Η έννοια του λογισμικού OEM

Το OEM αντιπροσωπεύει τον "κατασκευαστή του αρχικού εξοπλισμού" και το λογισμικό OEM είναι μια φράση που αναφέρεται σε λογισμικό που πωλείται σε κατασκευαστές υπολογιστών και κατασκευαστές υλικού (OEM) σε μεγάλες ποσότητες, με σκοπό την ομαδοποίηση με υλικό υπολογιστή. Το λογισμικό τρίτων κατασκευαστών που συνοδεύει την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή, το tablet γραφικών , το smartphone, τον εκτυπωτή ή το σαρωτή είναι ένα παράδειγμα λογισμικού OEM.

Βασικά στοιχεία λογισμικού OEM

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το πακέτο λογισμικού είναι μια παλαιότερη έκδοση ενός προγράμματος που πωλείται επίσης από μόνο του ως αυτόνομο προϊόν. Μερικές φορές πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση χαρακτηριστικών του λογισμικού λιανικής πώλησης, που συχνά ονομάζεται "ειδική έκδοση" (SE) ή "περιορισμένη έκδοση" (LE). Ο σκοπός είναι να δοθεί στους χρήστες του νέου λογισμικού προϊόντος η δυνατότητα να λειτουργούν εκτός του πλαισίου, αλλά και να τους πειράζει να αγοράσουν την τρέχουσα ή πλήρως λειτουργική έκδοση του λογισμικού.

Μια "συστροφή" σε αυτή την πρακτική προσφέρει παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού. Στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι κατασκευαστές λογισμικού δεν θα αναβαθμίσουν το παλαιότερο λογισμικό στις πιο πρόσφατες εκδόσεις.

Το λογισμικό OEM μπορεί επίσης να είναι μια απεριόριστη, πλήρως λειτουργική έκδοση του προϊόντος που μπορεί να αγοραστεί με έκπτωση με έναν καινούργιο υπολογιστή, επειδή ο οικοδόμος του συστήματος πωλεί σε μεγάλες ποσότητες και μεταβιβάζει τις αποταμιεύσεις στον αγοραστή. Συχνά υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί άδειας χρήσης για το λογισμικό OEM, το οποίο προσπαθεί να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπεται η πώλησή του. Για παράδειγμα, η άδεια χρήσης τελικού χρήστη (EULA) για πλήρως λειτουργικό λογισμικό OEM μπορεί να δηλώνει ότι δεν επιτρέπεται να πωλείται χωρίς το συνοδευτικό υλικό. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συζήτηση ως προς το αν οι εκδότες λογισμικού έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν αυτούς τους όρους άδειας χρήσης.

Νομιμότητα του λογισμικού OEM

Υπάρχει επίσης μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη νομιμότητα του λογισμικού OEM, επειδή πολλοί ανήθικοι πωλητές σε απευθείας σύνδεση εκμεταλλεύτηκαν τους καταναλωτές προσφέροντας δραστικά μειωμένο λογισμικό κάτω από την ετικέτα "OEM", όταν ποτέ δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από τον εκδότη να πωληθεί ως τέτοιο. Αν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου είναι απολύτως νόμιμο να αγοράζετε λογισμικό OEM, η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν πλαστό λογισμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το λογισμικό δεν δημοσιεύθηκε ποτέ με άδεια ΚΑΕ και ο πωλητής προσφέρει πειρατικό λογισμικό που μπορεί να μην είναι ακόμη λειτουργικό (αν είστε αρκετά τυχεροί να το λάβετε).

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζεται μια λίστα λογισμικού που θα θέλατε να έχετε εγκαταστήσει στον νέο σας υπολογιστή και είναι εκεί όταν παραλάβετε τον υπολογιστή. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί πολλοί κατασκευαστές λογισμικού, όπως το Adobe και η Microsoft, κινούνται σε ένα μοντέλο συνδρομής που βασίζεται σε σύννεφο. Για παράδειγμα, η Adobe απαιτεί να έχετε έναν νόμιμο λογαριασμό Creative Cloud και ότι, κάθε μέρα, σας ζητείται να δώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας Creative Cloud.

Το λογισμικό που λαμβάνετε από το Torrents είναι συνήθως "πειρατικό" λογισμικό. Ο πραγματικός κίνδυνος που τρέχετε εδώ είναι η πιθανότητα να εναχθεί από την εταιρεία λογισμικού για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, είστε και μόνοι σας όταν πρόκειται για τεχνολογική υποστήριξη. Εάν το λογισμικό παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ή αναζητάτε μια ενημερωμένη έκδοση και ελέγχετε με τον κατασκευαστή ότι οι αποδόσεις είναι σχεδόν 100%, θα σας ζητηθεί ο σειριακός αριθμός του λογισμικού και ο αριθμός αυτός θα ελεγχθεί με βάση τους νόμιμους αριθμούς λογισμικού.

Στο σημερινό δικτυακό περιβάλλον, η πρακτική της ομαδοποίησης λογισμικού OEM αντικαθίσταται γρήγορα από περιόδους δοκιμών στις οποίες η πλήρως λειτουργική έκδοση του λογισμικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το οποίο το λογισμικό είναι είτε απενεργοποιημένο έως ότου αγοράσετε μια άδεια ή οποιαδήποτε το περιεχόμενο που παράγετε θα είναι υδατογράφημα μέχρι να αγοραστεί η άδεια.

Αν και η ομαδοποίηση είναι μια πρακτική που πεθαίνει, οι κατασκευαστές smartphone δεν έχουν προβλήματα με το λογισμικό φόρτωσης, γνωστό ως "bloatware", στις συσκευές τους. Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίδραση κατά της πρακτικής αυτής, διότι σε πολλές περιπτώσεις ο καταναλωτής δεν μπορεί να επιλέξει τι έχει εγκαταστήσει στη νέα του συσκευή. Όταν πρόκειται για το λογισμικό OEM σε συσκευές, τα πράγματα γίνονται λίγο θολό. Ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συσκευή σας είναι γεμάτη με εφαρμογές που έχουν μικρή ή καθόλου σχέση με αυτό που κάνετε ή που σας ενδιαφέρουν ή δεν σας ενδιαφέρουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συσκευές Android. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μεγάλο μέρος αυτού του λογισμικού είναι "σκληρό καλώδιο" στο Android OS επειδή ο κατασκευαστής έχει τροποποιήσει το Android OS και ότι το λογισμικό δεν μπορεί να διαγραφεί ή, σε πολλές περιπτώσεις, να είναι απενεργοποιημένο.

Μια άλλη δυσάρεστη πρακτική στα smartphones είναι η πρακτική να ενθαρρύνετε τον χρήστη να αγοράσει επιπλέον χαρακτηριστικά καθώς χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιχνίδια που διαθέτουν δωρεάν και μια "πληρωμένη" έκδοση της εφαρμογής. Η δωρεάν έκδοση είναι όπου η επαιτεία για αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών είναι μια κοινή πρακτική.

Η κατώτατη γραμμή όταν πρόκειται για λογισμικό OEM είναι μια άμεση αγορά από τον κατασκευαστή του λογισμικού ή ένας αξιόπιστος μεταπωλητής λογισμικού είναι συχνότερα από ό, τι δεν είναι η καλύτερη διαδρομή. Διαφορετικά, αυτό το παλιό αξίωμα, η επιφύλαξη των όρων ("Αφήστε τον αγοραστή να προσέξει") δεν είναι κακή ιδέα.