Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια τα στερεοφωνικά ηχεία σας στο σπίτι

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, υπάρχει πάντα αυτό το κομμάτι του ενθουσιασμού όταν ανοίγετε ένα νέο δώρο, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια ποικιλία ηλεκτρονικών. Μετά την αγορά νέων στερεοφωνικών ηχείων , η συσκευασία εξακολουθεί να έχει αυτή τη φρέσκια μυρωδιά από το εργοστάσιο και το προϊόν είναι αφρώδες καθαρό και απαλλαγμένο από δακτυλικά αποτυπώματα. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, αφού τα βγάλετε, τα ρυθμίσετε και τα θέσετε σε ενεργό χρήση. Αλλά μόνο επειδή κάτι που σας ανήκει δεν θεωρείται πλέον "νέο" δεν σημαίνει ότι η περίοδος του μέλιτος πρέπει να τελειώσει! Με την τακτική φροντίδα, μπορείτε να κρατήσετε τα περισσότερα που φαίνονται σαν να κατασκευάστηκαν μόλις χθες και χωρίς κιβώτια σήμερα.

Παρόλο που τα στερεοφωνικά ηχεία τείνουν να κάθονται ανέπαφα, μπορούν και θα συσσωρεύσουν βρωμιά και βρωμιά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μέθοδοι καθαρισμού και συντήρησης ομιλητών είναι κάπως διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζονται σε άλλους τύπους τεχνολογίας. Τα περισσότερα ηχεία διαθέτουν εξωτερικά ντουλάπια που είναι κατασκευασμένα από ξύλο (ή ξύλινο καπλαμά), MDF (μεσαία πυκνότητα ινοσανίδων), κόντρα πλακέ, βινύλιο, πολυστρωματικό, πλαστικό ή συνδυασμός. Αυτό σημαίνει ότι οι ομιλητές πρέπει να αντιμετωπίζονται λίγο περισσότερο σαν κομμάτια ποιοτικών επίπλων από ό, τι όχι. Αλλά υπάρχουν και τα μη ξύλινα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μπορείτε να περιμένετε να βρείτε πλαστικό, μέταλλο, τσόχα ή καουτσούκ / σιλικόνη για κουμπιά / διασύνδεση, καλώδια, συνδέσεις και πόδια / τακάκια. Πολλά στερεοφωνικά ηχεία έχουν επίσης πολύχρωμα υφάσματα που καλύπτουν το μπροστινό μέρος, όπως ένα λεπτό πέπλο πάνω στους οδηγούς / κώνους του ηχείου.

Αν θέλετε τα ηχεία σας να διαρκούν και να φαίνονται καλύτερα, μην αρπάξτε απλώς μια λύση οικιακής χρήσης με ένα ρολό χαρτοπετσέτας! Το λάθος είδος καθαρισμού ή γυαλίσματος μπορεί να καταλήξει σε επιζήμιες επιφάνειες και / ή τελειώματα σκουριάς. Έτσι πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ιδέα για το τι δουλεύετε.

Γνωρίστε τα υλικά και τα υγρά σας

Πρώτα, ρίξτε μια ματιά για να δείτε τι είναι τα ντουλάπια, ανεξάρτητα από τον τύπο ή το μέγεθος του ομιλητή . Θα θελήσετε να ταιριάξετε τη μέθοδο καθαρισμού με το υλικό και / ή το τελείωμα. Το ντουλάπι μπορεί να είναι γυμνό ξύλο που έχει μόνο βαμμένο ή χρωματισμένο, επιτρέποντάς του να παρουσιάσει τη φυσική του εμφάνιση. Ή θα μπορούσε επίσης να έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με ένα βερνίκι, λάκα, πολυουρεθάνη ή κερί, το οποίο προσδίδει την εμφάνιση μιας γυαλιστερή ή σατινής λάμψης. Τα γραφεία των ηχείων μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικές ποικιλίες πεύκου, σφενδάμου, βελανιδιάς, σημύδας, κερασιού, καρυδιού και πολλά άλλα. Ο τύπος του ξύλου έχει σημασία αν ένα καθαριστικό ή λάδι προορίζεται ειδικά για ένα ή το άλλο είδος. Επίσης, το κόντρα πλακέ και το MDF αντιδρούν σε υγρά διαφορετικά (πιο απορροφητικά) από το πραγματικό ξύλο, ώστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή του ομιλητή σας.

