Ρυθμίσεις ήχου του προγράμματος αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray - bitstream vs PCM

Πρόσβαση σε ροές ήχου Dolby, DTS και PCM από ένα Blu-ray Disc Player

Η μορφή του δίσκου Blu-ray όχι μόνο παρέχει βελτιωμένη εμπειρία προβολής, αλλά παρέχει επίσης υψηλή ακρόαση ήχου surround.

Οι αναπαραγωγείς Blu-ray Disc παρέχουν αρκετές επιλογές ρύθμισης για έξοδο ήχου και βίντεο, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχετε συνδέσει τη συσκευή σας με τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου .

Για ήχο, εάν συνδέσετε τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc στο δέκτη οικιακού κινηματογράφου μέσω HDMI , υπάρχουν δύο βασικές ρυθμίσεις εξόδου ήχου: Bitstream και PCM (aka LPCM) . Από την άποψη της πραγματικής ποιότητας ήχου, αν έχετε την έξοδο ήχου HDMI της συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray που έχει ρυθμιστεί σε PCM ή Bitstream, δεν έχει σημασία. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει όταν επιλέγετε είτε μια ρύθμιση:

Η επιλογή PCM

Αν ρυθμίσετε τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc για την έξοδο ήχου ως PCM, η συσκευή αναπαραγωγής θα πραγματοποιήσει την εσωτερική αποκωδικοποίηση ήχου όλων των soundtracks Dolby / Dolby TrueHD και DTS / DTS-HD Master Audio και θα στείλει το αποκωδικοποιημένο σήμα ήχου σε ασυμπίεστη μορφή δέκτη οικιακού κινηματογράφου. Ως αποτέλεσμα, ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει καμία επιπλέον αποκωδικοποίηση ήχου προτού αποστέλλεται ο ήχος μέσω του τμήματος ενισχυτή και των ηχείων. Με αυτή την επιλογή, ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου θα εμφανίσει τον όρο "PCM" ή "LPCM" στην οθόνη του μπροστινού πίνακα.

Η επιλογή bitstream

Εάν επιλέξετε Bitstream ως ρύθμιση εξόδου ήχου HDMI για τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray, η συσκευή αναπαραγωγής θα παρακάμψει τους δικούς της εσωτερικούς αποκωδικοποιητές ήχου Dolby και DTS και θα στείλει το undecoded σήμα στον δέκτη home theater που είναι συνδεδεμένος με HDMI. Ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου θα κάνει όλη την αποκωδικοποίηση ήχου του εισερχόμενου σήματος. Ως αποτέλεσμα, ο δέκτης θα εμφανίζει Dolby, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos , DTS: X , κ.λπ. στην οθόνη του μπροστινού πίνακα ανάλογα με το ποιο σήμα bitstream αποκωδικοποιείται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι μορφές ήχου surround Dolby Atmos και DTS: X διατίθενται μόνο από συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc μέσω της επιλογής ρύθμισης Bitstream. Δεν υπάρχουν συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray που να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις μορφές εσωτερικά στο PCM και να το μεταδώσουν σε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Έχετε την επιλογή ως προς τη ρύθμιση που θα χρησιμοποιήσετε (Bitstream ή PCM) και όπως προαναφέρθηκε, είτε η ρύθμιση θα πρέπει να αποδίδει την ίδια ποιότητα ήχου (έχοντας κατά νου τις εξαιρέσεις Dolby Atmos / DTS: X).

Δευτερεύων ήχος

Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Secondary Audio. Αυτή η λειτουργία παρέχει πρόσβαση σε σχόλια ήχου, περιγραφικό ήχο ή άλλα συμπληρωματικά ηχητικά κομμάτια. Εάν η πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα ήχου είναι σημαντική για εσάς, τότε η διατήρηση της συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray σε PCM θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα ποιότητας.

Εάν συνδυάσετε τις ρυθμίσεις bitstream και δευτερεύοντος ήχου, η συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray θα διαμορφώσει μορφές surround "down-res", όπως Dolby TrueHD ή DTS-HD, σε τυπικά Dolby Digital ή DTS, για να είναι δυνατή η συμπίεση και των δύο τύπων σήματα ήχου στο ίδιο bitstream bandwidth. Σε αυτή την περίπτωση, ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου θα αναγνωρίσει το σήμα ως τυπικό Dolby Digital και θα αποκωδικοποιηθεί κατάλληλα.

HDMI έναντι ψηφιακών οπτικών / ομοαξονικών συνδέσεων

Αφού καθορίσετε ποιες ρυθμίσεις ήχου θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε ήχο από τη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc στο υπόλοιπο σύστημα οικιακού κινηματογράφου, πρέπει επίσης να αποφασίσετε τι είδους συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Εάν χρησιμοποιείτε την επιλογή ψηφιακής οπτικής ή ψηφιακής ομοαξονικής σύνδεσης από την συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray στον δέκτη οικιακού σας θεάτρου (αν το δέκτη home theater δεν διαθέτει συνδέσεις HDMI), μπορείτε επίσης να επιλέξετε επιλογές εξόδου PCM ή Bitstream καθώς και για αυτές τις συνδέσεις.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, ενώ η επιλογή εξόδου bitstream μπορεί να στείλει ένα τυπικό ήχο surround Dolby Digital ή DTS 5.1 στον δέκτη σας για περαιτέρω αποκωδικοποίηση, η επιλογή PCM θα στείλει μόνο ένα σήμα δύο καναλιών. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ένα ψηφιακό οπτικό ή ψηφιακό ομοαξονικό καλώδιο δεν διαθέτει επαρκή χωρητικότητα για μεταφορά ενός αποκωδικοποιημένου, ασυμπίεστου, πλήρους ηχητικού σήματος surround όπως μια σύνδεση HDMI.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα ψηφιακά οπτικά / ομοαξονικά καλώδια δεν μπορούν να μεταφέρουν Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD ή DTS-HD Master Audio σε μορφή bitstream ή PCM - Απαιτείται HDMI.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρόλο που η παραπάνω συζήτηση επικεντρώνεται στο Bitstream vs PCM σε σχέση με τους Blu-ray Disc players, οι ίδιες πληροφορίες μπορούν να εφαρμοστούν και στους Ultra HD Blu-ray Disc Players .