Κάντε καλύτερες φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας καμπύλες GIMP

Εάν απολαμβάνετε τη λήψη φωτογραφιών με την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή, αλλά μερικές φορές δεν επιτυγχάνετε τα αποτελέσματα που ελπίζατε, γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Curves στο GIMP, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες εικόνες.

Το χαρακτηριστικό Curves στο GIMP μπορεί να φανεί αρκετά εκφοβιστικό, αλλά είναι πολύ διαισθητικό να το χρησιμοποιήσετε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να πάρετε καλά αποτελέσματα από το να παίζετε με Curves χωρίς να καταλάβετε τι ακριβώς κάνετε.

Στη συνοδευτική εικόνα, μπορείτε να δείτε την αρχική φωτογραφία στα αριστερά με κακή αντίθεση και πώς έχει βελτιωθεί σημαντικά στα δεξιά κάνοντας μια ρύθμιση Curves στο GIMP . Μπορείτε να δείτε πώς αυτό επιτυγχάνεται στις επόμενες σελίδες.

01 από 03

Ανοίξτε το παράθυρο Curves στο GIMP

Αφού ανοίξετε μια φωτογραφία που νομίζετε ότι έχει κακή αντίθεση, πηγαίνετε στο Colors > Curves για να ανοίξετε το παράθυρο διαγραμμάτων Curves .

Θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, αλλά για αυτήν την άσκηση αγνοήστε τις Προεπιλογές , βεβαιωθείτε ότι το αναπτυσσόμενο μενού Καναλιού έχει οριστεί στην τιμή και ότι ο τύπος καμπύλης είναι Ομαλός . Επίσης, ελέγξτε ότι το πλαίσιο προεπισκόπησης έχει επισημανθεί ή δεν θα δείτε το αποτέλεσμα των προσαρμογών σας.

Θα πρέπει επίσης να δείτε ότι εμφανίζεται ένα ιστόγραμμα πίσω από τη γραμμή Curves , αλλά δεν είναι σημαντικό να το καταλάβετε καθώς πρόκειται απλά να εφαρμόσουμε μια απλή καμπύλη S.

Σημείωση: Προτού κάνετε ρυθμίσεις στις φωτογραφίες σας, ίσως συνιστάται να δημιουργήσετε αντίγραφο του πρωτοτύπου ή ακόμα και να αντιγράψετε το στρώμα φόντου και να το επεξεργαστείτε πριν αποθηκεύσετε μια JPEG από την προσαρμοσμένη φωτογραφία.

02 του 03

Ρυθμίστε τις καμπύλες στο GIMP

Μια καμπύλη S είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνετε μια προσαρμογή με τη λειτουργία Curves του GIMP και αυτή είναι ίσως η πιο συχνά προσαρμοσμένη ρύθμιση Curves σε οποιονδήποτε επεξεργαστή εικόνας. Είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να ενισχύσετε την αντίθεση μιας φωτογραφίας και επίσης τείνει να κάνει τα χρώματα πιο κορεσμένα.

Στο παράθυρο " Καμπύλες" , κάντε κλικ στη διαγώνια γραμμή κάπου προς τη δεξιά πλευρά και σύρετέ την προς τα πάνω. Αυτό φωτίζει τα ελαφρύτερα εικονοστοιχεία στη φωτογραφία σας. Τώρα κάντε κλικ στη γραμμή προς τα αριστερά και σύρετε προς τα κάτω. Θα πρέπει να δείτε ότι τα πιο σκούρα εικονοστοιχεία στη φωτογραφία σας έχουν σκουρύνει.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην κάνετε το αποτέλεσμα να φαίνεται υπερβολικά αφύσικο, αν και αυτό εξαρτάται από τη γεύση. Όταν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, απλά κάντε κλικ στο OK για να εφαρμόσετε το εφέ.

03 του 03

Ποιο είναι το ιστόγραμμα;

Όπως αναφέρθηκε, το παράθυρο διαγραμμάτων Curves εμφανίζει ένα ιστόγραμμα πίσω από τη γραμμή Curves . Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το τι είναι ένα ιστόγραμμα σε αυτόν τον ορισμό ενός ιστόγραμμα.

Στην εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι το ιστόγραμμα καλύπτει μόνο μια περιοχή στη μέση του παραθύρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν pixels με πολύ σκοτεινές ή πολύ φωτεινές τιμές που περιέχονται στην εικόνα - μείωσε την αντίθεση της φωτογραφίας που προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτό σημαίνει ότι η καμπύλη θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα μόνο όταν βρίσκεται εντός της περιοχής που καλύπτεται από το ιστόγραμμα. Μπορείτε να δείτε ότι έκανα κάποιες πολύ ακραίες προσαρμογές στις περιοχές αριστερά και δεξιά της καμπύλης, αλλά η εικόνα πίσω δεν φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν υπάρχουν εικονοστοιχεία στη φωτογραφία με αντίστοιχες τιμές.