Η επιλογή επιλογής γραμμής ήχου

Πώς οι γραμμές ήχου μπορούν να ωφελήσουν την εμπειρία προβολής της τηλεόρασής σας

Αγοράσατε μια θαυμάσια τηλεόραση και, μετά την τοποθέτησή της και την ενεργοποίησή της, διαπιστώνετε ότι παρόλο που φαίνεται υπέροχο, ακούγεται φοβερό. Ας το παραδεχτούμε, το ενσωματωμένο σύστημα ηχείων της τηλεόρασης συνήθως ακούγεται αναιμικά στην καλύτερη περίπτωση και εντελώς ακατανόητο στο χειρότερο. Θα μπορούσατε να προσθέσετε έναν δέκτη οικιακού κινηματογράφου και πολλά ηχεία, αλλά συνδέοντας και τοποθετώντας όλα αυτά τα ηχεία γύρω από το δωμάτιό σας δημιουργεί απλά περισσότερη ανεπιθύμητη ακαταστασία . Η λύση για εσάς μπορεί να είναι να πάρετε μια Sound Bar.

Τι είναι μια γραμμή ήχου;

Μια γραμμή ήχου (μερικές φορές αναφέρεται ως Soundbar ή Surround Bar) είναι ένα προϊόν που ενσωματώνει ένα σχέδιο που δημιουργεί ένα ευρύτερο πεδίο ήχου από ένα ενιαίο ηχείο. Ελάχιστα, μια μπάρα ήχου θα φιλοξενήσει τα ηχεία για τα αριστερά και τα δεξιά κανάλια ή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο κεντρικό κανάλι, ενώ μερικά περιλαμβάνουν επίσης επιπλέον ηχεία, πλαϊνά ή κατακόρυφα ηχεία (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Τα Sound Bars προορίζονται για τη συμπλήρωση των τηλεοράσεων LCD , Plasma και OLED . Μια μπάρα ήχου μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ράφι ή τραπέζι ακριβώς κάτω από την τηλεόραση και πολλά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε τοίχο (μερικές φορές παρέχεται το υλικό τοποθέτησης στον τοίχο).

Τα Sound Bars διατίθενται σε δύο τύπους: Self-Powered και Passive. Παρόλο που και τα δύο παρέχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ακρόασης, ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνονται στο τμήμα ήχου του home theatre ή του home entertainment είναι διαφορετικό.

Αυτο-ενεργοποιημένες ή αυτο-ενισχυμένες γραμμές ήχου

Οι αυτόματες ηχητικές ράβδοι έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται ως ανεξάρτητο σύστημα ήχου. Αυτό το καθιστά πολύ βολικό, καθώς μπορείτε απλά να συνδέσετε τις έξοδοι ήχου της τηλεόρασής σας στη γραμμή ήχου και η μπάρα ήχου θα ενισχύσει και θα αναπαράγει τον ήχο χωρίς να χρειάζεται πρόσθετη σύνδεση με εξωτερικό ενισχυτή ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Οι περισσότερες γραμμές ήχου με αυτόματη τροφοδοσία διαθέτουν επίσης διατάξεις για τη σύνδεση μιας ή δύο συσκευών πηγής, όπως είναι ο Δίσκος αναπαραγωγής DVD / Blu-ray ή το Καλώδιο / Δορυφορικό Κουτί. Ορισμένες γραμμές ήχου με αυτόματη τροφοδοσία ενσωματώνουν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για πρόσβαση σε περιεχόμενο ήχου από συμβατές φορητές συσκευές και ένας περιορισμένος αριθμός μπορεί να συνδέσει το οικιακό σας δίκτυο και να μεταφέρει ροή μουσικής από τοπικές πηγές ή πηγές διαδικτύου.

