Οθόνες προβολής βίντεο - Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν εξετάζετε την αγορά ενός βιντεοπροβολέα, αντίθετα από μια τηλεόραση στην οποία έχει ήδη ενσωματωθεί η οθόνη, θα πρέπει να αγοράσετε επίσης μια ξεχωριστή οθόνη για να δείτε τις εικόνες σας.

Ο τύπος οθόνης που θα λειτουργήσει καλύτερα εξαρτάται από τον προβολέα που θα χρησιμοποιηθεί, τη γωνία θέασης, την ποσότητα φωτισμού περιβάλλοντος στην αίθουσα και την απόσταση του προβολέα από την οθόνη. Το υπόλοιπο άρθρο περιγράφει τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε μια οθόνη προβολής βίντεο για το σπίτι θέατρο.

Χαρακτηριστικά δωματίου

Πριν αγοράσετε έναν βιντεοπροβολέα και μια οθόνη, ρίξτε μια καλή ματιά στο δωμάτιο που θα τοποθετήσετε τον βιντεοπροβολέα και την οθόνη μέσα. Είναι ο χώρος επαρκούς μεγέθους για να προβάλλετε μια μεγάλη εικόνα στην περιοχή του τοίχου όπου σκοπεύετε να τοποθετήσετε την οθόνη σας; Ελέγξτε για πηγές φωτισμού περιβάλλοντος, όπως παράθυρα, γαλλικές πόρτες ή άλλους παράγοντες που θα εμπόδιζαν το δωμάτιο να είναι αρκετά σκοτεινό για μια καλή εμπειρία προβολής βίντεο.

Στην πλευρά του βιντεοπροβολέα, παραθέτουμε μερικές πρόσθετες αναφορές που παρέχουν συμβουλές για το τι πρέπει να λάβουν υπόψη τις πληροφορίες που θα επηρεάσουν την τοποθέτηση και την απόδοση σε σχέση με μια οθόνη προβολής βίντεο:

Ακολουθούν μερικά πρόσθετα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία ενός βιντεοπροβολέα και οθόνης σε εσωτερική ή εξωτερική ρύθμιση:

Προβολή / Απόσταση οθόνης, Θέση καθίσματος και Μέγεθος οθόνης

Ο τύπος φακού που χρησιμοποιείται από τον προβολέα, καθώς και η απόσταση προβολής από την οθόνη καθορίζουν πόσο μεγάλη μπορεί να προβάλλεται μια εικόνα στην οθόνη, ενώ η θέση καθήμενου θεατή καθορίζει τη βέλτιστη απόσταση προβολής. Ο τύπος φακού του βίντεο προβολέα που εξετάζεται επίσης καθορίζει πόσο μεγάλη μπορεί να προβάλλεται μια εικόνα από μια δεδομένη απόσταση. Αυτό αναφέρεται ως αναλογία ρίψης του προβολέα. Ορισμένοι προβολείς χρειάζονται μεγάλη απόσταση, ενώ άλλοι μπορούν να τοποθετηθούν πολύ κοντά στην οθόνη.

Τα εγχειρίδια χρήσης περιλαμβάνουν συγκεκριμένους χάρτες και διαγράμματα που δείχνουν το μέγεθος της εικόνας που μπορεί να παράγει ένας προβολέας, δεδομένης μιας συγκεκριμένης απόστασης από την οθόνη. Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν επίσης τις ίδιες πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους (ελέγξτε το παρακάτω παράδειγμα του Panasonic), το οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε πριν αγοράσετε έναν βιντεοπροβολέα.

Λόγος οθόνης - 4x3 ή 16x9

Λόγω της δημοτικότητας των πηγών περιεχομένου ευρείας οθόνης και τεχνολογιών προβολής όπως DVD, HD / Ultra HD TV και Blu-ray Disc Blu-ray / Ultra HD, η τάση στις οθόνες προβολής βίντεο αντανακλά την τάση με τη χρήση της οθόνης 16x9 αναλογία διαστάσεων .

