Πώς να διασφαλίσετε τον σωστό προσανατολισμό των ψηφιακών φωτογραφιών

Περιστρέψτε τις εικόνες που εμφανίζονται στο πλάι online

Οι φωτογραφίες σας εμφανίζονται πλαγίως στον υπολογιστή σας ή στο διαδίκτυο; Αν γυρίσατε σωστά τη φωτογραφική μηχανή σας κατά τη λήψη της λήψης και χρησιμοποιείτε αρκετά πρόσφατο λογισμικό φωτογραφιών, οι περιστρεφόμενες πλάγιες εικόνες γενικά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχείτε για την μετα-επεξεργασία.

Οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες έχουν έναν αισθητήρα περιστροφής που γράφει μια ετικέτα EXIF ​​προσανατολισμού στο αρχείο για να πει το λογισμικό σας πώς να μετατρέψει τη φωτογραφία για προβολή. Ίσως θελήσετε επίσης να ανοίξετε τις Προτιμήσεις αρχείων για το Photoshop και να ελέγξετε αν έχει επιλεγεί "Ignore EXIF ​​Profile Tag". Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα προκαλέσουν την εμφάνιση της φωτογραφίας σας σωστά.

Το λογισμικό σας μπορεί να επηρεάσει τον προσανατολισμό της εικόνας

Ορισμένο λογισμικό δεν χρησιμοποιεί την ετικέτα προσανατολισμού που έχει γραφτεί από την κάμερα. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, μην περιστρέφετε τις φωτογραφίες, αλλά προσπαθήστε να τις δείτε απευθείας από την κάμερα με ένα ενημερωμένο δωρεάν πρόγραμμα όπως το XnView ή το FastStone Image Viewer. Αυτά τα προγράμματα εμφανίζουν φωτογραφίες σύμφωνα με τη σημαία ενσωματωμένου προσανατολισμού. Εάν τα προγράμματα αυτά εμφανίζουν τη φωτογραφία με τον σωστό προσανατολισμό, τότε το αρχικό λογισμικό σας είναι σφάλμα και θα πρέπει να εξετάσετε την ενημέρωση ή την αντικατάστασή της.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε ένα πρόγραμμα που θα χρησιμοποιεί την ετικέτα προσανατολισμού μόνο για προβολή και δεν θα αλλάξει τα πραγματικά δεδομένα του αρχείου. Ωστόσο, εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι η εικόνα σας εμφανίζεται πάντα με τον σωστό προσανατολισμό, ανεξάρτητα από το λογισμικό που χρησιμοποιείτε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που θα περιστρέφει το πραγματικό περιεχόμενο χωρίς απώλειες με βάση την ετικέτα προσανατολισμού και στη συνέχεια να ενημερώσετε τον προσανατολισμό ετικέτα που αντικατοπτρίζει τον νέο προσανατολισμό (Η δωρεάν συλλογή φωτογραφιών της Microsoft Windows Live κάνει αυτό.) Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα προγράμματα που χρησιμοποιούν την ετικέτα προσανατολισμού θα εμφανίζουν σωστά την εικόνα καθώς και εκείνα που δεν χρησιμοποιούν την ετικέτα προσανατολισμού.

Εδώ είναι πώς ορισμένα δημοφιλή προγράμματα χειρίζονται θέματα περιστροφής:

Αισθητήρες προσανατολισμού σε παλαιότερες κάμερες

Αν η φωτογραφική μηχανή σας είναι παλαιότερη, ενδέχεται να μην έχει αισθητήρα προσανατολισμού. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα για να δείτε τα δεδομένα EXIF ​​των φωτογραφιών πριν κάνετε οποιαδήποτε επεξεργασία σε άλλο πρόγραμμα. Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε εμφανίζει όλες τις πληροφορίες EXIF ​​και όχι μόνο τα πεδία που θεωρεί σημαντικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής EXIF ​​για αυτό, αλλά το XnView λειτουργεί καλά , είναι δωρεάν και είναι καλό για πολλά διαφορετικά πράγματα.