Παραδείγματα αυτόματων ηχητικών ράβδων περιλαμβάνουν:

Μη ενεργές (παθητικές) γραμμές ήχου

Ένα παθητικό soundbar δεν φιλοξενεί τους δικούς του ενισχυτές. Πρέπει να συνδεθεί με ενισχυτή ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου για να παράγει ήχο. Οι παθητικές γραμμές ήχου αναφέρονται συχνά ως συστήματα ηχείων 2 σε 1 ή 3 σε 1 στα οποία τα ηχεία του αριστερού, του κεντρικού και του δεξιού καναλιού απλώς περικλείονται σε έναν ενιαίο θάλαμο με τους ακροδέκτες των ηχείων που παρέχουν τις μόνο συνδέσεις. Παρόλο που δεν είναι "αυτόνομο" ως η αυτόνομη ηχητική μπάρα, αυτή η επιλογή είναι ακόμα επιθυμητή για κάποιες από αυτές, μειώνοντας την "ακαταστασία των ηχείων" συνδυάζοντας τα τρία κύρια ηχεία σε ένα ντουλάπι που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από μια τηλεόραση επίπεδης οθόνης σειρά. Η ποιότητα αυτών των συστημάτων ποικίλλει, αλλά η ιδέα είναι πολύ ελκυστική, από άποψη στυλ και εξοικονόμησης χώρου.

Παραδείγματα παθητικών σημάτων ήχου περιλαμβάνουν:

Ήχοι μπαρ και ηχητικός ήχος

Οι γραμμές ήχου ενδέχεται να έχουν ή να μην έχουν δυνατότητα surround ήχου. Σε μια αυτόματη τράπεζα ήχου, ένα ηχητικό εφέ surround μπορεί να παράγεται από έναν ή περισσότερους τρόπους επεξεργασίας ήχου, που συνήθως χαρακτηρίζονται ως " Virtual Surround Sound ". Σε μια ηχητική μπάρα μη αυτόματης τροφοδοσίας, η τοποθέτηση ηχείων μέσα στο θάλαμο μπορεί να προσφέρει μέτριο ή ευρύ εφέ ήχου surround, ανάλογα με τη διαμόρφωση των εσωτερικών ηχείων (για μονάδες τροφοδοτούμενες και παθητικές) και την επεξεργασία ήχου (για μονάδες με ισχύ).

Προβολείς ψηφιακού ήχου

Ένας άλλος τύπος προϊόντος παρόμοιος με ένα soundbar είναι ένας ψηφιακός προβολέας ήχου, ο οποίος αποτελεί κατηγορία προϊόντων που διατίθεται στο εμπόριο από την Yamaha (που χαρακτηρίζεται από το πρόθεμα μοντέλου "YSP").

Ένας ψηφιακός ήχος προβολής χρησιμοποιεί τεχνολογία που χρησιμοποιεί μια σειρά μικρών ηχείων (που αναφέρονται ως οδηγοί δέσμης) που μπορούν να ανατεθούν σε συγκεκριμένα κανάλια και ήχο έργου σε διαφορετικά σημεία ενός δωματίου, όλα αυτά που προέρχονται από ένα ενιαίο ντουλάπι.

Κάθε ηχείο (οδηγός δέσμης) τροφοδοτείται από δικό του, αποκλειστικό ενισχυτή, που υποστηρίζεται επιπλέον από αποκωδικοποιητές και επεξεργαστές ήχου surround. Ορισμένοι ψηφιακοί προβολείς ήχου περιλαμβάνουν επίσης ενσωματωμένα ραδιόφωνα AM / FM, συνδεσιμότητα iPod, ροή μέσω Internet και εισόδους για πολλαπλά στοιχεία ήχου και βίντεο . Οι μονάδες υψηλότερου άκρου μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως η αναβάθμιση βίντεο. Ένας ψηφιακός προβολέας ήχου συνδυάζει τις λειτουργίες ενός δέκτη οικιακού κινηματογράφου, του ενισχυτή και των ηχείων σε ένα ντουλάπι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία ψηφιακού ήχου προβολέα, ανατρέξτε σε μια σύντομη επεξήγηση βίντεο.