Αυτός ο τύπος οθόνης φιλοξενεί οθόνη ευρείας οθόνης σε όλα ή το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής επιφάνειας οθόνης, ενώ ο σχεδιασμός 4x3 θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη μη χρησιμοποιούμενη επιφάνεια οθόνης κατά την προβολή προγράμματος ευρείας οθόνης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός 4x3 θα επιτρέψει την προβολή μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας 4x3, η οποία θα γεμίσει ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης.

Επίσης, μερικές οθόνες είναι διαθέσιμες σε πολύ ευρεία αναλογία διαστάσεων 2,35: 1 και ορισμένες οθόνες που έχουν σχεδιαστεί για χρήση προσαρμοσμένης εγκατάστασης μπορούν να "αποκαλυφθούν" για να εμφανίσουν αναλογία εικόνας 4x3, 16x9 και 2,35: 1.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς που ορίζονται ως προβολείς οικιακού κινηματογράφου ή οικιακού κινηματογράφου προβάλλουν μια εγγενή εικόνα αναλογίας 16x9. Ωστόσο, μπορούν να διαμορφωθούν για προβολή 4x3 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να διαμορφωθούν για ευρύτερο λόγο διαστάσεων 2,35: 1.

Μπροστινή προβολή ή οπίσθια προβολή

Οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να προβάλλουν μια εικόνα από το μπροστινό ή το πίσω μέρος της οθόνης. Η μπροστινή προβολή είναι η πιο κοινή και η πιο εύκολη στη ρύθμιση. Αν προτιμάτε να προβάλλετε την εικόνα στην οθόνη από πίσω, συνιστάται να έχετε έναν βιντεοπροβολέα ο οποίος μπορεί να προβάλει μια μεγάλη εικόνα σε μικρή απόσταση (προβολέας μικρής απόστασης).

Τρία παραδείγματα προβολέων μικρού βέλους περιλαμβάνουν:

Μόνιμες οθόνες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιλογών εγκατάστασης οθόνης. Εάν σχεδιάζετε να κατασκευάσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα δωμάτιο ως ένα ειδικό δωμάτιο για το σπίτι θέατρο, έχετε την επιλογή να εγκαταστήσετε μια οθόνη στον τοίχο μόνιμα. Αυτοί οι τύποι οθονών συνήθως αναφέρονται ως "Σταθερό πλαίσιο", καθώς το πραγματικό υλικό επιφάνειας οθόνης τοποθετείται μέσα σε ένα συμπαγές ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να είναι πάντοτε εκτεθειμένο και δεν μπορεί να τυλιχτεί. Σε αυτόν τον τύπο εγκατάστασης οθόνης, είναι κοινό να τοποθετείτε επίσης κουρτίνες μπροστά στην οθόνη για να αποκρύψετε και να προστατεύσετε την επιφάνεια της οθόνης όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Αυτός ο τύπος εγκατάστασης οθόνης είναι επίσης ο ακριβότερος.

Οθόνες τραβήξτε προς τα κάτω

Μια δεύτερη επιλογή που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία χρήσης του δωματίου για άλλους σκοπούς, εκτός από το home theater, είναι μια οθόνη Pull Down. Μια οθόνη αποκόλλησης μπορεί να τοποθετηθεί ημι-μόνιμα σε έναν τοίχο και μπορεί να τραβηχτεί προς τα κάτω κατά τη χρήση και κατόπιν να ανασηκωθεί σε προστατευτικό περίβλημα όταν δεν χρησιμοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε ακόμα να έχετε άλλα στοιχεία στον τοίχο, όπως πίνακες ζωγραφικής ή άλλες διακοσμήσεις, όταν δεν βλέπετε τον βιντεοπροβολέα. Όταν η οθόνη τραβιέται προς τα κάτω, καλύπτει απλώς τις μόνιμες διακοσμήσεις τοίχων. Ορισμένες οθόνες επιτρέπουν την τοποθέτηση της θήκης οθόνης στην οροφή, αντί να χρειάζεται να τοποθετηθεί εξωτερικά στο τοίχωμα.

