Δημιουργήστε μια φωτογραφία HDR στο GIMP Με την Προσθήκη Blend Plugin

01 από 05

Φωτογραφίες HDR με προσθήκη GIMP Plugin Exposure Blend

Η HDR φωτογραφία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και θα σας δείξω πώς να φτιάξετε μια φωτογραφία HDR στο GIMP σε αυτό το βήμα-βήμα tutorial. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το HDR, το ακρωνύμιο σημαίνει High Dynamic Range και αναφέρεται στην παραγωγή φωτογραφιών με ευρύτερο φάσμα φωτισμού από ότι η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μπορεί να συλλάβει αυτήν τη στιγμή σε μία μόνο έκθεση.

Εάν έχετε τραβήξει ποτέ μια φωτογραφία ανθρώπων που στέκονταν μπροστά από έναν ελαφρύ ουρανό, πιθανότατα θα έχετε δει αυτό το φαινόμενο με τους ανθρώπους που φαίνονται να είναι καλά φωτισμένοι αλλά ο ουρανός είναι κοντά σε ένα καθαρό λευκό. Εάν η φωτογραφική μηχανή παρήγαγε μια φωτογραφία με τον ουρανό που εμφανίζεται με το πραγματικό της χρώμα, θα δείτε ότι οι άνθρωποι σε πρώτο πλάνο φαίνονταν πολύ σκοτεινοί. Η ιδέα πίσω από το HDR είναι να συνδυάσει τις δύο φωτογραφίες, ή ακόμα και πολλές ακόμα φωτογραφίες, για να δημιουργήσει μια νέα φωτογραφία με τους ανθρώπους και τον ουρανό που έχουν εκτεθεί σωστά.

Για να δημιουργήσετε μια φωτογραφία HDR στο GIMP, πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το plugin Exposure Blend που δημιουργήθηκε αρχικά από τον JD Smith και ενημερώθηκε περαιτέρω από τον Alan Stewart. Αυτό είναι ένα αρκετά εύκολο plugin και μπορεί να παράγει ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα, αν και δεν είναι τόσο στρογγυλεμένο όσο μια πραγματική εφαρμογή HDR. Για παράδειγμα, περιορίζεστε σε τρία μόνο ανοίγματα, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στα επόμενα λίγα βήματα, θα βρω τον τρόπο εγκατάστασης της προσθήκης έκθεσης Blend, συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές εκθέσεις του ίδιου στιγμιότυπου σε μία φωτογραφία και στη συνέχεια τσίμπημα την τελική φωτογραφία για να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα. Για να φτιάξετε μια φωτογραφία HDR στο GIMP, θα χρειαστεί να έχετε τρία ανοιγόμενα παράθυρα της ίδιας σκηνής που έχουν ληφθεί με τη φωτογραφική σας μηχανή που είναι τοποθετημένη σε τρίποδο, για να βεβαιωθείτε ότι θα ευθυγραμμιστούν τέλεια.

02 του 05

Εγκαταστήστε το πρόσθετο Blend Exposure

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του plugin Exposure Blend από το GIMP Plugin Registry.

Μετά τη λήψη του plugin, θα πρέπει να το τοποθετήσετε στο φάκελο Scripts της εγκατάστασης GIMP. Στην περίπτωσή μου, η διαδρομή προς αυτό το φάκελο είναι C: > Αρχεία Προγράμματος > GIMP-2.0 > share > gimp > 2.0 > scripts και θα πρέπει να το βρείτε σαν κάτι παρόμοιο στον υπολογιστή σας.

Εάν το GIMP εκτελείται ήδη, θα πρέπει να μεταβείτε στην επιλογή Φίλτρα > Script-Fu > Ανανέωση σεναρίων πριν χρησιμοποιήσετε το νεοεγκατεστημένο πρόσθετο, αλλά εάν το GIMP δεν εκτελείται, το πρόσθετο θα εγκατασταθεί αυτόματα όταν ξεκινήσει το επόμενο.

Με την εγκατάσταση του plugin, στο επόμενο βήμα, θα σας δείξω πώς να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα μείγμα τριών εκθέσεων για να κάνετε μια φωτογραφία HDR στο GIMP.