Ένα παράδειγμα ψηφιακού προβολέα ήχου είναι:

Η επιλογή του συστήματος ήχου κάτω από την τηλεόραση

Εκτός από τη γραμμή ήχου ή τον ψηφιακό προβολέα ήχου που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από μια τηλεόραση σε διαμόρφωση σε ράφι ή τοποθέτηση σε τοίχο, μια άλλη παραλλαγή της έννοιας της γραμμής ήχου που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συνήθως συνδέονται με τις γραμμές ήχου και τις τοποθετεί σε μια μονάδα "κάτω από την τηλεόραση". Αυτά αναφέρονται με πολλά ονόματα (ανάλογα με τον κατασκευαστή), όπως: "βάση ήχου", "κονσόλα ήχου", "πλατφόρμα ήχου", "βάθρο", "πλάκα ήχου" και "βάση ηχείου τηλεόρασης". μια βολική επιλογή είναι ότι αυτά τα συστήματα "κάτω από την τηλεόραση" εκτελούν διπλή λειτουργία ως ηχητικό σύστημα για την τηλεόρασή σας και ως πλατφόρμα ή βάση για να ρυθμίσετε την τηλεόρασή σας επάνω.

Παραδείγματα συστημάτων ήχου κάτω από την τηλεόραση περιλαμβάνουν:

Dolby Atmos και DTS: X

Νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, ανέφερα ότι μερικά soundbars ενσωματώνουν κατακόρυφα πυροδοτούμενα ηχεία. Αυτή η πρόσφατη προσθήκη για την επιλογή γραμμών ήχου έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται τα επιφανειακά εφέ που προσφέρονται μέσω των μορφών ήχου Surround ή Dolby Atmos και / ή DTS: X.

Οι Sound Bars (και οι ψηφιακοί προβολείς ήχου) που περιλαμβάνουν αυτό το χαρακτηριστικό, προωθούν τον ήχο όχι μόνο προς τα έξω αλλά και προς τα πλάγια, αλλά και προς τα πάνω, παρέχοντας μια πληρέστερη εμπρός σκηνή ήχου και την αντίληψη του ήχου από την περιοχή ακρόασης.

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το πόσο καλά υλοποιείται αυτό το χαρακτηριστικό αλλά και το μέγεθος του δωματίου σας. Αν το δωμάτιο σας είναι πολύ μεγάλο ή η οροφή είναι πολύ υψηλή, ο προβλεπόμενος ήχος / ύψος μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός.

Όπως συμβαίνει με τη σύγκριση μιας παραδοσιακής γραμμής ήχου με μια πραγματική εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου 5.1 ή 7.1 καναλιών, ο ήχος bar / ψηφιακός προβολέας ήχου με δυνατότητα Dolby Atmos / DTS: X δεν θα προσφέρει την ίδια εμπειρία με ένα σύστημα που περιλαμβάνει αποκλειστικά αποσυνδεδεμένα ηχεία για τον θεο ύψος και εφέ surround.

Παραδείγματα γραμμών ήχου με δυνατότητα Dolby Atmos περιλαμβάνουν:

Ηχοσυστήματα και δέκτες οικιακού κινηματογράφου

Μια αυτόματη ενισχυμένη μπάρα ήχου (ή ψηφιακός προβολέας ήχου ή τηλεοπτικό σύστημα ήχου) είναι ένα αυτόνομο σύστημα ήχου που δεν έχει σχεδιαστεί για να συνδεθεί με δέκτη οικιακού κινηματογράφου , ενώ μια παθητική γραμμή ήχου απαιτεί την πραγματική σύνδεση με ενισχυτή ή δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Επομένως, όταν ψάχνετε για μια μπάρα ήχου, καθορίστε πρώτα αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε έναν τρόπο να έχετε καλύτερο ήχο για τηλεοπτική προβολή χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή εγκατάσταση δέκτη οικιακού κινηματογράφου με πολλά ηχεία εναντίον της επιθυμίας να μειωθεί ο αριθμός των ηχείων συνδεδεμένη σε υπάρχουσα εγκατάσταση δέκτη οικιακού κινηματογράφου. Αν ψάχνετε για το προηγούμενο, πηγαίνετε με ένα ενισχυμένο soundbar ή ψηφιακό προβολέα ήχου. Εάν επιθυμείτε το τελευταίο, πηγαίνετε με ένα παθητικό soundbar, όπως εκείνα που χαρακτηρίζονται ως LCR ή 3-σε-1 σύστημα ηχείων.