Φορητές οθόνες

Η λιγότερο ακριβή επιλογή είναι η εντελώς φορητή οθόνη. Ένα πλεονέκτημα μιας φορητής οθόνης είναι ότι μπορείτε να το ρυθμίσετε σε διαφορετικούς χώρους ή ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους εάν ο προβολέας σας είναι επίσης φορητός. Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να κάνετε περισσότερη ρύθμιση της οθόνης και του προβολέα κάθε φορά που το ρυθμίζετε. Φορητές οθόνες μπορεί να έρθουν σε άλλες διαμορφώσεις pull-up, pull-down ή pull-out.

Ένα παράδειγμα δημοφιλούς φορητής οθόνης είναι το EPSELPSC80 Duet της Epson.

Υλικό οθόνης, κέρδος, γωνία προβολής

Οι οθόνες προβολής βίντεο γίνονται έτσι ώστε να αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο φωτισμό για να παράγουν μια φωτεινή εικόνα σε ένα συγκεκριμένο τύπο περιβάλλοντος. Για να επιτευχθεί αυτό, οι οθόνες είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά. Ο τύπος του υλικού οθόνης που χρησιμοποιείται καθορίζει τα χαρακτηριστικά της οθόνης και την γωνία προβολής της οθόνης.

Επίσης, ένας άλλος τύπος οθόνης προβολής που χρησιμοποιείται είναι το Black Diamond από τις Οθόνες Καινοτομίας. Αυτός ο τύπος οθόνης έχει στην πραγματικότητα μια μαύρη επιφάνεια (παρόμοια με τις μαύρες οθόνες στις τηλεοράσεις - Ωστόσο, το υλικό είναι διαφορετικό). Αν και αυτό φαίνεται αντίθετο-διαισθητικό για μια οθόνη προβολής, τα χρησιμοποιούμενα υλικά επιτρέπουν την προβολή των προβαλλόμενων εικόνων σε φωτεινό χώρο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην Επίσημη Σελίδα Προϊόντων Black Diamond Product Page - (Διατίθεται από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους).

Χρησιμοποιώντας το τείχος σας

Παρόλο που η παραπάνω συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία προβολής εικόνων όταν χρησιμοποιείτε έναν βιντεοπροβολέα, με μερικούς από τους σημερινούς προβολείς υψηλότερης φωτεινότητας (προβολείς που μπορούν να εξάγουν φωτισμό 2,000 lumen ή υψηλότερο), μπορείτε να επιλέξετε να προβάλλετε εικόνες σε ένα λευκό κενό τοίχωμα ή να καλύψετε την επιφάνεια του τοίχου σας με ένα ειδικό χρώμα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τη σωστή ανάκλαση του φωτός.

Παραδείγματα χρώματος οθόνης είναι:

Παραδείγματα προβολέων υψηλής ευκρίνειας περιλαμβάνουν:

Epson Powerlite Home Cinema 1040 και 1440 - Διαβάστε την Αναφορά μου .

Η κατώτατη γραμμή

Το παραπάνω άρθρο παρέχει τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε μια οθόνη προβολής βίντεο που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες εγκατάστασης του βιντεοπροβολέα .

Ωστόσο, αν δεν πρόκειται να μεταφερθείτε σε φορητή ή μη μόνιμη εγκατάσταση, συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε έναν αντιπρόσωπο / εγκαταστάτη οικιακού κινηματογράφου που μπορεί να βγει για να αξιολογήσει το περιβάλλον του δωματίου σας προκειμένου να συγκεντρώσει το συνδυασμό προβολέα / οθόνης που θα παρέχει καλύτερη εμπειρία προβολής για τον εαυτό σας και τους άλλους θεατές.