Πώς να ρυθμίσετε έναν βιντεοπροβολέα για θέαση στο σπίτι

01 του 06

Όλα ξεκινούν με την οθόνη

Παράδειγμα εγκατάστασης του βιντεοπροβολέα. Εικόνα παρέχεται από τον Benq

Η εγκατάσταση ενός βιντεοπροβολέα είναι σίγουρα διαφορετική από τη δημιουργία μιας τηλεόρασης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ακόμα αρκετά απλή, αν γνωρίζετε τα βήματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία του βιντεοπροβολέα σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, ακόμα και προτού σκεφτείτε την αγορά ενός βιντεοπροβολέα , είναι να καθορίσετε αν πρόκειται να προβάλλετε σε μια οθόνη ή έναν τοίχο. Εάν προβάλλετε σε μια οθόνη, θα πρέπει να αγοράσετε την οθόνη σας όταν αγοράζετε τον βιντεοπροβολέα σας .

Αφού αγοράσετε τον βιντεοπροβολέα και την οθόνη σας και τοποθετήσετε και τοποθετήσετε την οθόνη σας, μπορείτε να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα για να ξεκινήσετε τη λειτουργία του βιντεοπροβολέα σας.

02 του 06

Τοποθέτηση προβολέα

Επιλογές τοποθέτησης βίντεο προβολέα Παράδειγμα. Εικόνα παρέχεται από τον Benq

Μετά την αποσυμφόρηση ενός προβολέα, καθορίστε τον τρόπο και τον τόπο που θα το τοποθετήσετε σε σχέση με την οθόνη .

Οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς μπορούν να προβάλλονται προς μια οθόνη από μπροστά ή πίσω, καθώς και από πλατφόρμα τύπου τραπέζης ή από την οροφή. Σημείωση: Για τοποθέτηση πίσω από την οθόνη, χρειάζεστε μια οθόνη συμβατή με οπίσθια προβολή.

Για να προβάλλετε από την οροφή (είτε από μπροστά είτε από πίσω), ο προβολέας πρέπει να τοποθετηθεί ανάποδα και να τοποθετηθεί σε μια οροφή. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα, εάν δεν διορθωθεί, θα είναι επίσης ανάποδα. Ωστόσο, οι βιντεοπροβολείς που είναι συμβατοί με την οροφή περιλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να αντιστρέψετε την εικόνα έτσι ώστε η εικόνα να προβάλλεται με τη δεξιά πλευρά προς τα επάνω.

Εάν ο προβολέας πρόκειται να τοποθετηθεί πίσω από την οθόνη και προβάλλει από πίσω, αυτό σημαίνει επίσης ότι η εικόνα θα αντιστραφεί οριζοντίως.

Ωστόσο, αν ο προβολέας είναι συμβατός με την τοποθέτηση πίσω, θα παρέχει μια λειτουργία που σας επιτρέπει να εκτελέσετε έναν οριζόντιο διακόπτη 180 μοιρών έτσι ώστε η εικόνα να έχει τον σωστό αριστερό και δεξιό προσανατολισμό από την περιοχή προβολής.

Επίσης, για τις εγκαταστάσεις οροφής - πριν κόψετε την οροφή σας και βιδώσετε τη βάση στην οροφή, πρέπει να προσδιορίσετε την απαιτούμενη απόσταση προβολέα από την οθόνη.

Προφανώς, είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε σε μια σκάλα και κρατήστε τον προβολέα πάνω από το κεφάλι σας για να βρείτε το σωστό σημείο. Ωστόσο, η απαιτούμενη απόσταση από την οθόνη είναι η ίδια όπως θα ήταν στο πάτωμα σε αντίθεση με την οροφή. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε το καλύτερο σημείο σε ένα τραπέζι ή κοντά στο πάτωμα που θα παρέχει τη σωστή απόσταση για την εικόνα μεγέθους που επιθυμείτε και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν πόλο για να επισημάνετε το ίδιο σημείο / απόσταση στην οροφή.

Ένα άλλο εργαλείο που παρέχει αυτή η τοποθέτηση βίντεο προβολέα είναι οι χάρτες απόστασης που παρέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης του προβολέα και υπολογιστές απόστασης που οι κατασκευαστές προβολέων παρέχουν online. Δύο παραδείγματα ηλεκτρονικών υπολογιστών απόστασης παρέχονται από την Epson και την BenQ.

Προτάσεις: Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε έναν βιντεοπροβολέα στην οροφή - είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εγκαταστάτη οικιακού κινηματογράφου για να βεβαιωθείτε ότι όχι μόνο ότι η απόσταση του έργου, η γωνία στην οθόνη και η τοποθέτηση στην οροφή γίνεται σωστά, οροφής θα υποστηρίξει το βάρος τόσο του προβολέα όσο και της βάσης.