Μπορείτε ακόμα να χρειάζεστε ένα υπογούφερ

Ένα από τα μειονεκτήματα των ηχητικών ράβδων και των ψηφιακών ηχητικών προβολέων είναι ότι, ενώ μπορεί να παρέχουν καλή ανταπόκριση μέσης και υψηλής συχνότητας , συνήθως δεν έχουν καλή απόκριση μπάσων. Με άλλα λόγια, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ένα subwoofer για να βρείτε τα επιθυμητά βαθιά μπάσα που βρίσκονται σε soundtracks DVD και Blu-ray Disc. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ενσύρματο ή ασύρματο υπογούφερ μπορεί να έρθει με τη γραμμή ήχου. Ένα ασύρματο υπογούφερ διευκολύνει την τοποθέτηση, καθώς εξαλείφει την ανάγκη για σύνδεση καλωδίου μεταξύ του και της γραμμής ήχου.

Hybrid Sound Bar / Συστήματα Home Theater-in-a-Box

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των περιορισμών του ήχου surround και των συστημάτων οικιακού κινηματογράφου πολλαπλών ομιλητών, υπάρχει μια ενδιάμεση κατηγορία χωρίς επίσημο όνομα, αλλά για όλους τους πρακτικούς σκοπούς μπορεί να χαρακτηριστεί ως "υβριδικό soundbar / home theater Σύστημα".

Αυτή η επιλογή αποτελείται από μια μονάδα μπάρας ήχου που φροντίζει τα μπροστινά αριστερά, κεντρικά και δεξιά κανάλια, ένα ξεχωριστό υπογούφερ (συνήθως ασύρματο) και συμπαγή ηχεία surround - ένα για το αριστερό κανάλι surround και ένα για το σωστό κανάλι surround .

Για να περιοριστεί η ακαταστασία των καλωδιακών συνδέσεων, οι ενισχυτές πρέπει να τροφοδοτήσουν τα ηχεία surround τοποθετημένα στο υπογούφερ, το οποίο συνδέεται μέσω καλωδίου σε κάθε ηχείο surround.

Παραδείγματα "υβριδικών" συστημάτων soundbar περιλαμβάνουν:

Η κατώτατη γραμμή

Η γραμμή ήχου ή ο προβολέας ψηφιακού ήχου δεν αποτελεί μόνο ένα αντικαταστάτη για ένα πραγματικό σύστημα οικιακού κινηματογράφου 5.1 / 7.1 με πολλά κανάλια σε ένα μεγάλο δωμάτιο, αλλά μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα βασικό, ξεκάθαρο σύστημα ήχου και ηχείων που μπορεί βελτιώστε την απόλαυση προβολής της τηλεόρασής σας, η οποία είναι εύκολη στη ρύθμιση . Οι ηχητικές ράβδοι και οι προβολείς ψηφιακού ήχου μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια εξαιρετική λύση ηχείων για τη συμπλήρωση τηλεόρασης υπνοδωματίου, γραφείου ή δευτερεύουσας οικογενειακής αίθουσας.

Εάν εξετάζετε μια αγορά Sound Bar, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, εκτός από την ανάγνωση σχολίων, είναι να ακούσετε αρκετούς και να δείτε τι φαίνεται και ακούγεται καλός για εσάς και τι ταιριάζει με τη ρύθμισή σας. Αν έχετε ήδη δέκτη τηλεόρασης και οικιακού κινηματογράφου, σκεφτείτε μια μη ενεργή γραμμή ήχου. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε απλά μια τηλεόραση, τότε εξετάστε μια αυτόματη μπάρα ήχου ή ψηφιακό προβολέα ήχου.

Ανατρέξτε στη λίστα με τα καλύτερα Soundbars

Αποκάλυψη : Το περιεχόμενο Ηλεκτρονικού Εμπορίου είναι ανεξάρτητο από το εκδοτικό περιεχόμενο και ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση σε σχέση με την αγορά προϊόντων μέσω συνδέσμων σε αυτήν τη σελίδα.