Η γνώση του εξωτερικού χώρου θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τον καλύτερο τύπο λύσεων καθαρισμού και τελικής επεξεργασίας που θα χρησιμοποιήσετε. Δεν θέλετε να πάρετε κατά λάθος κάτι πολύ σκληρό που θα μπορούσε να απογυμνώσει οποιοδήποτε υπάρχον κερί ή φινίρισμα? ενώ το ίδιο το ηχείο δεν μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι δεν φαίνεται τόσο ωραίο όσο και πριν. Επίσης, δεν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό που προορίζεται για ξύλο, αν το ηχείο σας έχει βινυλίου (βινύλιο μπορεί να φανεί πειστικά σαν πραγματικό ξύλο) ή εξωτερικά επικαλυμμένο με λάκα. Μη χρησιμοποιείτε γυαλί, κουζίνα / μπάνιο ή καθαριστικά γενικής χρήσεως. Επιλέξτε αυτά που είναι ιδανικά για - ή τουλάχιστον δεν θα βλάψουν - το υπουργικό συμβούλιο.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι είναι κατασκευασμένο από το γρασίδι, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του προϊόντος ή στον ιστότοπο του κατασκευαστή για πληροφορίες. Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι οι λύσεις ή οι ψεκασμοί δεν επηρεάζουν αρνητικά τα υλικά. Μερικές γενικά ασφαλείς προτάσεις για το ξύλο είναι το Howard Orange Oil Wood Polish, το Murphy's Oil Soap ή οτιδήποτε προορίζεται για έπιπλα από ξύλο. Διαφορετικά, το καλύτερο στοίχημά σας για τον βασικό καθαρισμό της επιφάνειας είναι να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό που αναμιγνύεται με ήπιο απορρυπαντικό (όπως το σαπούνι Dawn). Εάν χρειάζεστε λίγο περισσότερη δύναμη για να καθαρίσετε τις επίμονες βρωμιές ή κολλώδεις λεκέδες, μπορείτε να προσθέσετε κάποια σόδα ψησίματος στο μείγμα.

Όταν πρόκειται για το φινίρισμα του εξωτερικού χώρου μετά τον καθαρισμό, ο τύπος του υλικού θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι για να το βάλετε ή ένα βερνίκι για προστασία. Τα λάδια είναι συνήθως καλύτερα να χρησιμοποιηθούν με πραγματικό ξύλο (και μερικές φορές ξύλινο καπλαμά), και ορισμένα λάδια δημιουργούνται με ιδιαίτερες ποικιλίες ξύλου στο μυαλό. Τα βερνίκια μπορούν να είναι ιδανικά για κόντρα πλακέ, MDF ή βινυλίου / πολυεστέρα, καθώς λειτουργούν περισσότερο σαν επίστρωση στην κορυφή (επίσης μεγάλη για την κατασκευή πολλαπλών στρώσεων). Υπάρχουν επίσης μείγματα πετρελαίου / βερνικιού που προσφέρουν το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Καθαρισμός εξωτερικών γραφείων του ηχείου

Βρείτε μερικά καθαρά, μαλακά υφάσματα που δεν αφήνουν χνούδια για να τα χρησιμοποιήσετε στα ηχεία σας, όπως μια πετσέτα από βαμβάκι ή μικροΐνες . Ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι λειτουργεί επίσης πολύ καλά (κόψτε το σε χρήσιμα κομμάτια). Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση χαρτοπετσέτας, επειδή τείνουν να αφήνουν μικρές ανεπιθύμητες ίνες ή σωματίδια σε επιφάνειες. Θα θελήσετε επίσης να έχετε δύο πανιά όταν καθαρίζετε τα ηχεία σας - το ένα για βρεγμένο και το άλλο για το στέγνωμα. Εάν απλά σκουπίζετε τη σκόνη, το ξηρό πανί μόνο θα πρέπει να αρκεί. Αλλά για οτιδήποτε σκληρότερο, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο.