Μόλις τοποθετήσετε την οθόνη και τον προβολέα σας, είναι πλέον καιρός να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως θέλετε.

03 του 06

Συνδέστε τις πηγές σας και ενεργοποιήστε τις

Παραδείγματα σύνδεσης με βιντεοπροβολέα. Εικόνες που παρέχονται από την Espon και την BenQ

Συνδέστε μία ή περισσότερες συσκευές πηγής, όπως συσκευή αναπαραγωγής DVD / Blu-ray Disc, Κονσόλα παιχνιδιών, Media Streamer, Καλώδιο / Δορυφορικό κιβώτιο, Η / Υ, έξοδο βίντεο Home Cinema κ.λπ ... στον προβολέα σας.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι παρόλο που όλοι οι προβολείς που προορίζονται για οικιακό θέατρο χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες τουλάχιστον μια είσοδο HDMI και οι περισσότεροι έχουν επίσης σύνθετες εισόδους βίντεο συνιστωσών και μόνιτορ υπολογιστή , βεβαιωθείτε ότι πριν αγοράσετε τον προβολέα σας, έχετε τις επιλογές εισόδου χρειάζεστε για τη συγκεκριμένη σας εγκατάσταση.

Όταν όλα είναι συνδεδεμένα, ενεργοποιήστε τον προβολέα. Εδώ είναι τι να περιμένετε:

04 του 06

Λήψη της εικόνας στην οθόνη

Αντιμετώπιση διόρθωσης κεφαλής έναντι παραδειγμάτων αλλαγής φακού. Εικόνες που παρέχονται από την Epson

Για να τοποθετήσετε την εικόνα στην οθόνη στη σωστή γωνία, αν ο προβολέας είναι τοποθετημένος σε τραπέζι, σηκώστε ή χαμηλώστε το μπροστινό μέρος του προβολέα χρησιμοποιώντας το ρυθμιζόμενο πόδι (ή πόδια) που βρίσκεται στο κάτω μπροστινό μέρος του προβολέα. - Μερικές φορές υπάρχουν είναι επίσης ρυθμιζόμενα πόδια που βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά γωνίες του πίσω μέρους του προβολέα επίσης).

Ωστόσο, αν ο προβολέας είναι τοποθετημένος στην οροφή, θα πρέπει να φτάσετε σε μια σκάλα και να ρυθμίσετε την τοποθέτηση σε τοίχο (η οποία θα πρέπει να μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό κλίση) ώστε να γείρει ο προβολέας σωστά σε σχέση με την οθόνη.

Εκτός από τη φυσική θέση και τη γωνία του προβολέα, οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς παρέχουν επιπλέον εργαλεία που μπορείτε να επωφεληθείτε από τη διόρθωση Keystone και τη μετατόπιση φακού

Από αυτά τα εργαλεία, το Corestone Correction βρίσκεται σε όλους σχεδόν τους προβολείς, ενώ το Shift Shift συνήθως προορίζεται για μονάδες υψηλότερου βαθμού.

Ο σκοπός της διόρθωσης Keystone είναι να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι οι πλευρές της εικόνας είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα τέλειο ορθογώνιο. Με άλλα λόγια, μερικές φορές ο προβολέας στη γωνία οθόνης έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα ευρύτερη στην κορυφή από ό, τι στο κάτω μέρος ή πιο ψηλή στη μία πλευρά από την άλλη.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία διόρθωσης Keystone μπορεί να είναι δυνατή η διόρθωση των αναλογιών της εικόνας. Ορισμένοι προβολείς παρέχονται τόσο για οριζόντια όσο και για κάθετη διόρθωση, ενώ μερικοί παρέχουν μόνο κατακόρυφη διόρθωση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τέλεια. Επομένως, εάν ο προβολέας είναι τοποθετημένος στην τράπεζα, ένας τρόπος για να διορθωθεί περαιτέρω εάν η διόρθωση Keystone δεν μπορεί, είναι να τοποθετήσετε τον προβολέα σε υψηλότερη πλατφόρμα έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται πιο άμεσα με την οθόνη.

Η μετατόπιση φακού στο χέρι, αν υπάρχει, παρέχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να μετακινείται φυσικά ο φακός του προβολέα στα οριζόντια και κατακόρυφα επίπεδα και μερικοί προβολείς υψηλών προδιαγραφών μπορεί να προσφέρουν διαγώνια μετατόπιση φακού. Έτσι, εάν η εικόνα σας έχει το σωστό κατακόρυφο και οριζόντιο σχήμα, αλλά πρέπει απλά να σηκωθεί, να χαμηλωθεί ή να μετακινηθεί από πλευρά σε πλευρά έτσι ώστε να ταιριάζει στην οθόνη σας, η μετατόπιση φακού περιορίζει την ανάγκη φυσικής κίνησης ολόκληρου του προβολέα σωστές για αυτές τις καταστάσεις.