Αφού διαπιστώσετε ότι η φωτογραφική μηχανή σας ΔΕΝ γράφει την ετικέτα προσανατολισμού, μπορείτε να περιστρέψετε με ασφάλεια τις εικόνες στο προτιμώμενο λογισμικό φωτογραφιών. Εάν το λογισμικό είναι τρέχον, θα πρέπει να προσθέσετε την κατάλληλη ετικέτα προσανατολισμού στα μεταδεδομένα και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για την εμφάνιση πλαγίως της εικόνας εάν επεξεργαστείτε αργότερα σε άλλο (τρέχον) πρόγραμμα ή εάν δημοσιεύσετε τις φωτογραφίες online.

Περιστροφή για σαρωμένες φωτογραφίες

Οι σαρωτές δεν γράφουν πληροφορίες EXIF, οπότε η περιστροφή θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σάρωσης ή χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή φωτογραφιών ή έναν θεατή μετά τη σάρωση της εικόνας.

Πολλαπλά προγράμματα θα μπορούσαν να περιστρέψουν τις εικόνες διαφορετικά

Αν χρησιμοποιείτε πολλαπλά προγράμματα για να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας, ένα ή περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να διαβάζουν ή να γράφουν εσφαλμένα τις πληροφορίες προσανατολισμού, προκαλώντας την εμφάνιση της φωτογραφίας πλευρικά, ανάποδα ή άλλως λανθασμένα. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, χρησιμοποιήστε τη διαδικασία εξάλειψης, δοκιμάζοντας κάθε ένα από τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε για να δείτε πώς χειρίζεται την περιστροφή. Όταν βρείτε αυτό που προκαλεί το πρόβλημα, ελέγξτε για μια ενημέρωση, καταργήστε την από τη ροή εργασίας σας ή προσέξτε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο αφού έχετε ρυθμίσει σωστά τον προσανατολισμό σε άλλο πρόγραμμα.

Οι μεταφορτωμένες φωτογραφίες ενδέχεται να χρειάζονται περιστροφή χειροκίνητη

Όταν μεταφορτώνετε φωτογραφίες online, οι περισσότεροι ιστότοποι θα διαβάσουν επίσης την ετικέτα EXIF ​​προσανατολισμού και θα προβάλλουν τις φωτογραφίες σωστά. Στις περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό, συνήθως μπορείτε να βρείτε ένα κουμπί ή ένα εικονίδιο περιστροφής για να μετατρέψετε τη φωτογραφία στον σωστό προσανατολισμό χωρίς να χρειάζεται να διορθώσετε την περιστροφή τοπικά και να μεταφορτώσετε ξανά τη φωτογραφία. Αναζητήστε ένα ζευγάρι βέλη ή ένα εικονίδιο σελίδας με ένα βέλος πάνω του. Η χρήση του επιτραπέζιου λογισμικού που χειρίζεται σωστά τον προσανατολισμό θα πρέπει να εξαλείψει τυχόν προβλήματα των φωτογραφιών που εμφανίζονται πλευρικά αφού τα δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο.

Μια προσέγγιση Do-It-Yourself

Πρακτικά κάθε εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων στον πλανήτη έχει ένα χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να περιστρέψετε μια φωτογραφία πίσω στον κατάλληλο προσανατολισμό. Αν έχετε Mac, τότε το Photos ή το iPhoto θα σας επιτρέψουν να επεξεργαστείτε την εικόνα. Στο PC, ο Photo Editor μπορεί να κάνει τη δουλειά. Για παράδειγμα, το στοιχείο μενού Μετατροπή του Photoshop Edit > Transform σάς επιτρέπει να περιστρέψετε ή να μετακινήσετε την εικόνα. Απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναστροφή μιας εικόνας που περιέχει λέξεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του κειμένου προς τα πίσω. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επιλέξετε να περιστρέψετε την εικόνα 180 μοίρες είτε με φορά δεξιόστροφα είτε με αριστερόστροφη φορά. Αν η εικόνα φαίνεται να έχει κλίση λίγο και χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του Photoshop, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα περικοπή περιεχομένου .