Βγάλτε το υγρό πανί έτσι ώστε να είναι ελαφρά βρεγμένο με το καθαριστικό υγρό της επιλογής και, στη συνέχεια, να το εφαρμόσετε σε μια δυσδιάκριτη περιοχή (όπως το πίσω μέρος του ηχείου, προς τα κάτω) για να το δοκιμάσετε. Εάν δεν υπάρχει αρνητική αντίδραση στην επιφάνεια του ηχείου μετά από μερικά λεπτά, τότε είναι ασφαλές να συνεχίσετε. Βεβαιωθείτε ότι τοποθετήσατε πρώτα το καθαριστικό στο πανί και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πανί για να σκουπίσετε την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείτε τον έλεγχο του πόσο καθαρότερο χρησιμοποιείται (λιγοστά συνιστάται) και όπου εφαρμόζεται. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο περισσότερο καθαριστικό στο πανί, όπως απαιτείται.

Ξεκινήστε με τη μία πλευρά του ηχείου και καθαρίστε απαλά την επιφάνεια με το υγρό πανί. Βεβαιωθείτε ότι σκουπίζετε με την κατεύθυνση του κόκκου, είτε το εξωτερικό του ντουλαπιού είναι πραγματικό ξύλο ή ξύλινο καπλαμά. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε στη διατήρηση της εμφάνισης με την πάροδο του χρόνου. Αν το ηχείο δεν παρουσιάζει κόκκους (δηλαδή το εξωτερικό είναι ελασματοποιημένο ή τυλιγμένο σε βινύλιο), χρησιμοποιήστε μακρόστενες απαλές κινήσεις. Μόλις τελειώσετε με τη μία πλευρά, σκουπίστε τα υπόλοιπα υπολείμματα (αν χρησιμοποιείτε το δικό σας μίγμα σαπουνιού, σκουπίστε και πάλι τις επιφάνειες με καθαρό νερό) πριν στεγνώσετε τελείως με το στεγνό πανί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να θυμάστε. Δεν θέλετε να αφήσετε υπερβολικά υγρά να απορροφηθούν από ξύλο, καπλαμά, κόντρα πλακέ ή MDF, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε στρέβλωση ή / και ζημιά στο ντουλάπι.

Συνεχίστε να εργάζεστε σε κάθε πλευρά του ντουλαπιού ηχείων, συμπεριλαμβανομένου του πάνω και του κάτω μέρους. Λάβετε υπόψη τις ραφές ή τις ρωγμές, καθώς μπορεί να συλλέγουν ακούσια υγρά ή υπολείμματα. Τα βαμβακερά επιχρίσματα Q-tip είναι γενικά ασφαλή και χρήσιμα για μικρούς χώρους ή δυσπρόσιτες περιοχές στον εξοπλισμό. Όταν τελειώσετε τον καθαρισμό, μπορείτε να εξετάσετε την εφαρμογή προστατευτικής επικάλυψης λαδιού ή βερνικιού. Αν ναι, χρησιμοποιήστε ξεχωριστό καθαρό πανί και ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος.

Καθαρισμός γκριλ ηχείων

Οι σχάρες των ηχείων είναι καλύμματα πάνω από τους οδηγούς (τα τμήματα σχήματος κώνου που μετακινούνται για την παραγωγή ήχου ) που προστατεύουν από αντικείμενα ή / και τη συσσώρευση σκόνης. Το υλικό της ψησταριάς βρίσκεται συχνά ως λεπτό ύφασμα, όχι σε αντίθεση με το κάλτσες / καλσόν. Μερικές φορές οι ομιλητές μπορούν να έχουν σχάρες από μέταλλο - συνήθως διάτρητοι σε βάφλα, σκακιέρα ή σχέδιο κουκίδων - ή καθόλου. Πρέπει να προσέχετε κατά το χειρισμό και τον καθαρισμό των σχάρων, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι (ή εάν δεν πρέπει να αφαιρούνται). Η διαβούλευση με το εγχειρίδιο του προϊόντος είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε.