Μόλις έχετε το σχήμα και τη γωνία της εικόνας σωστά, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε την εικόνα σας όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη. Αυτό γίνεται με τα χειριστήρια ζουμ και εστίασης.

Χρησιμοποιήστε το χειριστήριο μεγέθυνσης (εάν υπάρχει), για να κάνετε την εικόνα να γεμίσει την οθόνη σας στην πραγματικότητα. Μόλις η εικόνα έχει το σωστό μέγεθος, χρησιμοποιήστε το στοιχείο Έλεγχος εστίασης (εάν υπάρχει) για να δείτε τα αντικείμενα ή / και το κείμενο στην εικόνα για να φαίνονται ξεκάθαρα στο μάτι σας, σε σχέση με τη θέση σας.

Τα στοιχεία ελέγχου ζουμ και εστίασης βρίσκονται συνήθως στην κορυφή του προβολέα, ακριβώς πίσω από το συγκρότημα φακού - αλλά μερικές φορές ενδέχεται να βρίσκονται γύρω από το εξωτερικό του φακού.

Στις περισσότερες συσκευές προβολής, τα χειριστήρια ζουμ και εστίασης εκτελούνται με το χέρι (δεν είναι έτοιμο αν ο προβολέας είναι τοποθετημένος στην οροφή), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μηχανοκίνητοι, πράγμα που σας επιτρέπει να κάνετε ρυθμίσεις ζουμ και εστίαση με το τηλεχειριστήριο.

05 του 06

Βελτιστοποιήστε την ποιότητα της εικόνας σας

Ρυθμίσεις εικόνας βίντεο προβολέα Παράδειγμα. Μενού από την Epson - Σύλληψη εικόνας από τον Robert Silva

Αφού ολοκληρώσετε τα πάντα, μπορείτε να κάνετε περαιτέρω προσαρμογές για να βελτιστοποιήσετε την εμπειρία προβολής σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας ρύθμισης του προβολέα είναι να ορίσετε την προεπιλεγμένη αναλογία διαστάσεων . Μπορεί να έχετε διάφορες επιλογές, όπως Native, 16: 9, 16:10, 4: 3 και Letterbox. Εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα ως οθόνη υπολογιστή, το 16:10 είναι καλύτερο, αλλά για οικιακό θέατρο, εάν έχετε οθόνη 16: 9, ρυθμίστε την προβολή του προβολέα σε 16: 9, καθώς είναι ο καλύτερος συμβιβασμός με το μεγαλύτερο περιεχόμενο . Μπορείτε πάντα να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση, εάν τα αντικείμενα στην εικόνα σας φαίνονται ευρύτατα ή στενά.

Στη συνέχεια, ορίστε τις ρυθμίσεις εικόνας του προβολέα. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε την προσέγγιση χωρίς προβλήματα, οι περισσότεροι προβολείς παρέχουν μια σειρά από προεπιλογές, όπως το Vivid (ή το Dynamic), το Standard (ή το Normal), το Cinema και ενδεχομένως άλλοι, όπως ο αθλητισμός ή ο υπολογιστής, εάν ο προβολέας παρέχει την επιλογή προβολής.

Εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα για την εμφάνιση γραφικών ή περιεχομένου υπολογιστή, εάν υπάρχει ρύθμιση υπολογιστή ή υπολογιστή, αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή σας. Ωστόσο, για χρήση στο σπίτι θέατρο, Standard ή Normal είναι ο καλύτερος συμβιβασμός τόσο για την τηλεοπτική εκπομπή όσο και για την προβολή ταινιών. Το Vivid preset υπερτερεί υπερβολικά τον κορεσμό των χρωμάτων και την αντίθεση, ενώ ο κινηματογράφος είναι συχνά πολύ ζεστός και ζεστός, ειδικά σε ένα δωμάτιο που μπορεί να έχει κάποιο φως περιβάλλοντος - αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιείται καλύτερα σε ένα πολύ σκοτεινό δωμάτιο.

Ακριβώς όπως οι τηλεοράσεις, οι βιντεοπροβολείς παρέχουν επιλογές χειροκίνητης ρύθμισης για χρώμα, φωτεινότητα, απόχρωση, ακρίβεια και ορισμένοι προβολείς παρέχουν επιπλέον ρυθμίσεις, όπως η μείωση του θορύβου (DNR), το Gamma, η παρεμβολή κίνησης και η Dynamic Iris ή η Auto Iris .