03 του 05

Εκτελέστε το πρόσθετο Blend Exposure

Αυτό το βήμα είναι να αφήσετε απλώς το plugin Exposure Blend να κάνει τα πράγματα χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Μεταβείτε στην επιλογή Φίλτρα > Φωτογραφία > Σύνθεση έκθεσης και ανοίγει το παράθυρο διαλόγου Αναπαραγωγή έκθεσης . Καθώς πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του plugin, θα πρέπει να επιλέξετε μόνο τις τρεις εικόνες σας χρησιμοποιώντας το σωστό πεδίο επιλογής. Απλά πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί δίπλα στην ετικέτα " Κανονική έκθεση " και, στη συνέχεια, να μεταβείτε στο συγκεκριμένο αρχείο και να ανοίξετε. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να επιλέξετε τις εικόνες μικρής έκθεσης και μεγάλης έκθεσης με τον ίδιο τρόπο. Αφού επιλέξετε τις τρεις εικόνες, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί OK και το plugin Exposure Blend θα κάνει το πράγμα του.

04 του 05

Ρυθμίστε την αδιαφάνεια του Layer για να προσαρμόσετε το εφέ

Αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία του plugin, θα απομείνει ένα έγγραφο GIMP που αποτελείται από τρία επίπεδα, δύο με εφαρμοσμένες μάσκες στρώματος, που συνδυάζονται για την παραγωγή μιας πλήρους φωτογραφίας που καλύπτει ένα ευρύ δυναμικό εύρος. Στο λογισμικό HDR, η χαρτογράφηση τόνων θα εφαρμοστεί στην εικόνα για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα. Αυτή δεν είναι μια επιλογή εδώ, αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να πάρουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα.

Συχνά σε αυτό το στάδιο, η φωτογραφία HDR μπορεί να εμφανιστεί λίγο επίπεδη και να μην έχει αντίθεση. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό είναι να μειώσετε την αδιαφάνεια ενός ή δύο από τα ανώτερα στρώματα της παλέτας Layers , για να μειώσετε την επίδραση που έχουν στη συνδυασμένη εικόνα.

Στην παλέτα στρώσεων, μπορείτε να κάνετε κλικ σε ένα στρώμα και στη συνέχεια να ρυθμίσετε το ρυθμιστικό Opacity και να δείτε πώς αυτό επηρεάζει τη συνολική εικόνα. Μειώσαμε και τα δύο ανώτερα στρώματα κατά 20%, περισσότερο ή λιγότερο.

Το τελευταίο βήμα θα αυξήσει την αντίθεση λίγο περισσότερο.

05 του 05

Αυξήστε την αντίθεση

Εάν εργαζόμαστε στο Adobe Photoshop , θα μπορούσαμε εύκολα να αυξήσουμε την αντίθεση της εικόνας χρησιμοποιώντας έναν από τους διάφορους τύπους στρώσεων προσαρμογής. Ωστόσο, στο GIMP δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτών των στρώσεων προσαρμογής. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να αποκτήσετε μια γάτα και αυτή η απλή τεχνική για την ενίσχυση των σκιών και των επιφανειών προσφέρει ένα βαθμό ελέγχου χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της αδιαφάνειας στρώματος που εφαρμόστηκε στο προηγούμενο βήμα.

Μεταβείτε στο Layer > New Layer για να προσθέσετε ένα νέο επίπεδο και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο D στο πληκτρολόγιό σας για να ορίσετε τα προεπιλεγμένα χρώματα ασπρόμαυρου και φόντου ασπρόμαυρου. Τώρα μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία > Συμπλήρωση με το χρώμα FG και στη συνέχεια, στην παλέτα " Επίπεδα ", αλλάξτε τη λειτουργία αυτού του νέου στρώματος σε μαλακό φως . Μπορείτε να δείτε το στοιχείο ελέγχου λειτουργίας που έχει επισημανθεί στη συνοδευτική εικόνα.

Στη συνέχεια, προσθέστε ένα άλλο νέο στρώμα, συμπληρώστε το με λευκό, πηγαίνοντας στο Επεξεργασία > Γεμίστε με το BG Color και ξανά αλλάξτε τη λειτουργία σε μαλακό φως . Θα πρέπει τώρα να δείτε πώς αυτά τα δύο στρώματα έχουν ενισχύσει σημαντικά την αντίθεση μέσα στην εικόνα. Μπορείτε να το τροποποιήσετε αν ρυθμίσετε την αδιαφάνεια των δύο στρωμάτων, αν θέλετε και μπορείτε να κάνετε διπλότυπο ένα ή και τα δύο από τα στρώματα, εάν θέλετε ένα ακόμα πιο δυνατό αποτέλεσμα.

Τώρα που ξέρετε πώς να δημιουργήσετε φωτογραφίες HDR στο GIMP, ελπίζω ότι θα μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας στην Gallery HDR.