Εργασία με ομάδες σημείων στο Civil 3D

Η βασικότερη πληροφορία στον κόσμο του πολιτικού σχεδιασμού είναι το σημείο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εργασία με τις ομάδες σημείων στο Civil 3D.

01 από 05

Τι είναι το σημείο;

James A. Coppinger

Ένα σημείο αποτελείται (γενικά) από πέντε βασικά κομμάτια πληροφοριών που συνήθως αναφέρονται ως αρχείο PNEZD:

Οι γεωπόνοι βγαίνουν στο πεδίο και συγκεντρώνουν όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες για το έργο σας σαν μια σειρά σημείων σε έναν συλλέκτη δεδομένων, ο οποίος μπορεί να εξαχθεί σε ένα αρχείο κειμένου και κατόπιν να εισαχθεί σε Civil 3D όπου τα σημεία δημιουργούνται ως φυσικά αντικείμενα μέσα στο σχέδιό σας . Αν το σπάσετε στο πιο απλό επίπεδο, μπορείτε να παίξετε τα σημεία σύνδεσης με αυτά τα σημεία για να σχεδιάσετε τη φυσική γραμμή που γίνεται το σχέδιό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να σχεδιάσετε μια πολυγραμμή που να συνδέει όλα τα σημεία της άκρης του πεζοδρομίου για να οριοθετήσετε όπου βρίσκεται ο δρόμος σας. Απλά, σωστά; Λοιπόν, ίσως λίγο τόσο απλό. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιθεωρητές μπορούν να συλλέξουν δεκάδες χιλιάδες σημεία σε έναν ενιαίο ιστότοπο, γεγονός που καθιστά την εύρεση των σωστών σημείων για να συνδεθεί μαζί με τις γραμμές σας έναν εφιάλτη ενός συντάκτη.

02 του 05

Τι είναι μια ομάδα σημείων;

James A. Coppinger

Αυτό είναι όπου εισέρχονται οι Ομάδες Σημείων. Οι Ομάδες Σημείων ονομάζονται φίλτρα που συσσωρεύουν τους πόντους σας σε διαχειρίσιμα κομμάτια τα οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι πολύ παρόμοια με τα φίλτρα στρώματος στο ότι μπορείτε να δείξετε μόνο τα σημεία που πρέπει να εργαστείτε με οποιαδήποτε στιγμή. Στο προηγούμενο παράδειγμα άκρης-οδοστρώματος, θα ήταν πολύ ευκολότερο εάν τα μόνα σημεία που θα μπορούσαμε να δούμε πού τα πλάνα EOP κάνουν έτσι μια ομάδα σημείων που αποτελείται από ακριβώς αυτά τα σημεία και να απενεργοποιήσετε όλα τα άλλα σημεία. Ευτυχώς, το Civil 3D κάνει τη δημιουργία ομάδων σημείων μια πολύ απλή διαδικασία. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια Ομάδα Σημείων από το Εργαλειοθήκη σας, κάνοντας δεξί κλικ στην ενότητα Ομάδα Σημείων και επιλέγοντας την επιλογή NEW. Αυτό αναδεικνύει το παράθυρο διαλόγου "Ομάδα σημείων".

03 του 05

Το παράθυρο διαλόγου "Ομάδα σημείων"

James A. Coppinger

Αυτό το παράθυρο διαλόγου είναι η κύρια διεπαφή για τη δημιουργία της ομάδας σας. Με αυτό, έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε ποια σημεία κάνετε και δεν εμφανίζονται στην ομάδα σας, σε ποια στρώματα έχουν σχεδιαστεί, το στυλ επίδειξης και ετικέτας τους και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Εδώ μπορείτε να κάνετε σε κάθε καρτέλα:

04 του 05

Χρήση ομάδων σημείων

James A. Coppinger

Αφού δημιουργήσετε τις ομάδες σας, αυτές εμφανίζονται στον Εργαλειοθήκη ως λίστα. Ο κατάλογος είναι πολύ σημαντικός επειδή η σειρά των ομάδων σημείων καθορίζει ποια είναι η εμφάνιση και ποια όχι.

Από προεπιλογή, το Civil 3D έχει δύο ομάδες σημείων που έχουν ήδη οριστεί στο σχέδιό σας: "Όλοι οι πόντοι" και "Δεν εμφανίζεται". Και οι δύο ομάδες περιλαμβάνουν από προεπιλογή κάθε σημείο εντός του αρχείου, με τη διαφορά ότι η ομάδα "Δεν εμφανίζεται" έχει απενεργοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις οραματισμού στυλ και ετικέτας. Στη λίστα με τις παραγγελίες των ομάδων σημείων, εμφανίζονται από πάνω προς κάτω. Αυτό σημαίνει ότι εάν η ομάδα "Όλα τα σημεία" είναι πρώτη, τότε κάθε σημείο του σχεδίου σας εμφανίζεται στην οθόνη. Εάν δεν υπάρχει "No Points", τότε δεν εμφανίζονται καθόλου σημεία.

Στο παραπάνω παράδειγμα, μόνο οι κορυφαίοι / κατώτεροι βαθμοί μου θα εμφανιστούν στην οθόνη, επειδή το στυλ "Χωρίς εμφάνιση" βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτά, έτσι ώστε όλα τα άλλα σημεία κάτω από αυτά να μην εμφανίζονται καθόλου.

05 του 05

Οθόνη ομάδας σημείων ελέγχου

James A. Coppinger.

Μπορείτε να ελέγξετε την παραγγελία και, συνεπώς, την εμφάνιση των ομάδων σημείων σας κάνοντας δεξί κλικ στην ενότητα Ομάδες σημείων του εργαλείου και επιλέγοντας την επιλογή Ιδιότητες. Ο διάλογος που εμφανίζεται (παραπάνω) έχει βέλη στη δεξιά πλευρά που σας επιτρέπουν να μετακινήσετε ομάδες που επιλέγετε πάνω / κάτω στη λίστα. Απλά μετακινήστε τις ομάδες με τις οποίες θέλετε να εργαστείτε πάνω από την ομάδα No Display και όλες τις άλλες κάτω από αυτήν και πείτε OK στο παράθυρο διαλόγου. Το σχέδιό σας θα αλλάξει και μπορείτε να εργαστείτε μόνο με τα σημεία που χρειάζεστε.