Μετά από να περάσετε από όλες τις διαθέσιμες επιλογές ρύθμισης εικόνας, αν εξακολουθείτε να μην είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, τότε είναι η ώρα να επικοινωνήσετε με έναν εγκαταστάτη ή έναν αντιπρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες βαθμονόμησης βίντεο.

3D

Σε αντίθεση με τις περισσότερες τηλεοράσεις αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς εξακολουθούν να παρέχουν τόσο επιλογές 2D όσο και 3D προβολής.

Για τους προβολείς βίντεο LCD και DLP , απαιτείται η χρήση γυαλιών Active Shutter. Ορισμένοι προβολείς μπορεί να παρέχουν ένα ή δύο ζευγάρια γυαλιών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν προαιρετική αγορά (το εύρος τιμών μπορεί να κυμαίνεται από $ 50 έως $ 100 ανά ζεύγος). Χρησιμοποιήστε τα γυαλιά που συνιστώνται από τον κατασκευαστή για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα γυαλιά περιλαμβάνουν είτε μια εσωτερική επαναφορτιζόμενη μπαταρία μέσω ενός παρεχόμενου καλωδίου φόρτισης USB είτε μπορεί να τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ρολογιών. Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις επιλογές, θα πρέπει να έχετε περίπου 40 ώρες χρήσης ανά χρέωση / μπαταρία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρουσία τρισδιάστατου περιεχομένου ανιχνεύεται αυτόματα και ο προβολέας θα τεθεί σε λειτουργία φωτεινότητας 3D για να αντισταθμίσει την απώλεια φωτεινότητας λόγω των γυαλιών. Ωστόσο, όπως και με άλλες ρυθμίσεις προβολέα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε περαιτέρω ρυθμίσεις εικόνων όπως επιθυμείτε.

06 του 06

Μην ξεχάσετε τον ήχο

Onkyo HT-S7800 Σύστημα Home Theatre-in-a-Box Dolby Atmos. Εικόνες που παρέχονται από την Onkyo USA

Εκτός από έναν προβολέα και μια οθόνη, υπάρχει ο συντελεστής ήχου που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις, οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς δεν διαθέτουν ενσωματωμένα ηχεία, παρόλο που υπάρχει ένας αριθμός προβολέων που τους συμπεριλαμβάνουν. Ωστόσο, ακριβώς όπως τα ηχεία που είναι ενσωματωμένα σε τηλεοράσεις, τα ηχεία ενσωματωμένα στους βιντεοπροβολείς παρέχουν αναιμική αναπαραγωγή ήχου περισσότερο σαν αυτή ενός επιτραπέζιου ραδιοφώνου ή φθηνού μικροσυστήματος. Αυτό μπορεί να είναι κατάλληλο για ένα μικρό υπνοδωμάτιο ή αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για μια πλήρη εμπειρία ήχου στο home theater.

Το καλύτερο συμπλήρωμα ήχου σε μια μεγάλη εικόνα προβολής βίντεο είναι ένα σύστημα ήχου surround ήχου οικιακού κινηματογράφου που περιλαμβάνει δέκτη οικιακού κινηματογράφου και πολλαπλά ηχεία . Σε αυτόν τον τύπο ρύθμισης, η καλύτερη επιλογή σύνδεσης θα ήταν να συνδέσετε τις έξοδοι βίντεο / ήχου (προτιμώμενη HDMI) των στοιχείων πηγής με τον δέκτη του οικιακού σας θεάτρου και, στη συνέχεια, να συνδέσετε την έξοδο βίντεο (άλλη φορά HDMI) στο βίντεό σας προβολέας.

Ωστόσο, εάν δεν θέλετε όλες τις "παρενοχλήσεις" μιας παραδοσιακής ρύθμισης ήχου οικιακού κινηματογράφου, μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε μια μπάρα ήχου πάνω ή κάτω από την οθόνη σας , η οποία θα μπορούσε τουλάχιστον να προσφέρει καλύτερη λύση από ότι δεν υπάρχει καθόλου ήχος, και σίγουρα καλύτερη από οποιαδήποτε ηχεία ενσωματωμένα σε ένα βιντεοπροβολέα.

Μια άλλη λύση, ειδικά εάν διαθέτετε χώρο μέτριου μεγέθους, είναι να συνδυάσετε έναν βιντεοπροβολέα με ένα ηχοσύστημα κάτω από την τηλεόραση (συνήθως αναφέρεται ως ηχητική βάση), παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο για να έχετε καλύτερο ήχο για προβολή βίντεο προβολέα από οποιοδήποτε ενσωματωμένο -σε ηχεία και διατηρεί την ακαταστασία της σύνδεσης στο ελάχιστο καθώς δεν έχετε καλώδια σε ένα ηχείο που τοποθετείται πάνω ή κάτω από την οθόνη.