Οι σχάρες από ύφασμα μπορούν να τοποθετηθούν σε πλαίσια, τα οποία τυπικά εκτυλίσσονται δεξιά με ένα ελαφρύ ρυμουλκό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ξεκινήσετε από τις κορυφαίες γωνίες και να χαλαρώσετε τα δόντια με τα δάκτυλά σας. Αφού απελευθερωθεί η κορυφή, ακολουθήστε τα κάτω και κάντε τα ίδια με τις κάτω γωνίες. Μερικές φορές τα πλαίσια ασφαλίζονται με βίδες, που συχνά βρίσκονται κοντά στις άκρες σχάρας ή στο κάτω μέρος του ηχείου. Αφού αφαιρέσετε τις βίδες, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσεγγίσετε προσεκτικά το πλαίσιο από το ηχείο. Προσέξτε να μην βλάψετε τυχόν παρεμβύσματα από σιλικόνη / καουτσούκ (αν υπάρχουν) και βεβαιωθείτε ότι δεν τραβάτε πολύ σκληρά ή δεν στρίβετε το πλαίσιο όταν είναι ελεύθερο.

Ξαπλώστε τη σχάρα / πλαίσιο του υφάσματος σε μια επίπεδη επιφάνεια και χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κενού με ένα εξάρτημα βούρτσας για να απορροφήσετε όλη τη σκόνη. Εάν δεν έχετε ένα από αυτά τα συνημμένα που βρίσκονται γύρω, κρατήστε το ένα δάχτυλο πάνω από το ανοιχτό άκρο καθώς κενώνετε σε ομοιόμορφα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το κενό (ιδιαίτερα ισχυρά κενά) δεν θα τραβήξει και θα τεντώσει το ύφασμα. Εάν το ύφασμα έχει κάποιες σκληρότερες βρωμιές ή ακαθαρσίες, μπορείτε να το καθαρίσετε εφαρμόζοντας ένα μίγμα ζεστού νερού και ήπιας απορρυπαντικής σε κυκλικές κινήσεις με ύφασμα από βαμβάκι / μικροΐνες. Εργαστείτε ήπια καθώς πηγαίνετε και μην ξεχάσετε να "ξεπλύνετε" την περιοχή με ένα πανί και καθαρό νερό πριν την αφήσετε να στεγνώσει (σκεφτείτε πώς μπορείτε να πλύνετε με το χέρι τα ευαίσθητα ρούχα). Αφού καθαριστεί και στεγνώσει καλά η σχάρα, τοποθετήστε την ξανά στο ηχείο. Μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τυχόν βίδες.

Εάν το ηχείο σας διαθέτει μετακινούμενες μεταλλικές ή πλαστικές σχάρες, μπορείτε να τις καθαρίσετε (μπροστά και πίσω) με ένα σφουγγαρισμένο σφουγγάρι στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα. Αφού καθαριστούν και ξεπλυθούν με νερό, στεγνώνουν εντελώς με μαλακή βαμβακερή πετσέτα πριν επανατοποθετηθούν στο ηχείο. Προσέξτε ιδιαίτερα με πλαστικές σχάρες, καθώς μπορούν να λυγίσουν ή να στρεβλωθούν ευκολότερα.

Μερικές φορές οι σχάρες δεν έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούνται (με ασφάλεια ή / και εύκολα). Σε περίπτωση που οι σχάρες υφάσματος των ηχείων δεν είναι σε θέση να αποκολληθούν, καθαρίστε το υλικό με έναν κύλινδρο χνούδι και / ή ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα. Εάν είστε προσεκτικοί, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα κενό με ένα εξάρτημα σωλήνα. Για τα μη αφαιρούμενα μεταλλικά ή πλαστικά σχάρες, το κενό και ο πεπιεσμένος αέρας πρέπει να είναι σε θέση να φροντίζουν για χαλαρή σκόνη και ακαθαρσίες. Αν χρειαστεί να καθαρίσετε τις επιφάνειες ψησίματος με το υγρό πανί, χρησιμοποιήστε μερικώς υγρό και μην ξεχάσετε να στεγνώσετε τελείως.

Καθαρισμός των κώνων του ηχείου

Οι κώνοι των ηχείων (τα tweeters, τα mid-range και τα woofer) είναι ευαίσθητα και μπορούν να αποφευχθούν εύκολα εάν δεν το προσέχετε. Δεν χρειάζεται πολλή δύναμη για να χτυπήσει μια τρύπα μέσω ενός κώνου χαρτιού. Κώνοι κατασκευασμένοι από μέταλλο, ξύλο, kevlar ή πολυμερές είναι ισχυρότεροι, αλλά ακόμη και να τους χτυπήσουν άνετα μπορεί να βλάψουν τους ευαίσθητους οδηγούς που στέκονται πίσω. Έτσι προσέξτε ιδιαίτερα όταν εργάζεστε με εκτεθειμένους κώνους.

