα και στο εξής να ανοίξετε αυτό το αρχείο [επέκταση αρχείου];" το παράθυρο που βλέπετε τώρα, αναζητήστε τα προγράμματα και τις εφαρμογές στις Άλλες επιλογές και εντοπίστε και έπειτα πατήστε ή κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε να ανοίξετε όταν κάνετε διπλό κλικ ή διπλό κλικ σε αυτούς τους τύπους αρχείων. Δοκιμάστε περισσότερες εφαρμογές για την πλήρη λίστα.
    2. Windows 7 & Vista: Από το παράθυρο "Άνοιγμα με" που εμφανίστηκε, αναζητήστε τα προγράμματα που αναφέρονται και επιλέξτε εκείνο που θέλετε να ανοίξετε για αυτήν την επέκταση. Τα συνιστώμενα προγράμματα είναι πιθανώς τα πιο εφαρμόσιμα, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα προγράμματα που αναφέρονται.
  2. Πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK . Τα Windows θα ανανεώσουν τη λίστα των συσχετίσεων αρχείων για να εμφανίσουν το νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα που έχει εκχωρηθεί σε αυτόν τον τύπο αρχείου. Μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο Ορισμός συνενώσεων εάν ολοκληρώσετε τις αλλαγές.

Από αυτό το σημείο προς τα εμπρός, όταν κάνετε διπλό κλικ ή διπλό πάτημα σε οποιοδήποτε αρχείο με αυτήν την συγκεκριμένη επέκταση αρχείου, το πρόγραμμα που επιλέξατε να συσχετίσετε με αυτό στο βήμα 7 θα ξεκινήσει αυτόματα και θα φορτώσει το συγκεκριμένο αρχείο.

Τρόπος αλλαγής συσχετίσεων αρχείων στα Windows XP

  1. Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου μέσω του Start> Control Panel .
  2. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Εμφάνιση και Θέματα .
    1. Σημείωση: Θα δείτε μόνο αυτόν το σύνδεσμο εάν χρησιμοποιείτε την προβολή κατηγοριών του πίνακα ελέγχου. Εάν αντί αυτού χρησιμοποιείτε την κλασική προβολή , κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογές φακέλου και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο βήμα 4.
  3. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Επιλογές φακέλου κοντά στο κάτω μέρος του παραθύρου Εμφάνιση και Θέματα .
  4. Από το παράθυρο "Επιλογές φακέλου" , κάντε κλικ στην καρτέλα " Τύποι αρχείων ".
  5. Κάτω από τους καταχωρημένους τύπους αρχείων:, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την επέκταση αρχείου που θέλετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο συσχετισμό προγράμματος για.
  6. Κάντε κλικ στην επέκταση για να την επισημάνετε.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή ... στο κάτω μέρος.
    1. Εάν δεν βλέπετε αυτό το κουμπί, θα πρέπει να δείτε μια επιλογή που ονομάζεται Επιλογή του προγράμματος από μια λίστα . Επιλέξτε αυτό και κάντε κλικ στο OK .
  8. Από την οθόνη Άνοιγμα με την οποία βλέπετε τώρα, επιλέξτε από προεπιλογή το πρόγραμμα που θέλετε να ανοίξετε τον τύπο αρχείου.
    1. Συμβουλή: Τα πιο κοινά προγράμματα που υποστηρίζουν αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο αρχείου θα εμφανίζονται στη λίστα Προτεινόμενα προγράμματα ή Προγράμματα , αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα προγράμματα που υποστηρίζουν το αρχείο, οπότε μπορείτε να επιλέξετε χειροκίνητα ένα με το Browse ... κουμπί.
  1. Κάντε κλικ στο κουμπί OK και έπειτα στο κουμπί Κλείσιμο ξανά στο παράθυρο Επιλογές φακέλου . Επίσης, μπορείτε να κλείσετε οποιαδήποτε παράθυρα ελέγχου ή Εμφάνιση και Θέματα που ενδέχεται να είναι ανοικτά.
  2. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, κάθε φορά που κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο με την επέκταση που επέλεξα ξανά στο Βήμα 6, το πρόγραμμα που επιλέξατε στο Βήμα 8 θα ανοίξει αυτόματα και το αρχείο θα ανοίξει μέσα σε αυτό το πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή των συσχετίσεων αρχείων

Η αλλαγή σύνδεσης αρχείου ενός προγράμματος δεν σημαίνει ότι ένα άλλο πρόγραμμα υποστήριξης δεν μπορεί να ανοίξει το αρχείο, σημαίνει απλώς ότι δεν θα είναι το πρόγραμμα που ανοίγει όταν πατάτε διπλό ή διπλό κλικ σε αυτούς τους τύπους αρχείων.

Για να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο πρόγραμμα με το αρχείο, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πρώτα αυτό το άλλο πρόγραμμα με μη αυτόματο τρόπο και στη συνέχεια να περιηγηθείτε στον υπολογιστή σας για το συγκεκριμένο αρχείο για να το ανοίξετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανοίξετε το Microsoft Word και να χρησιμοποιήσετε το μενού Αρχείο> Άνοιγμα για να ανοίξετε ένα αρχείο DOC που συνηθίζεται να συσχετίζεται με το OpenOffice Writer, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν αλλάζει πραγματικά η συσχέτιση αρχείων για τα αρχεία DOC όπως εξηγείται παραπάνω.

Επίσης, η αλλαγή της σύνδεσης αρχείου δεν αλλάζει τον τύπο αρχείου. Για να αλλάξετε τον τύπο αρχείου, πρέπει να αλλάξετε τη δομή των δεδομένων έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει σε διαφορετική μορφή. Η αλλαγή του τύπου / μορφής του αρχείου γίνεται συνήθως με ένα εργαλείο μετατροπής αρχείων .