Αντί για ένα κενό ή ένα πανί, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα (ή έναν καθαριστήρα αέρα για τον καθαρισμό των φακών κάμερας) και μια μικρή βούρτσα που έχει μαλακές μαλακές τρίχες. Καλές επιλογές είναι οι βούρτσες μακιγιάζ / σκόνης / θεμελίωσης, οι βούρτσες δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι βούρτσες τέχνης / ζωγραφικής ή οι βούρτσες καθαρισμού φακών κάμερας . Μια ράβδος για τη δημιουργία σκόνης (π.χ. Swiffer) μπορεί να λειτουργήσει, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να αναμειχθούν και μπορείτε να διατρέξετε τον κίνδυνο να σκίσετε ακανόνιστα τον κώνο με την άκρη καθώς σκουπίζετε.

Με τη βούρτσα, απομακρύνετε προσεκτικά κάθε σκόνη ή βρωμιά που προσκολλάται σε οποιοδήποτε μέρος του κώνου του ηχείου και του προσαρτημένου παρεμβύσματος. Διατηρήστε σταθερή συγκράτηση στη βούρτσα αλλά χρησιμοποιήστε απαλές κινήσεις με την ελάχιστη απαραίτητη πίεση καθώς μετακινείτε. Ο συμπιεσμένος αέρας ή λαμπτήρας φούσκας μπορεί να φυσήξει με ασφάλεια τον κώνο καθαρό και χωρίς όλα τα σωματίδια καθώς εργάζεστε με τον τρόπο σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το δοχείο του αέρα σε όρθια θέση και μερικά εκατοστά μακριά από το πλάι καθώς ψεκάζετε. χτυπήστε τη σκόνη μακριά από τον κώνο, όχι μέσα σε αυτό. Να είστε δύο φορές πιο τρυφερός όταν βουρτσίζετε τα tweeters, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα (έναντι των mid-range ή woofer). Μερικές φορές μπορεί να είναι πιο ασφαλές να παραλείψετε να βουρτσίζετε τελείως τα ηχεία και να κολλήσετε στον κονσερβοποιημένο αέρα.

Μην χρησιμοποιείτε κανένα τύπο υγρού κατά τον καθαρισμό των κώνων ηχείων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απορρόφηση ή / και ζημιά. Σε καταστάσεις με βαθιά κηλιδωμένους ή λερωμένους κώνους, καλό είναι να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή για συγκεκριμένες οδηγίες καθαρισμού.

Καθαρισμός των ακροδεκτών του ηχείου

Οι ακροδέκτες στο πίσω μέρος των ηχείων είναι σχετικά ανθεκτικοί, αλλά μπορούν να συσσωρεύουν σκόνη / ακαθαρσίες με την πάροδο του χρόνου. Αποσυνδέστε κάθε συνδεδεμένο καλώδιο (π.χ. RCA , καλώδιο ηχείου , οπτικό / TOSLINK ) προτού ξεκινήσετε και σιγουρευτείτε ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη. Χρησιμοποιήστε ένα κενό με ένα στενό εξάρτημα εύκαμπτου σωλήνα για να καθαρίσετε τις συνδέσεις και τις ραφές. δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει να σκοντάψει το υλικό του ηχείου. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή, στεγνή άκρη Q για να απαλλαγείτε από λεπτότερα σωματίδια που συλλέγουν μέσα και γύρω από κλιπ ελατηρίου, συνδετικούς στύλους ή μικρούς χώρους / σχισμές / διαλογές.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποιο είδος υγρού καθαρισμού για τα τερματικά και τις συνδέσεις του ηχείου, κολλήστε με ισοπροπυλική αλκοόλη (99%). Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό ή διαλύματα καθαρισμού με βάση το νερό με ακροδέκτες ηχείων. Αν και το τρίψιμο του αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει, είναι γνωστό ότι αφήνει κάποια κατάλοιπα καθώς εξατμίζεται. Βεβαιωθείτε ότι οι ακροδέκτες είναι τελείως στεγνοί πριν επανασυνδέσετε τα καλώδια.

Κάνετε και μην κάνετε καθαρισμό του ηχείου σας